torsdag 11. februar 2021

Det er ikke bare fargesynet til dyr, fugler og mennesker som er interessant. 
Farger påvirker alt levende på ulike måter.
Jeg vil gjerne gi deg noen eksempler. Noen har jeg kanskje skrevet om før, men nye lesere av bloggen er kommet til.

Bilde hentet fra boken Fargene forteller.

Og fargepåvirkningene kommer ikke bare gjennom øynene, selv om det selvsagt er viktig. Fargene påvirker også blinde, ved at vi kan oppta fargenes bølgelengder også gjennom huden og hodeskallen.


Men fargene kommer til oss også gjennom mat vi spiser. Blant de tyve fruktene, bærene og grønnsakene som inneholder mest antioksidanter, er syv av dem røde. Her finner du sykdomsforkjempende fargestoffer som kirsebærrøde antocyaniner, rødbetrøde betacyaniner og tomatrøde lycopener. Visste du at bringebær er sunnere enn jordbær? 


Fargeeksperten og kunstneren Johannes Itten forteller om et eksperiment gjort i Tyskland, der veddeløpshester etter løp, ble satt i henholdsvis en rød-oransje og en blå stall. 
I den rød-oransje stallen roet hestene seg ikke, og de ble plaget av fluer.
I den blå stallen roet de seg rask, og det var langt færre fluer der.


De fleste av oss er opptatt av de fargesprakende sommerfuglene. Og de bærer på en stor hemmelighet!
I naturen finnes det noe som heter "strukturfarger". Det er farger som ikke brytes ned og falmer slik pigmentfarger gjør. Forskere har forsøkt, men ennå ikke klart å finne ut hvordan sommerfuglene klarer å produsere slike farger.
Det merkelige er at også gullmus, en mark som lever i havet, produserer slike strukturfarger. Den er dekket av grønne hår, men ingen vet ennå hvilken hensikt disse hårene har.


Da jeg for flere år siden kom inn i en forretning i Thailand, med hyller fulle av stoffer i de vakreste farger, hadde jeg ikke lyst til å gå ut igjen. Jeg kunne gått der i mange timer.
Hvor mange farger kan våre øyne se? Det er litt ulike meninger om det. Noen sier 600 000, andre 10 millioner. Vi er heldige som har et syn som gjør at vi kan se mange farger, og vi påvirkes av dem enten vi er klar over det eller ikke.


Noen mener at tonene C, D, E, F, G, A, H tilsvarer fargene i regnbuen: C=rød, D=oransje, E=gul, F=grønn, G=blå, 
A=indigo, H=fiolett.
Spennende! Da kan vi jo komponere regnbue-musikk.Fotografen John Ott, som i mange år fotograferte for Walt Disney, oppdaget mye forskjellig som skjedde ved bruk av ulike farger på lyset. Et av forsøkene hans viste at sennepsfrø og karse som ble belyst med rødt lys, fikk korte små blader og bitter smak. Bestråling med grønt lys ga svake planter, mens blått lys gjorde at plantene vokste langsomt, men ga godt utviklede vakre planter med søt smak.


Vi forstår at når godteri har fine farger så frister det oss å kjøpe. Vi får nesten "vann i munnen".
Men du har sikkert ikke tenkt over at fargen på legemidler kan spille en rolle.
Selv om det kjemiske innholdet i piller var helt likt, viste det seg i en studie for noen år tilbake, at  gule piller mot depresjon har best effekt. Angstdempende medisin bør være blå eller grønn.
Lys blå sovepiller virker bedre enn rosa. Og smertestillende virker best når de er røde.
Kan dette stemme? Jeg tar ikke mye piller så jeg vet ikke. Har du noen eksempler?


Ikke merkelig at folk fra hele verden kommer til Norge for å oppleve nordlyset!
I gamle dager trodde de det var trolldom. Og farger kan oppleves som trolldom!
Hilsen Tove

8 kommentarer:

 1. Ja, farger kan mange ganger virke som rene trolldommen. Flott med variasjon overalt. Mye artig du tar fram her. Noe har jeg lest før og noe var nytt. Herlig nå som naturen igjen snart fylles av friske farger. Bare den klare blå himmelen i dag får fram smilet. Ha en vakker og fargerik helg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar. Og jeg er enig - farger kan virkelig virke som trolldom!
   Deilig med blå himmel om dagen - verdens favorittfarge - men jeg skulle ønske det ikke var fullt så kaldt!
   En fargesprakende helg ønskes også deg av Tove.

   Slett
 2. Spennende lesning! Jeg lærer alltid noe når jeg leser bloggen din. Jeg er blant nykommerne, men det kan vel være bra med en repetisjon for de mer erfarne også.
  Her står gradestokken på minus 25, og det er en kald trekk i tillegg. Strikker og steker fastelavnsboller inntil videre.

  God lørdag fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du finner ting som er spennende, og du har helt rett, vi trenger også litt repetisjon. Det kan jeg underskrive på.
   25 minus - da er det kaldt. Håper på litt snillere temperaturer etter hvert. Men tenker det blir enda flere flotte strikkeplagg. God helg til deg fra Tove

   Slett
 3. Svar
  1. Fin helg ønskes også deg. Ser at det er kaldt i Hamar-distriktet. Men det hjelper med sol. Kos deg!
   Hilsen Tove

   Slett
 4. Farger er utrolig spennende, og det er tydeligvis mye vi ikke vet enda. Etter det du skriver, burde jo paracet vært røde! Jeg tar blodtrykkmedisin. De er lys orange/brune. Vet ikke om det gjør at de virker bedre enn om de var hvite :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her ligger det mye ukjent og spennende som vi ennå ikke vet. Jeg våger ikke å mene noe om farger på piller. Men legemiddelindustrien bør kanskje se enda nærmere på dette? Innen helse og farger har jeg enda noen eksempler som kan komme i et annet innlegg.
   Jeg ønsker deg en fin og fargerik søndag.

   Slett