søndag 28. november 2021

Da er det igjen adventstid 
og om bare en måned er enda et år tilbakelagt!


Denne stjernen må jeg alltid henge opp når adventstiden begynner. 
Mange vil vel si at det er en julestjerne - for meg er den adventstjernen.
Den er mer enn 50 år gammel, og jeg synes den er vakker.


Men jeg må alltid også finne frem den vakre adventskransen, som min gode venninne, Kari, laget til meg for mange år siden. Det å lage sine egne tradisjoner er for meg viktig.

Bildet er fra Flügger.

Advent er jo bygget på kirkens tradisjoner og regler, og Den norske kirke har tatt mange av reglene fra Den katolske kirken. Blant annet de strenge reglene for fargebruken i løpet av kirkeåret.
Og fiolett (den rød-lilla fargen) er fargen som skal brukes i adventstiden. 
Og det står at: "Fiolett er forberedelsens, botens og sorgens farge."
Ikke akkurat noe som skaper hygge og glede i førjulstiden, men ettersom jeg ikke er noen kirkegjenger betyr ikke det noe for meg. Men farger betyr mye! Og fiolett kan være både trist og glad, og det er vanskelig å bestemme en nøyaktig fiolett som ikke tipper for mye over verken til blått eller rødt. Og når fargen er så full av kontraster, kan den oppfordre både til kontemplasjon og handling.


Jeg har sett at det de siste årene blir brukt mer av den indigo (blå-lilla) fargen i både servietter, lys og annen pynt. Men det er feil, selv om indigo er en veldig vakker farge.
Her er et eksempel på indigo, men vær klar over at ulike data skjermer kan forandre fargene.


Med vakre fiolette blomster, ønsker jeg dere alle en god adventstid. Ta dere tid til å slappe av, tenne lys og kose dere - det er viktig!
Hilsen Tove.


10 kommentarer:

 1. Jeg har også hengt opp adventstjerner i dag, jeg har flere. De kommer alltid fram til 1. søndag i advent. Jeg pynter aldri til jul, og holder på de gamle juleskikkene. Juletreet kommer ikke inn før lille julaften og tennes når sølvguttene synger jula inn, julaften kl 17.00. Det er da jula begynner! Den fiolette pynten til jul, kommer mest an på fargene jeg finner i butikkene. Det er vanskelig å finne den fargen jeg liker best, så jeg går for litt mot det rosa. De mørkeste blålilla lysene og serviettene, som sikkert er riktigst å kalle indigo, blir litt for tungt for meg, syns jeg. Du spurte for lenge siden hvilken farge-type jeg er, ut fra boken din "Fargene forteller". Jeg har alltid tenkt på meg selv som "lilla", og det stemte ganske godt. Men det var en god del jeg ikke kjente meg igjen i. Jeg liker å lyse opp tilværelsen med gulgrønne farger, slike som gjør en glad og våken. Så litt av hvert, mørkt og lyst, kontemplasjon og feiring, sånn håper jeg adventstiden skal fortsette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er som du sier, den fiolette adventspynten er blitt mer og mer indigo, noe som jo er feil.
   Artig at du har gjenkjent deg som en fiolett person. Det hadde jeg en følelse av etter å ha lest bloggen din en stund. Husk at egenskapene som ligger i gruppene under den på toppen, også speiler deg. La oss ta en prat på telefonen en dag.
   Så er jeg så enig. Viktig i denne tiden både og roe ned og feire. Gode dager ønskes av Tove.

   Slett
 2. Advent er så flott fordi det forbereder tiden til jul. Vi har mye rødt og grønt på denne tiden og selvfølgelig er adventsstjernen veldig viktig...vi har to adventsstjerner i varmgul.
  Juletreet åpner julaften – julaften 24. desember. - rundt 17.00 - tent med stearinlys for første gang og bli på rommet til nyttårsaften ...
  Selv om det er kaldt og trist ute, er det en av de vakreste tidene på året :-))) for ikke å snakke om den fantastiske bakingen og matlagingen og det hyggelige samværet med familie og venner. Klem til deg.
  Jeg ønsker deg en fin adventstid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres ut som om du og dine har en herlig adventstid. Vi vasker og rydder i et altfor stort hus til to personer, men vi trives. Stjerne og julebelysning er viktig i adventstiden. Men det blir ikke så mye matlaging lenger for meg. Før laget jeg alt. Vi reiser til Åsgårdstrand i julen, og alt av mat ordner vår kokkesønn, og dette året også våre tre voksne barnebarn. Så jeg baker bare to slag som jeg vet de liker, og vi har med andre godsaker.
   Men hyggelig samvær er viktig i denne tiden.
   Jeg ønsker deg og dine en riktig god adventstid!
   Hilsen fra Tove

   Slett
 3. Julen kommer som alltid litt for kjapt til meg. Pynter aldri før på lillejulaften, kvelden. Her trenger jeg ikke så mange før julspynt i huset for jeg har lyslenker og stæsj å se på i alle vinduene mine, fra naboene. Jeg synes nesten det blir for mye. Men adventslys og to vinduer hvor jeg har masse keramikk engler som daler ned, det holder for meg. Ha en fin tid og jeg elsker stearinlys, peisild og mandariner. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heller ikke mye julepynt lenger. Vi har heller ikke juletre, for vi er i Åsgårdstrand mye av julen.
   Men noen småting som jeg henter frem hver jul må jeg ha. Det er koselig. Og som sagt, julestjerner og noen vakre hjerter jeg kjøpte for mange år siden, må henges i vinduene. Vi har jo så mange vinduer.
   Men enig med deg, det kan blir for mye julelys ute, og spesielt hvis det er farget lys.
   Og stearinlys må vi selvsagt ha. Og nå er det også deilig med fyr på peisen. Fine dager ønskes av Tove.

   Slett
 4. Jeg synes ofte vi skal kose oss vel mye. Adventstid er forberedelse til jul for meg, og det er alltid mye å gjøre. Men det er fint å stelle i stand. Det blir mindre pynt for hvert år, men da blir det gjerne det som betyr mest for oss. Jeg synes det er artig å bake, og så liker jeg å skrive julebrev og kort.

  Ønsker deg ei fin førjulstid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg - det kan bli for mye av det gode!
   Men vi må pynte litt med det vi er mest glade i, og kose oss litt.
   Noen år skrev jeg 100 kort, men nå blir det bare noen få. Tar heller en prat på telefonen.
   Gode dager ønskes av Tove.

   Slett
 5. Hei du i advent. Jeg kaller også en stjerne i vinduet på denne tiden for adventsstjerne! Din var da vakker. Fiolett er fargen og for meg minner det om et stille vemod over det som har vært i året som gikk. Ha en fin andre advent og kos deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er veldig glad i den stjernen. Den har fulgt oss i så mange år.
   Og det sniker seg inn vemod nå, med det triste som skjer på flere plan. Men vi kan være takknemlige likevel, som bor i Norge. En god adventshelg ønskes av Tove.

   Slett