tirsdag 21. juli 2015

Hva kan du bruke ville blomster og planter til?

Jeg kan gi deg noen tips her.
Gå en tur i skog og mark - det er spennende, nyttig og morsomt både for barn og voksne!


Fioler finner du ikke lenger i skogen, de finner du på våren/tidlig sommer, men neste år kan du planlegge å plukke dem.
Både fioler og stemorsblomster kan du bruke som pynt på kaker, i salater og lignende. 
Prøv også å legge en blomst i vannet i hver form når du skal fryse isbiter. Kjempeflott med innfryste blomster, som du kan ha i vannet eller drinken. Dekorativt!

Blomsterkronene på prestekrager kan du legge i salatbollen, og du kan pynte både desserter, kaker og matfat med enten hele blomsten, eller du kan trekke ut de små hvite kronbladene og drysse over.

Rødkløver, eller som mange sier - sukkertopp - kan spises i salater. Både blader og blomster kan spises.
Men blomstene er søtest tidlig på sommeren, mindre søte utover høsten. De er også flotte som pynt både på kaker og desserter.

De unge, lyse granskuddene kan du bruke i salater. Og ettersom de er litt syrlige på smak, kan du pynte tallerkener med fisk eller kylling med disse delikate lys-grønne skuddene.
Du kan også koke sirup av dem, og denne sirupen kan for eksempel brukes i te.

Granskudd som legges i en god olje, kan bli en fin massasjeolje.
















Engsyre gjør kanskje ikke så mye av seg, men den er syrlig og god å knaske på hvis du går på tur, er tørst og ikke har mer å drikke.

Jeg husker at da jeg var på landet om sommeren og vi skulle hesje høy, ble vi ofte tørste, og da tygde vi litt engsyre, eller surgress, som det også ble kalt. Det var forfriskende.

Men du skal ikke spise mye, da engsyren inneholder mye oksalsyre, som kan skade nyrene, men den inneholder også mye C-vitamin, som vi vet er viktig for oss.
Både blader og stilk kan brukes, og gir en fin syrlig smak i salater. Syresmaken blir sterkere utover sommeren.
Engsyre kan også brukes som plantefarge til eksempelvis garn. Roten gir en fin gul farge, mens bladene gir en olivengrønn farge på garnet.

Som sagt - dessverre er det for sent å plukke fioler og granskudd denne sommeren. 
Men nå har du tips til neste års turer.
                                                                                                                                                               Jeg kommer tilbake med innlegg der du vil finne flere tips om hva du kan finne i naturen, og som kan være til nytte. Hilsen Tove.




6 kommentarer:

  1. Heisann, denne posten din passer ypperlig sammen med mine som jeg kaller Spiselige blomster! Flotte tips!
    Ha fortsatt fine sommerdager, klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Da skal jeg ta en titt på dine.
      Har du forresten sett det vakre treet i forrige innlegg? Hvis ikke må du ta en titt, du som er så glad i alle vekster. Det heter Japansk Corona Cornel. Kos deg videre i hagen. Hilsen Tove

      Slett
  2. Hei Tove, Takk for vakre bilder og inspirasjon til å bruke naturen der vi er :- ) sommerklem :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jo så viktig! Så det er bare å komme seg ut! Hilsen Tove

      Slett
  3. Ja, det er mye godt å spise i naturen. Ungene elsket brenneslesuppe når de var små. Før laget jeg masse vin og en gang laget jeg løvetannvin, den var god. Ellers testet jeg både rognebær og alt mulig annet.
    Endelig har jeg begynt å kikke på bildene mine over hva jeg har gjort så langt i sommer og la ut et innlegg fra et bryllup jeg var i.
    Slik er det på regnværsdager, i morgen kommer sola!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vin av løvetann? Det høres spennende.
      Så du vet ikke/husker ikke hva du har gjort? Det er forståelig, ettersom du gjør noe spennende hele tiden. Jeg skal ta en titt på bryllupsbildene. Kos deg videre! Hilsen Tove

      Slett