mandag 19. mars 2012

Bevisste fargevalg er viktig!

Før du leser videre, bør du lese det forrige innlegget på bloggen, da dette er en oppfølging av det.

Ofte, ikke alltid er det slik, at den fargen du liker minst, er den fargen du trenger mest.
Det kan også være slik at den fargen du liker best burde byttes ut. Spesielt hvis du bruker denne fargen mye, og har gjort det over lang tid. Balanse er viktig!

Tror du at disse kvinnene i Dhaka har valgt fargene på klærne ut fra mote og trend?
Det tror ikke jeg. I andre kulturer, velges farger ofte ut fra kultur og tradisjon.
De har sikkert også i større grad enn oss bevart sin intuisjon, og velger farger deretter. Det er veldig viktig!



Hvorfor er det slik at du liker en farge, mens jeg ikke kan fordra den, eller omvendt?
Det kan henge sammen med at vi er ulike mennesketyper. Vi reagerer ulikt på farger.

Da undrer du kanskje på hvordan du skal finne ut hvilken mennesketype du er? Det kan du ved å benytte arbeidsboken, som følger med i boken min «Fargene forteller».
Du leser først beskrivelsene av de syv ulike mennesketypene i boken, og følger deretter fremgangsmåten i arbeidsboken. En kartlegging kan være både spennende og nyttig.

Det fine med dette systemet er at ingen settes i bås. Alle har egenskaper fra flere grupper, men den gruppen som kommer på topp i kartleggingen, er den som synliggjør din personlighet mest. Her er de syv regnbuefargene, som også er symbolet på de syv mennesketypene: røde, oransje, gule, grønne, blå, indigo og fiolette.
Jeg benytter denne kartleggingen både i bedrifter, organisasjoner, på skoler og i personlig rådgivning. Og det fungerer veldig bra.
Når du har tatt kartleggingen, kan du på de neste sidene i arbeidsboken få tips om de fargene du trenger i livet ditt nå, og hvilke du kanskje bør velge bort.

Ønsker du ikke å ta en kartlegging, skal jeg gi den noen råd for fargevalg ut fra fargenes egenskaper, men selvsagt blir det mer overfladisk.

La meg begynne med oransje, ettersom det var den første fargen jeg nevnte i forrige innlegg. Hvis du ser på NCS-fargehjulet til venstre, vil du se at oransje ligger i mellom gult og rødt. Hvor på skalaen nyansen ligger, avhenger av hvor mye rødt eller gult den oransje inneholder. Oransje er livsgledens farge, og oppfordrer deg, på samme måte som den røde, til å bevege deg. Det er en fysisk farge. Den ber deg også nyte livet. Oransje er nesten som et antidepressiva, og har du en svart dag, bruk oransje! Den burde være førstevalget i mange sammenhenger i mørketiden! Men bruk ikke oransje hvis du er stresset og urolig, da den kan øke følelsen av stress.

Da er det kanskje grønt eller turkis du trenger. Du ser på hjulet hvor du finner den turkise fargen. Men nyansene er mange.
Dette er farger som roer ned. I fargepsykologien har de litt ulik effekt, ettersom turkis ligger midt i mellom grønt og blått, men begge roer ned.

Det gjør ikke den gule!
Gult er også en urolig farge, men i motsetning til oransje, er den en mental farge. Den ber deg ikke om å starte fysisk aktivitet, men heller bruke dine mentale egenskaper. Mange blir glad av gult, og forbinder den med sol og vår.
Men gult er ingen god farge hvis du har mye hodepine, og den er ikke riktig å ta med seg inn i soverommet dersom du har søvnproblemer.
Den bør også unngås av psykisk syke, på grunn av den uroen den kan forårsake.

Jeg ba deg i det forrige innlegget om å tenke over hvilken farge du liker best og minst, og hvorfor.

Har du gjort det? Husk at farger kan henge sammen med minner og drømmer. Er det vonde minner du forbinder med en farge, liker du som oftest ikke fargen. Da anbefaler jeg deg å bli venner med den. Farger kan også forbindes med symboler i ulike kulturer, og dermed ansees som enten negative eller positive i den spesielle kulturen. Det påvirker også fargevalgene.
Bildet over er fra et bijouterie-utsalg i Egypt. Her kan du velge blant så og si alle fargevarianter som tenkes kan. Fristelsene var mange! Har du spørsmål, bare spør!Tove









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar