torsdag 5. mai 2022

Fargerik mat er både sundt og godt!
Tenk helse - tenk farger! 

Jeg skrev i det forrige innlegget:
Hvordan ville verden vært uten farger?
Og nå vil jeg si: Fargerike grønnsaker, frukt og bær er det sunneste vi kan spise!
De er breddfulle av stoffer som beskytter oss mot sykdom og tidlig aldring.


Denne fargerike og deilige salatretten ble Therese, fra NCS Colour Senter, og jeg servert i lunsjen, da vi underviste på Kalnes videregående skole i Sarpsborg.
Den smakte helt nydelig!
           

Tomater er et godt eksempel på sunn mat.
De inneholder både kalium og kalsium, betakaroten og C-vitamin.
Det var en spansk oppdagelsesreisende, Hernàn Cortèz, som i 1521 erobret det aztetiske rike i Mexico, som hadde med seg tomaten tilbake til Europa.
Men mange trodde tomaten var giftig, og våget ikke å spise den, og det samme var tilfelle i Amerika. De syntes det var en skummel plante.
Det synes ikke vi i dag!Avokadoen kommer også fra Sør-Amerika der den har vært kjent og kjær og brukt i bortimot 9000 år. Og meksikanerne kjenner den best.
Men i 1519 landet Hernàn Cortès i Mexico (se over). Der fant han nok en frukt han aldri hadde sett før. Aztekerne kalte den ahuacatl.  Det var avokadoens kremaktige konsistens som ble gjenstand for størst oppmerksomhet - "det lignet på smør og var meget velsmakende."
Den inneholder bl.a.: Jern, mangan, kopper, magnesium, kalium, og flere vitaminer -
C-, B-, - A- og E- vitaminer. Det eneste negative er at den er meget kaloririk.


Fargesprakende grønnsaker og frukt kan brukes på mange ulike måter.
Og her ser du en variant. Ananas med både tomater, reker og grønne urter.
Det ser helt nydelig ut!


Rødbeter kjenner vi i Norge. Men det kan være et søl og tilberede dem.  Dette på grunn av det røde fargestoffet, betacyanin. Jeg vet ikke hvor langt de nå har kommet i forskningen på betacyaninene, men mange forskere mistenker at de har sterke kreftbekjempende egenskaper. Rødbeter inneholder både folat, kalium, magnesium og jern. Den inneholder også salisylsyre, en nær slektning av aspirin, og den kan være betennelseshemmende.


Jeg er ikke helt sikker på hvilke grønnsaker denne suppen inneholder, men det er i alle fall spinat.
Forskere mener at også spinat er en meget god kreftbekjemper. Den, sammen med andre bladgrønnsaker blir spist oftest av folk som ikke får kreft, sier amerikanske forskere. Hva inneholder spinaten? Masse kalsium, kalium og jern. Og ikke minst betakaroten, som den har fire ganger så mye av som brokkoli!
Den er også rik på C- og B-vitaminer, folsyre mangan, og er rik på fiber.
Klarer du ikke å slutte å røyke, prøv og spis spinat, den skal bidra til å dempe nikotintrangen. 


Snart kan du gå ut og plukke markjordbær, i alle fall her i Sør-Norge, og hvis det snart kommer regn.
Opp gjennom årene har jeg plukket litervis med markjordbær. Ikke så mye av gangen, for de er jo så små, men til sammen har det blitt mye. Jeg har ofte hatt med barn og barnebarn i skogen og plukket bær, og markjordbær har de synes det har vært gøy å tre på strå. Og det er så utrolig godt - bedre enn vanlige jordbær!
Jordbær inneholder mye kalium, jern, fiber og folsyre i tillegg til A-, B- og C-vitaminer. Forskere mener også at jordbær er bra for hjertet.

Det er mye mer jeg kunne skrevet om fargerik frukt og grønt, men jeg kan jo skrive et innlegg til senere.
Mye av opplysningene jeg har skrevet om er hentet fra bøkene
Mat for kroppen Føde for sjelen, av Kirsten Santelmann og
Fargedietten av James A. Joseph - Daniel A. Nadeau - Anne Underwood.

Da er det bare å spise fargesprakende frukt og grønt! Hilsen Tove.


8 kommentarer:

 1. Hei du. Håper det går bedre med helsen til mannen din i våren. Herlig med friske farger på frukt og grønnsaker, pluss at det er sundt også. Gleder meg til markjordbær på strå igjen. Ønsker deg fine dager i mai!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det går fremover heldigvis. Ja, frukt og grønnsaker i friske farger må til! Jeg gleder meg også til markjordbærene kommer, men det må komme regn! Og jeg ønsker deg fine mai-dager. Hilsen Tove

   Slett
 2. Det er morsomt dette at vi skal spise mat med forskjellige farger. Fargerik mat er festlig og fristende. Bunaden er ferdig og klar til konfirmanten. Konfirmasjonen er 14. mai. Jeg gleder meg veldig til å se henne i den. Jeg kunne ikke være med på siste prøving, så jeg er veldig spent.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fargestoffene i maten er veldig sunne - fytostoffer. Så bra at du ble ferdig før du ødela hånden din! Håper du legger ut et bilde av den på bloggen din. Klart du er spent på å se henne i en flott bunad som du har brodert! Jeg ønsker deg fine dager og en flott konfirmasjon. Hilsen Tove

   Slett
 3. Å ja, kjære Tove, nå blir det lettere og lettere å sette farge på bordet ... med blomster og grønnsaker i alle fasetter.
  mai er veldig nydelig...
  Fargerike hilsener til deg og alt godt.
  Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding, Viola. Ja, mai er en vakker måned, men dessverre er det veldig tørt her i år, så det grønne blir fort gult dessverre. Jeg ønsker deg alt godt videre i våren. Hilsen Tove

   Slett
 4. Jeg er så enig med deg! Fargerik mat er både fristende og velsmakende. Jeg har type 1 diabetes og har virkelig erfart at mye grønnsaker er bra for meg. Frukt og bær også, men må være forsiktig med det som inneholder mye sukker.

  Ønsker deg fine mai-dager!

  Hilsen Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Da håper jeg at du fikk noen tips i det jeg skrev. Heldigvis har vi flott frukt og grønnsaker hele året nå, slik var det ikke før. Men selv om import er viktig, smaker det norske best. Fine dager ønskes av Tove

   Slett