Hva er farger? - Fargenes betydning.
I dette og det neste innlegget vil jeg fortelle dere mer om hva farger er, og fargenes betydning. Senere vil jeg fortelle om hvordan fargene påvirker oss, ved å gi eksempler innen mange områder.
Fargene omgir oss hele tiden, og jeg har vist dere mange eksempler fra fargebruken i Club Hotel Sera, som er litt overveldende for oss.
Jeg vet at mange av dere som følger bloggen, har lest boken min Fargene forteller, og der finner du mye. Men en liten repetisjon for dere, og ny informasjon til dere andre, kan være nyttig. Da har du mer glede og nytte av å lese innleggene og se bildene.
Fargene er viktig for alt levende!
Faktum er, at uten farger ville flere arter på jorda dø ut, for farger er naturens sterkeste signalsystem!
Men hva er farger?
Når vi ser den knall røde blomsten sier vi - blomsten er rød! Men er den det? Forfatteren Victoria Finley skriver i sin bok "Colours":
ikke tenk så mye på at noe er en farge, men at noe lager en farge!
Og helt utrolig, men Goethe sa nesten det samme, selv om han levde så langt tilbake som fra 1749 til 1832, og utga boken sin Farvelære i 1810:
Hvis ikke øyet selv var i stand til å frembringe farger, ville verden være fargeløs.
Hvordan kunne han falle på å si dette, som ikke kunne bevise noe, slik vi kan i dag ved hjelp av nye forskningsmetoder og data?
Han var den første i moderne tid som hevdet at farger var mer enn et fysisk fenomen, slik Newton hadde sagt.
Men det er ikke helt riktig. For det Goethe etter all sansynlighet ikke var klar over, er at både øyet og hjernen samarbeider om å "lage" farger.
For farger er bare ulike bølgelengder av lys.
Det var Newton som i 1666 lot lys passere gjennom et prisme, og formulerte teorien om at "hvitt lys består av alle regnbuens syv farger".
Lys er elektromagnetisk stråling, og fargene er bestemt av strålingens bølgelengder. Og hver enkelt av spekterets farger har sin bølgelengde, som kan bestemmes helt nøyaktig.
Øynene våre omformer energien i lyset til en form for signaler, eller nerveimpulser, som videresendes til hjernen, som tolker signalene.
Med andre ord - både øynene og hjernen trengs for å oppfatte farger. Ikke bare øyet slik Goethe hevdet.
Det er enklere for oss i dag å få bekreftelse på disse tingene, da vi kan koble hjernen til en datamaskin og lese av hva som skjer når vi blir påvirket av farger.
Vi kan lese av blodtrykk og hjerterytme m.m.
Men det stopper ikke med dette.
Forskere er nå enige om at det er hjernen, ikke øyet, som integrerer den tilsynelatende usammenhengende informasjonen som øyet oppfanger. Derfor må vi i vår fargeoppfattelse basere oss på prosesser både i øyet og hjernen.
Hjernen sender disse signalene videre rundt i kroppen, bl.a. til kjertler som produserer hormoner. Og da forstår du kanskje bedre hvor viktig fargepåvirkning er for alt levende.
Du har kanskje lagt merke til at bildene denne gang representerer de fire første fargene i regnbuen?
I det neste innlegget går vi videre. Håper du blir med. Hilsen Tove.
Foto hentet fra Fargene forteller. |
Heisann.... viktig at alt fungerer for at vi skal kunne oppleve en vidunderlig farverik verden. Ha en riktig god søndag, Tove ;:OD)
SvarSlettDet er virkelig sant. Og hva hadde verden vært uten farger?!!!! Hilsen Tove
Slett