onsdag 8. desember 2021

Vi er i adventstiden, og det nærmer seg jul!
Vi koser oss med hyggelig samvær, god mat og godt drikke.
Og det er viktig! Men kanskje bør vi også tenke litt på hva vi spiser, selv om vi selvsagt skal kose oss med julemat.
Og det er svært få som tenker på at fargene er noe av det viktigste i det vi spiser. 
Og det er fremdeles ikke så mange som vet noe særlig om farger og mat.



De to bildene over viser et flott lunsjbord på et av de hotellene vi bodde på for noen år siden, på Nord-Kypros.
Her var det frukt og grønt i alle farger, sammen med en mengde retter.

 I boken Fargedietten, som jeg tidligere har nevnt flere ganger her på bloggen, står følgende å lese i forordet, skrevet av Gunnhild Wik Mikkelsen. Hun er klinisk ernæringsfysiolog og ernæringsterapeut:

"I frukter bær og grønnsaker finnes det et mangfold av virkestoffer som forskningen er i ferd med å kartlegge. Med et fellesord kalles de gjerne fytostoffer (fyto=plante.) 
Noen av dem er definert som næringsstoffer, det vil si at vi utvikler mangelsymptomer hvis vi ikke får dem i oss. Mange av fytostoffene er kraftige antioksydanter."


Det er mange som kjenner brokkoli, men kanskje ikke like mange som kjenner grønnkål?
Denne flotte grønnkålen fikk jeg av min venninne, Edith, i Sør-Fron.
Hva er spesielt med den?
"Hvis det finnes en grønnsak som kan måle seg med brokkolien, så er det grønnkålen",
står det å lese i Fargedietten. Riktignok når den ikke helt opp til brokkoliens vitamin- og mineralnivå, men:
"Grønnkålen har 7 ganger mer betakaroten enn brokkolien og nesten 11 ganger mer lutein". Jeg kan nevne mye annet, men nå forstår du sikkert at det er en viktig grønnsak.
Grønnkål kan brukes til så mangt. Du kan hakke den og bruke den i supper og sauser. Du kan lage stuing av den, og bruke den som fyll i lasagne og pizza, og mye mer.


Jeg vil også ta med bjørnebær, så får vi noe til desserten, og får med oss den fantastiske indigo (blå-lilla) fargen. Vi skimter også litt fiolett innimellom.
Disse flotte bjørnebærene har jeg fått av naboen, som selv har dem i sin hage. 
En grunn til at du bør spise bjørnebær er den gode smaken. En annen grunn er at bærene bugner av helsebringende fytostoffer. C-vitamininnholdet er høyt, og etter hvert har studier vist at bærene også inneholder kalium, folat og en mengde fiberstoffer, bl.a. det kolesterolsenkende pektin, og det er enda mer å finne.  
 

Her ser du valnøtter. Ikke fargerike, men jeg tar dem med her likevel, fordi vi ofte i jula koser oss med nøtter. Men faktum er at vi bør spise litt nøtter oftere, for det er også sunt. Så kompletterer vi med andre ting som er mer fargerike.
To - tre ganger i uken er bra. Sant nok inneholder nøtter mye fett, men det meste av fettet i nøttene tilhører "det gode fettet". Valnøtter har spesielt høyt innhold av omega-3 fettsyrer, og ikke minst kreftbekjempende ellagsyre, og mye annet som er sunt.
Mange studier fra flere land bekrefter dette.
Og hvis vi skal tenke farger, er den lyse beige fargen lekker sammen med grønt for eksempel. 
En god og enkel rett med valnøtter, som er lett å lage er Waldorf-salat.
De opprinnelige ingrediensene var epler, stilkselleri og majones, men etter hvert ble også valnøtter inkludert, og det hevet retten både når det gjelder sunnhet, og det smaksmessige. 

Jeg kommer tilbake med litt mer om fargerik mat i neste innlegg, så jeg håper du følger med selv om du har mye å gjøre før jul. 
Gode, fargerike førjulsdager ønskes av Tove.


8 kommentarer:

  1. Enig, julen er mye mer enn bare rødt og kjøtt. Store fruktfat og sunn mat må man ikke glemme i jula. Jeg har kjøpt noen nye glasskuler i ulike farger for å henge i vinduet i år.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig som alltid!
      Får vi se de nye glasskulene på bloggen din? Jeg vil gjerne se dem. Kos deg fremover! Hilsen Tove

      Slett
  2. Så sant, så sant! Fint dekket bord med gode appetittvekkende farger på maten er tingen. Brokkoli, gulrot og mandelpoteter til seikarbonadene her i dag.

    Fortsatt fin førjul fra Ingunn

    SvarSlett
    Svar
    1. Det høres ut til å være en deilig middag du har laget i dag, og ikke minst sunn!
      Og et fint dekket bord er alltid hyggelig, og fargene betyr mye! Fin førjulstid ønskes også deg av Tove

      Slett
  3. Heisann, kjempeflott innlegg, Tove. Farver og mat er sterkt knytta til hverandre. Kom til å tenke på et opplegg jeg hadde for elever på Restaurant og matfag i valgfag. De skulle dekke bord, presentere maten og designe en bordmeny. Bordekkingen ble utstilt i ulike møbelbutikker. Å, hvor mye gøy jeg har vært med på som lærer. Den tida er forbi nå. Greit å hatt min "karriere" da det var mulig å ha opplegg uten å følge læreplanene slavisk. For ikke å tenke på mangel på muligheter i hjemmeskolen pga epedemien. Ønsker deg alt godt i forjulstida ;:OD)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, mat og farger hører sammen, og også borddekning med gode farger er viktig. Oransje fremmer appetitten best, og det burde de vite på sykehjem og gamlehjem. Mange gamle er underernært!
      Du må også kose deg i denne førjulstida. Hilsen Tove

      Slett
  4. Ja, vi trenger farge på maten også. Det frister mer da! Ønsker deg fine dager videre i advent. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Jeg har ikke fått lest din adventshistorie, men gleder meg til å gjøre det i romjulen. Det er like hyggelig da! God helg ønskes av Tove

      Slett