lørdag 4. april 2020

Her kommer svarene på Farge-quiz nummer to.


Et fargesprakende bilde som jeg har fått av en venn. Her finner du mange farger.

Også denne gang har mange vært inne og lest, og jeg har fått flere svar, men jeg forstår at mange ikke klarer å legge inn en kommentar på bloggen. Det har jeg nå fått hjelp til å finne ut av, og kommer tilbake til det. Noen har svart på Facebook, og jeg har også fått e-post. Jeg har lagt ut et omfattende svar fra Edith som kommentar i mitt navn.

Fargen rød:
Hvorfor tror dere jeg synes det var fint at Erna stilte i rødt på en pressekonferanse i disse korona-tider?
Er rødt en fysisk eller en mental farge?
Hva representerer rødt i fargepsykologien?
Kan du nevne et eksempel på rød symbolikk?

KKvinneblogger svarer: Ernas røde jakke krever oppmerksom-het. Jeg giftet meg i rød kjole som annengangs brud, men fikk senere høre at det var elskerinnens farge. Tror ikke det var en annen elskerinne enn meg inne i bildet, så det kunne vel passe.

Anne Betzy Engestøl svarer på FB: Da Erna hadde rød jakke tenker jeg handlekraft.
Fargen er fysisk. Jeg tenker energi og kjærlighet.

Edith svarer: Rødt gir energi og varme, og hun ble lagt merke til.
Men rødt kan vel også virke skremmende, og få frem det brutale i oss. Rødt vil nok gi oss mot og styrke. Og den røde fargen viser jo også fare (trafikkskilt f.eks.)
Rød løper for kongelige og kjendiser. Røde egg i Den Gresk Ortodokse påskefeiring, symboliserer Jesus blod og gjenfødelse. 1. mai, arbeidernes frigjøringsdag er rød.

Fargen brun:
Hva synes du den brune fargen signaliserer?
Er brun en varm eller kald farge?
Hvor ville du ha benyttet fargen brun i et interiør?
Hvilke ord brukes ofte når vi omtaler brunt?

KKvinneblogger svarer: Brune holdninger i politikken forbinder vi med noe negativt, som facisme og nazisme.  
Brunt brukte vi mye i interiøret på 70-tallet.Jeg hadde brune kjøkkengardiner, brunt kjøleskap og brun komfyr da jeg etablerte meg i 1975. Nå er jeg ikke så glad i brunt.

Edith svarer: Fred, ro og trygghet, fordi jeg tenker på jord. 
Tenker på brun som varm og beroligende.

NCS Norwegian Colour Senter svarer: På spørsmålet om brun er en kald eller varm farge, svarer de at det avhenger av om den er mørk eller lys, og ikke minst hvilke persepsjoner man har, hva man forbinder med brunt - dette er veldig ulikt fra menneske til menneske. En mørk brun som har mye gulhet i seg, er kaldere enn en som har mye rødhet i seg. En lys brun kan ha samme egenskeper som mørk brun, altså både virke varm og kald. En lys brun vil nok også mange kalle beige.

Therese Sandem svarer: Jeg synes den brune fargen signaliserer jordnærhet, natur, ro og nøytralitet. 
Jeg ville benyttet fargen brun  som støttefarge på små elementer, møbler, bjelker, gulv etc.

Fargen rosa:
Er rosa en maskulin eller feminin farge?
Hva forbinder du med rosa?
Hvor ville du ha benyttet fargen rosa i et interiør?
Kan du nevne et ordtak i det norske språket der rosa er med?

KKvinneblogger svarer: I dag forbinder vi rosa med det feminine, jenter er rosa og gutter er blå. Men rosa har vært brukt av konger som en maskulin farge, vet jeg.
Sterk rosa passer som oppkvikkende detaljer i interiør og dekor, svak rosa kan benyttes på vegger, tenker jeg. Jeg kommer ikke på noe ordtak med ordet eller fargen rosa.

Edith svarer: Jeg vil si feminin. Men jeg har kjent gutter som likte rosa. De hadde, og har mye omtanke for andre, er omsorgsfulle og tar seg godt av både barn og eldre.
Rosa forbinder jeg med småjenter med rosa struttekjoler + alt annet rosa av klær, rom, pynt osv. Herlig tid!


Fargen blå:
Er fargen blå en fysisk eller en mental farge?
Er blå kald eller varm?
Kan du nevne et helseproblem som kan avhjelpes med blått?
Hvor ville du ha benyttet blått i et interiør?

KKvinneblogger svarer: Blå er vel en kald farge. Der vi bodde før tapetserte vi soverommet med en blå tapet. Her vi bor nå, har vi malt soverommet lysegrønt.
Jeg vet ikke om noe helseproblem som kan avhjelpes med blått.
Blått kan vel brukes både på møbler og vegger, og detaljer i interiøret.

Edith svarer: Blå er en mental farge, og den er kald. (På gradestokken er det blått som viser kuldegrader.)
Blodtrykket synker hvis vi utsettes for blått. Prematurbarn med gulsott og leversvikt blir behandla med blått lys. 
Blått soveromstak.


Fargen fiolett:
Er fiolett en fysisk eller en mental farge?
Er fargen fiolett kald eller varm?
Kan du nevne noen eksempler på fiolette egenskaper?
Hvor ville du ha benyttet fiolett i et interiør?

KKvinneblogger svarer: Fiolett må vel være en mental farge.
Da jeg bodde alene, før jeg traff min nåværende mann, blandet jeg en grå-fiolett farge, som jeg malte den ene veggen i stuen med. En venninne som kom på besøk utbrøt: "For en kald farge!" Jeg syntes den var behagelig og litt sofistikert.
Fiolett er vel regnet for å være en kreativ farge, meditativ kanskje?
Jeg har en fiolett sofa. Jeg er litt forvirret når det gjelder fargene indigo, fiolett og lilla. Jeg tenker at indigo og fiolett har mest blått i seg, mens lilla er mer rødlig.

Edith svarer: Kanskje mest mental, fordi den gir ro i sinnet. Fysisk fordi en blir kreativ.
Vil si fiolett er varm, men vil også si den er kald (har vel med hvordan jeg føler akkurat i øyeblikket.
Egenskaper fordi: En kan bli inspirert og skape noe, men den kan også gi hjelp for psyken.

NCS Norwegian Colour Senter svarer: Hvis man sammenligner fiolett og indigo, er fiolett en varm farge. MEN det finnes mange fiolette nyanser: lyse, mørke, fargesterke, gråaktige, hvitaktige osv. Så fiolette farger kan være varme og kalde. Hvis man ser for seg fargesirkelen, så vil en fiolett farge, som ligger tett opp mot rødt, være varmere enn en fiolett farge som ligger nærmere blå/indigo.

Therese Sandem svarer: Fiolett kan benyttes i små detaljer i interiøret, f. eks. gardin, duk, teppe, pute, eller på en god stol. Kanskje på sengesettet eller pynteputer på soverommet.

Mine svar:

Fargen rød: representerer vilje, det fysiske, det maskuline og det jordbundne. Vi finner rødt ved enden av regnbuespekteret, og med sin lange, langsomme, men kraftfulle bølgelengde, vekker rødt oss til handling. Den trekker også oppmerksomheten til seg, og hvis vi kler oss i rødt, oppfattes vi gjerne som sterke, med et ønske om å bli sett. Derfor valgte nok Erna den røde jakken på den viktige pressekonferansen. Men egentlig burde jo Erna ut fra symbolikken, hatt på seg blå jakke, som symboliserer partiet Høyre. Men ikke denne gangen.
Edith skriver at rødt gir energi og varme, og hun ble lagt merke til.
KKvinneblogger skriver at rødt representerer fare, det er ikke helt riktig. Men vi bruker rødt f.eks. i trafikken, da den synes godt, og rødt lys sender signaler om fare/stans. Men i fargepsykologien sier heller rødt: kjør på, vis handlekraft og besluttsomhet, og vær effektiv.
Men som hun her er inne på, står også rødt også for seksualitet og lidenskap. Rødt er opphissende og signaliserer lidenskap og seksualitet. "Red light district" er betegnelsen på områder der sex selges og kjøpes. Med andre ord - rød symbolikk. For å bli sett av menn, kan kvinner bruke rødt. Menn synes alltid kvinner i rødt er flotte. Husker du sangen "Lady in red"? Der sang han til sin kone: "Never seen you looking so gorgeous as you did tonight, never seen you shine so bright, you're amazing. Never seen so many men wanting to be by your side, and when you turned to me and smile, you took my breath away".
Rødt gir oss energi, men når man sier at den representerer kjærlighet, er det en kjærlighet full av lidenskap og seksualitet. 
Hvis du leser det Edith skriver, er det riktig at rødt også kan fremme brutalitet. Men også mot og styrke, og den skjerper vårt instinkt. Men rødt er jo også symbol på krig og kamp. Og arbeiderbevegelsen brukte rødt for å symbolisere kampen for sine rettigheter. Partiene Ap og Rødt bruker fargen rød i sine logoer og i annen symbolikk.
Rødt er den fargen du bør unngå hvis du har hjerteproblemer, høyt blodtrykk eller ADHD.

Fargen brun: Det er ikke ofte vi tenker på det, men brunt har sitt opphav i rødt blandet med oker og sort.
Edith skriver om brunt at for henne  signaliserer den fred, ro og trygghet, fordi hun tenker på jord, og hun synes  den er varm og beroligende. Og brunt er den mest jordnære av alle farger, den gir en følelse av trygghet, stabilitet og sikkerhet, noe mange trenger.  
Jeg tenker på brun som en varm farge. Men du bør lese hele svaret til NCS Norwegian Colour Senter, som du finner over, for de mener at det kan variere, ut fra hvor mye rødt eller gult den brune har i seg.
Den enkleste måten å innføre brunt i et interiør, er kanskje gjennom ulike tresorter i møbler og gulv.
Symbolsk trekker KKvinneblogger frem "brune holdninger i politikken, som facisme og nazisme. Og symbolsk kan vi benytte farger i både positiv og negativ sammenheng.
Og det er ikke til å komme forbi at ord som kjedelig, fantasiløst og praktisk er knyttet opp mot brunt. Men ikke glem at det er mange vakre nyanser i brunt, både varme rød-brune, og lysere brun-beige toner. Sammen med oransje og grønt f.eks., kan det bli riktig vakkert i et interiør.

Fargen rosa: Det er utrolig mange ulike nyanser av rosa, fra sterke, varme gnistrende sjatteringer, til lyse og sarte varianter. Den kan bevege seg mot fersken eller over mot fiolett.
Rosa er den rødes barn, en kombinasjon av rødt og hvitt, og er som sin mor en varm farge. 
Rosa er en feminin farge.
KKvinneblogger skriver at vi i dag forbinder rosa med det feminine, men at rosa i tidligere tider har vært brukt av konger som en maskulin farge. Om de har tenkt på det, vet jeg ikke, for mote og trend forandrer seg. Men jeg vet at guttebarn, både konger og presidenter også ble kledd i rosa.
Men etter mine mer enn 25 år i fargenes verden, vet jeg ut fra tusenvis av tilbakemeldinger, at i alle fall 80% av jenter har en "rosa periode", fra de er bevisst på farger til de er ca. 7 - 8 år. Da forandrer de fleste fargevalget sitt. Og selv om noen gutter liker rosa, er ikke det på langt nær så mange.
Edith nevner også at menn som liker rosa, kanskje er "mykere" og mer følsomme og omsorgsfulle. Det vet jeg ikke. Men rosa påvirker oss følelsesmessig på en feminin måte. I fargepsykologien betegnes den som romantisk og snill. Mange mener at energien i grønt og rosa kan ha likheter. I begge ligger mye følelser, og en øm, omsorgsfull kjærlighet, slik Edith er inne på.
Lys rosa kan være en god soveroms-farge, og passer på et jenterom. Men å benytte mye rosa i interiøret ellers, vil gi et svært feminint inntrykk.
I USA har de gjort forsøk med å benytte rosa i fengselsceller for å roe ned voldelige og vanskelige fanger. De har benyttet det de kaller "bublegum pink". Og de hevder at fargen roet ned fangene mens de oppholdt seg i rommet. Det merkelige er at det ser ut til at rosa gir småjenter energi, mens det roer ned menn. Jeg har en morsom historie om det som jeg kan legge ut i et senere blogginnlegg.
Magenta er en sterk rosa farge, og den bringer med seg en frisk og oppløftende følelse, som kan gi deg godt humør. Den er ikke like feminin som en lys rosa.
Et ordtak: "Å se verden gjennom rosa briller". Det gjør du ofte hvis du er forelsket.

Fargen blå: er en mental farge, som i fargepsykologien forbindes med ro, klokskap, verdighet og kommunikasjon. Blått er den globale favorittfargen. Det vil si at det er den fargen flest liker, enten det er menn eller kvinner, gamle eller unge. Det er en kald farge, og i sydlige strøk der det er varmt, er den kalde blå fargen et godt valg. Men i land med kulde og lange vintre, kan mye blått virke kaldt og ugjestmildt i den kalde årstiden.
Blått oppfattes som formell og konservativ, og partiet Høyre har valgt blått som sin symbol farge. I fargepsykologien hevdes det at blått kan styrke evnen til kommunikasjon både skriftlig og muntlig. 
Edith skriver helt riktig i sitt svar at "prematurbarn med gulsott og leversvikt blir behandlet med blått lys". Tidligere måtte de bytte blod på disse barna. Det er også riktig at blodtrykket synker når vi utsettes for blått. Og jeg kan tilføye at også hjertefrekvensen blir lavere. Det motsatte skjer når vi utsettes for rødt. Blått skal også være febernedsettende, og flere har fortalt meg at de har brukt blått sengetøy, noen også blått lys, ved sengen til barn med feber.
Når det gjelder interiøret, skriver KKvinneblogger, at de hadde blå tapet på soverommet tidligere, og sier jeg at det var et godt valg. De beste fargene for søvn er blått og grønt. Edith foreslår blått tak på soverommet.
I gamle dager malte de ofte kjøkkenet blått. Et klokt valg ettersom blått er en antiseptisk farge som kan holde fluene borte. Og det var viktig for å oppbevare mat før vi fikk kjøleskap og frysere. Jeg har for ikke lenge siden skrevet et blogginnlegg om turkis, der jeg beskrev den som hygienefargen. Blått har de samme egenskapene. Derfor brukes disse fargene i kjøleskap og frysere, og også i svømmebasseng.
Det er gjort forsøk som viser at mennesker som har stillesittende arbeid i et blått rom, fryser langt tidligere enn personer med samme type arbeid i et rødt rom. Det kan dreie seg om hele fire grader.

Fargen fiolett: Den siste fargen i spekteret er svært motsetningsfull. Det er slett ikke merkelig ettersom fiolett er en blanding av de urolige, varme, sterke egenskapene til den røde fargen, og de rolige, kalde, beherskede egenskapene til den blå fargen.
Det er derfor ikke så rart at KKvinneblogger skriver at hun er litt forvirret når det gjelder fargene indigo, fiolett og lilla. Da vil jeg først si at ingen farge har navnet lilla. Lilla blir en samlebetegnelse mange bruker om indigo og fiolett, men selv om de to fargene kan ha endel likheter, er de også svært ulike. Den indigo vil trekke deg tilbake, nesten til en annen verden, der du kan meditere og filosofere. Det kan også den fiolette gjøre, men den kan også puffe deg en helt annen vei, og gi deg inspirasjon og kreativitet så det nesten bobler over. 
Jeg kan like godt repetere det NCS Norwegian Colour Senter skriver i sin kommentar: 
"Hvis man sammenligner fiolett og indigo, er fiolett en varm farge. MEN det finnes mange fiolette nyanser: lyse, mørke, fargesterke, gråaktige, hvitaktige osv. Så fiolette farger kan være varme og kalde. Hvis man ser for seg fargesirkelen, så vil en fiolett farge, som ligger tett opp mot rødt, være varmere enn en fiolett farge som ligger nærmere blå/indigo." (Se nærmere på NCS fargesirkel som ligger nedenfor i dette innlegget.)
Edith skriver bl.a. at den kan inspirere oss til å skape noe, og det er helt riktig. Vi sier ofte at fiolett er kunstnernes farge. Fargen gir dem kreativitet. Hun skriver også at fiolett kan hjelpe/påvirke psyken. Og det gjør den så absolutt. Dette er en kraftfull farge som vi bør ha i små doser. Den store Goethe (Goethes Farvelære) sa at barn ikke bør få kle seg eller oppholde seg i fiolett. Fiolett skal brukes av modne, voksne mennesker.
Therese foreslår at fiolett kan brukes i små detaljer i interiøret, for eksempel i gardiner, duk, teppe, pute, eller på en god stol. Kanskje på sengesettet eller pynteputer på soverommet.
Da må jeg bare få tilføye at det for ca. 3 - 4 år siden ble gjort en studie i England for å finne ut hvilken farge de hadde på soverommet som hadde mest sex. Og resultatet var  - de med fiolett soverom! Så da vet dere det!
Dere husker kanskje at fiolett var hippienes farge, og at den representerer Vannmannens tidsalder. De romersk-katolske kardinalenes kapper er fiolette, og vi forbinder også religion med denne fargen. Husk at det er fiolett som er adventsfargen (ikke indigo!).

Det er vanskelig å slutte når jeg skal beskrive fargene, for det er så mye mer å fortelle. Men nå må det være nok. Jeg kan heller skrive små innlegg om enkelte farger senere.
Håper også at dere som har boken min vil fordype dere litt i den. Der står det mye mer.

Men ikke nøl med å ta kontakt med meg hvis dere lurer på noe eller har spørsmål.


I morgen starter påsken, og i vår kultur er det gult som er symbolfargen. Visste dere at det er den fargen færrest liker globalt? Gult er komplementærfargen til fiolett!




Her kan dere se hvordan fargene er plassert i fargehjulet i NCS-systemet.

Da er det kanskje enklere å se forskjellen på fiolett og indigo blant annet.















Her er et puslespill hvor du kan trene opp fargeevnen din, og lære å bli mer sikker på nyansene i de ulike fargene. Kjempegøy!


Du kan bestille puslespillet hos NCS Colour Senter ved å ringe: 23 89 77 50,      
eller sende en e-post til: post@ncscolour.no. De har flere varianter.

Da ønsker jeg alle en gul og god påske - og håper dere nå kan mer om farger enn tidligere.
Hilsen fra Tove.


8 kommentarer:

  1. Tusen takk for interessant og lærerik informasjon om farger. Farger er virkelig spennende! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du synes at farger er spennende, for farger er også veldig viktig! Håper du nå vet forskjell på indigo, fiolett og lilla.
      Fortsatt god påske ønskes av Tove

      Slett
  2. For et puslespill. Det var vakkert når det ble ferdig da. Ønsker deg vakre vår- og påskedager. God påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig - det er kjempeflott! Men fargene i seg selv er også et puslespill!
      Jeg ønsker også deg gode påskedager, med gule kyllinger og gul sol. Hilsen fra Tove

      Slett
  3. Hei og morsomt opplegg, men jeg har ikke sett meg tid til å sette meg ned å kikke på den. Jeg driver å jobber med utstillingen, selvangivelsen og div søknader til alle mulige steder. Pluss at jeg har drevet å malt ferdig de som en gang var loft i Furnes, på hytta.
    Jeg kommer sterkere tilbake, har vært veldig forkjøla også, men er på bedringens veg! NB, det er tradisjonell forkjølelse som jeg ble en dag jeg var litt for tynnkledd.

    Ha en fin påske og hils mannen din!

    SvarSlett
    Svar
    1. Forstår at du har mye å gjøre på mange plan. Du kan jo gjøre som meg, sette bort regnskap og selvangivelse til en regnskapsfører.
      Lykke til med smykkene. Håper det blir utstilling til høsten.
      God bedring! Takk for hilsen, han hilser tilbake.
      Ikke slit deg ut - nyt også fine påskedager!
      Hilsen fra Tove

      Slett
  4. Det første her! Ja, et fantastisk fargesprakende bilde ... det er nettopp derfor jeg vil se nærmere på :-))
    Takk for spennende tips, kjære Tove.
    Og jeg kan alltid lære noe.
    God påske for deg. Hilsener fra Viola

    SvarSlett
    Svar
    1. Hyggelig at du følger med, Viola. Og det er så fint at vi alltid kan lære. Håper du og dine har det bra.
      Jeg snakket med Oddrun en dag, der har de mye forferdelig vær, men hun er blid som alltid!
      God påske ønskes deg av Tove

      Slett