onsdag 17. februar 2021

Vi er stolte av vårt norske flagg
Men fargene må være riktige! 
Fargene må lovfestes med riktige fargekoder!


Det er mange som ser på VM i skiskyting, som foregår i Pokljuka i Slovenia i disse dager.
Har dere lagt merke til det norske flagget de bruker der nede?
Mange har gjort det, for flagget virker fremmed med feil fargenyanser.
Blåfargen er verst - den er altfor lys! Dessverre har jeg ikke bilde av dette flagget, men se selv neste gang du skal inn på TV for å se VM.

Jeg husker at jeg for et par - tre år siden opplevde det samme, at flaggfargene var feil, og da tok jeg kontakt med Flaggfabrikken.
Og de sa at Utenriksdepartementet ikke hadde gode fargekoder for flagget vårt, men ingen ting er gjort siden da.
Det er en skam!

Hvis du går inn på design.dep.no, som er departementet, finner du følgende:

Det norske flagg

Det norske flagg har et mørkeblått nordisk kors med hvite kanter på rød bunn.  Flagget ble utformet av Frederik Meltzer og vedtatt av Stortinget 17. mai 1821.

Nasjonalflagget har forholdet 16:22 (høyde til bredde).

Rød: PMS: 186C, CMYK: 2, 100, 85, 6       Blå: PMS: 281C, CMYK: 100, 85, 5, 36

Da ringte jeg til NCS Colour Senter for å høre hva de hadde å si, og de sendte meg følgende:

"Det er dessverre ikke fastsatt/lovbestemt NCS-koder på fargene i det norske flagget.

Det er kun nedsatt PMS koder (Pantone), men for alle som kjenner til dette tekniske systemet, så vil materialet som fargene trykkes på (papir glatt, glanset etc. , plast, tekstil, etc. etc.), hva slags blekk/toner man benytter, tetthet i materialet, og mange andre faktorer, bestemme hvordan resultatet vil se ut. Men også PMS-kodene for fargen rød varierer i ulike sammenhenger.

Men NCS har konvertert to av PMS-kodene fastsatt av UD til nærmeste standardiserte NCS-koder:

Rød PMS 032 C = S 0580-Y90R

Blå PMS 281 C = S 5540-R70B

Hvit er ikke fastsatt med farge.

NCS gjør oppmerksom på at dette er de nærmeste Standardiserte NCS-kodene, dvs. ikke helt eksakte NCS-koder. Dersom PMS-kodene skal konverteres til å finne HELT eksakte NCS beskrivelser, må dette gjøres på NCS-laboratoriet, men UD har ikke bedt om å få utført denne tjenesten."

Som du sikkert nå har kunnet lese deg til, hjelper det ikke at departementet oppgir en PMS kode. Fargene avhenger, som du har fått forklart, av hvor og på hva fargene skal trykkes.
Dessuten har jeg nå sett at departementet oppgir ulike PMS-koder, noe som gjør det enda mer forvirrende.
Som sagt, NCS kan opplyse om at UD ikke har tatt kontakt med NCS for å få oversatt PMS-kodene til eksakte NCS-koder, noe som er fulgt mulig for å definere fargene helt eksakt. 

Og jeg mener at dette er utrolig viktig, da Norge i mange sammenhenger, både i inn- og utland, bruker det norske flagget som promotering av Norge.

Litt mer historie: 1821 fremla stortingsmann Frederik Meltzer sin tegning av det norske flagget slik det brukes i dag. På grunn av den nylig avsluttede unionen med Danmark og den inngåtte unionen med Sverige tok Meltzer inn elementer fra begge disse flaggene; Danmarks røde og hvite farger med Sveriges blå farge lagt inn midt i korset. Formen fulgte den skandinaviske tradisjonen for korsflagg. Kombinasjonen rødt-hvitt-blått videreførte samtidig tradisjonen fra flere demokratiske staters flagg - det revolusjonære Frankrike, USA, Storbritannia og Nederland. (Hentet fra WikipediA.)

Jeg synes det er veldig merkelig at ingen i departementet har tatt tak i dette. 
Jeg har lagt inn en kommentar om dette på departementets side i dag.
Vi forlanger at riktige farger blir benyttet i alle norske flagg!


        Som du ser er det en mengde fargenyanser å velge blant i NCS-systemet. 
   Det er hele 1950. 
         Og koden du får er helt nøyaktig den fargenyansen som det ferdige produktet skal ha.
Hilsen Tove.


8 kommentarer:

 1. Enig med deg Tove, dette er for sløvt. Å finne er fargekode kan ikke være så vanskelig. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren, og enig - dette er for sløvt!
   Fargekoden kan NCS hjelpe departementet med. De er proffe! God helg til deg og dine. Nå er det passe kaldt også hos dere. Hilsen Tove

   Slett
 2. Hei Tove, Det er så viktig at du setter fokus på dette! Det er synd at departementet ikke er samstemte når det gjelder info. som ligger ute om riktig PMS kode (Pantone). Det står forskjellige PMS koder på ulike dep.sider. Det er også veldig rart at de ikke har definert fargene (konvertert) til eksakt NCS kode som er Norsk Standard og er et systemet som beskriver en farge visuelt i forhold til hvordan vi mennesker ser farger. Altså et fargebeskrivelsesystem. Det er selvfølgelig mange tekniske forhold som skal stemme for å produsere den riktige fargen, men det er viktig at flaggets farger har et bestandig utgangspunkt som en NCS kode.
  Håper departementet ser viktigheten av dette og gjør noe med dette. Mange andre land, bla. vårt naboland, Sverige, har definert sitt flaggs farger med NCS koder.
  Mvh Therese Sandem, faglærer i fargesystematikk og daglig leder for NCS i Norge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for din flotte og utfyllende kommentar. Nå har vi fått vite enda mer om hva NCS-systemet er. Og jeg burde skrevet at det er standard i Norge og i mange andre land, men det glemte jeg i farten dessverre. Jeg ble nemlig så oppbrakt da jeg så flagget på TV.
   Jeg vil ta kontakt med departementet igjen, og håper du og andre vil gjøre det samme. Veldig mange har allerede vært inne og sett innlegget her, så jeg tror det har skapt stor interesse. En flott og fargerik helg ønskes i alt det hvite! Hilsen fra Tove

   Slett
 3. Hjelp, det er da ille. Jeg har ikke sett på det på tv nå, men farger til flagg skal være riktige. Jeg lurer på hva bunadspolitiet sa om vi plutselig fikset litt på fargene på bunadene våre etter lyst???? Nei, rett skal være rett!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi nok en gang enige. Og alle bør vel være enige om dette. Og interessen for dette blogginnlegget har vært overveldende. Jeg skal prøve å ringe departementet over helgen. God helg i hvite omgivelser ønskes av Tove

   Slett
 4. Jeg skal sørge for det. Merket ikke at det norske flagget ikke var i riktig farge ... Jeg skal sjekke det ut i morgen. Jeg liker å se skiskyting ... Jeg ser veldig lite på TV, bortsett fra skiskyting :-))) Så vi møtes ... i morgen på skjermen, kjære Tove... god kveld og ha en fin helg. Viola
  P.S. Jeg ser ofte klær og vesker med norsk flagg - dette er veldig populært. Fargingen må være riktig, det er jeg absolutt enig med deg i.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke bare selve fargene som selvsagt må være riktige, men fargenyansene må også være riktige. Men når ikke engang departementet oppgir fargekoder riktig, må det jo bli feil!
   Hvis jeg ikke tar feil byttet svenskene gulfarge for noen år siden. Det ble vellykket. Men vi skal ha våre farger, og den blå må ikke være så lys som den vi nå ser under skiskytingen. Den skal være mørk blå! Da skal jeg også heie litt på de tyske skiskytterne i morgen. I dag ble vel en på det tyske laget syk, tror jeg? God søndag ønskes av Tove

   Slett