Hvordan er fuglenes fargesyn?
Fuglene har totalt fire grupper med tapper, eller fargesynsceller.
Dette fører til at de har fått muligheten til å se dobbelt så mange farger som oss mennesker.
I tillegg finner vi hos fuglene noen av mest fargerike artene i naturen. De er jo så vakre!
Men det er mer som er spesielt med fuglenes fargesyn. Deres fargesynsceller har spesialisert seg på å se ultrafiolett lys. Det kan ikke vi mennesker.
Og de bruker UV-lyset både til å finne mat, og til å sende ut og plukke opp sjekkesignaler fra potensielle partnere. Dette er jo helt fantastisk.
Når vi er på fjellhytta kan vi se rett ut på terrassen, fuglebrettet og fuglekassa når vi sitter å spiser. Spesielt når vi spiser frokost har vi stor glede av å se på alle de ulike fuglene som besøker oss.
Jeg kan ikke navnet på alle, men vi har fuglebøker som vi leter i.
Det første bildet viser ei nøtteskrike, og det er ikke ofte jeg får tatt så fint bilde av den, for den er sky. Men ravskrika, eller rauskjæra som du ser til venstre her, blir ikke lett skremte.
De er egentlig vakrere enn du ser her, da de har flotte oransje fjær på hver side av kroppen, og i stjerten.
For å vende tilbake til fuglenes fargesyn, så er tappene, som er følsomme for UV-lys, ikke like for alle fugler. Noen ser helt i det ultrafiolette lyset, mens andre ser best i grensen til UV-lyset. Det vil si i det blå spekteret av lyset.
Rovfuglene har et helt annet syn, og ser ikke helt det samme som spurvefuglene. Dette gir spurvefuglene en fordel, da de ofte er utstyrt med de vakre signalfargene, som rødt, oransje og gult, som er vanskelig å se for rovfuglene.
Vi mennesker kan se lys med visse bølgelengder som ligger mellom ca. 400 og 700 nanometer (nm). De lange bølgelengdene ligger fra 700 nm, og det er de røde. Ved siden av de røde bølgelengdene ligger infrarødt, som vi ikke kan se, og videre både mikrobølger og radiobølger.
De korte bølgelengdene rundt 400 nm, er de fiolette, og utenfor finner vi ultrafiolett, og videre røntgenstråler og gammastråler.
Mange fugler kan derfor se de kortere bølgelengdene, UV-strålene, som jeg har fortalt om.
Men noen ganger går det galt for fuglene. Når de er mange og de blir for ivrige, hender det at de flyr rett inn i vinduet og blir liggende i svime. Da går jeg ut og tar dem opp, og de roer seg veldig inne i hånden min. Denne har ikke lyst til å forlate meg, så den blir sittende lenge. Det er rørende.
Da hadde vi oppdaget at det var egg i denne fuglekassa, rett ved siden av terrassen. Så ble det fugleunger, og foreldrene hadde det travelt.
Så en morgen våknet jeg tidlig, og gikk for å titte ut. Da forsto jeg at noe var i ferd med å skje. Jeg hentet kikkerten, og var så heldig å få oppleve at først fire, så tre unger fløy ut av kassen. Det var kjøttmeiser.
Hadde jeg krøpet til køys igjen da, ville jeg gått glipp av denne unike opplevelsen som ikke mange har fått oppleve.
Fuglene med sine flotte farger er til stor glede for mange flere enn meg!
Med fargeglade hilsener fra Tove.
PS. Jeg har funnet dette med fuglenes fargesyn både på nettet og i bøker. Du kan sikkert finne mer.
Hei Tove, Tusen takk for spennende info om fuglenes syn. Det er jo helt magisk. Fugler er vakre dyr. Klem Siv
SvarSlettJa, det er artig å vite at de kan se UV-lyset. Skulle gjerne kunnet det. Klem tilbake fra Tove
SlettJa, man skjønner at fuglene ser godt, for jammen får de med seg mye. Rart å se hvor fort måker, kråker og skjærer finner mat som ligger ute for eksempel. Gøy å tenke på synet deres. Du får oss jammmen engasjert! Ha en finfin dag i vinteren.
SvarSlettSå bra at du blir engasjert. Vi trenger nye ting å tenke på i disse tidene!
SlettFint vær er det, men i kaldeste laget. Men alt godt ønskes av Tove.
Så fine bilder og morsomt å få vite, dette var jeg helt blank på!Her er det -18 grader nå. Var og gikk en tur i dag, da var det bare -12, men jeg var helt rød i kinna når jeg kom hjem. Håper kulda gir seg!
SvarSlettArtig å lære noe nytt. Jeg måtte også slå opp noe av dette. Veldig artig å følge fuglene når vi er på fjellet. Enig med deg, nå er det litt vel kaldt, men litt mildere her enn hos dere.
SlettGod helg ønskes av Tove
Heisann Tove, så koselig innlegg om fugler. Og her er det mye å lære, og gammel kunnskap ble repetert. Det er så hyggelig med småfuglene nå, og de har alt begynt å synge! Litt glede i hverdagen.
SvarSlettDet er jo så fantastisk å se disse fuglene, og jeg også fikk lært litt mer. Du kan jo være med på fjellhytta en gang å observere alle disse fuglene.
SlettHåper hverdagen din kan gi deg glede, selv om det også er sorg. God helg ønskes deg! Hilsen Tove
Så interessant å lese. Synes det spesielt er interessant å lese at fargene ikke er tilfeldig, og at fugleartene (dyrene) har sin farge av en grunn...og alle har helt ulike grunner! Interessant att noen dyr gjennom evolusjonen har utviklet farger for å "være usynlig" for rovdyr, og at andre har fargen for å tiltrekke seg dyr, finne mat, overleve, etc.
SvarSlettSpennende!
Hilsen "fargenerd" Therese
Dette synes også jeg er kjempespennende, Men vi er jo "fargenerder" begge to! Det er spennende at fuglene ser UV-lys. Lurer på om noen dyr kan se infrarødt?
SlettEn god og fargerik søndag ønskes av Tove
Fint emne, spesielt nå som vi kan se på fuglene på fuglemateren. Det er spennende å tenke på effektene forskjellige fargesensasjoner kan ha.
SvarSlettVi har nå mye snø igjen og fuglene i skogen kommer til materen min ... også nøtteskrikene, robins og bullfinches, for eksempel ... en glede å se på.
Ha en lykkelig uke, Tove.
Mange hilsen fra Viola
Så hyggelig at så mange fugler kommer til materen deres. Det er slik vi har det på hytta. Og jeg er enig med deg - spennende at fargene har så mye å si, både for syn og mye annet.
SlettFint med snø, vi trenger egentlig litt påfyll av snø. Men det er kaldt. Men vi hadde en deilig tur i skogen i dag. Gode dager ønskes av Tove
Her var det mye interessant å lese. Fine fuglebilder også! Jeg lærer alltid noe når jeg leser bloggen din!
SvarSlettRiktig god helg!
Så hyggelig. Og det er bra at vi alltid har noe å lære uansett alder. God helg ønskes også deg! Hilsen Tove
Slett