fredag 8. november 2013

Helse i hvert naturlig fargestoff!
 
I mitt innlegg 1. november lovet jeg å komme tilbake og fortelle hva fargestoffene i tomat og appelsin er gode for.
 

I tomater er det tre fargepigmenter: lycopen, betakaroten og zetakaroten.
Ifølge "Fargedietten" er lycopen spesielt viktig.  Professor i matforskning og ernæring, Paul Lachance ved Rutgers University i USA, sier bl.a. at "lycopen er blant naturens mest effektive oppsamlere av frie radikaler". Med andre ord, lycopen kan forebygge flere ulike sykdommer, bl.a. kreft. 
Det er også en annen interessant side ved lycopen, det røde fargestoffet - og det er at det har en tendens til å samle seg i spesielle organer i kroppen, deriblant lunger og prostata.
Derfor har forskerne kommet frem til at inntak av lycopen ser ut til å redusere risikoen for kreft i disse organene.
Det ser også ut til at det er enklere for kroppen å ta til seg lycopen hvis vi koker tomatene til saus eller tomatpure, enn hvis vi spiser friske tomater. Lycopeninnholdet i blodet er ved studier målt til å være 2,5 ganger høyere hos dem som har fått tomatpure,enn hos dem som har spist friske tomater.
 
Jeg kunne fortalt deg mye mer om tomaten, men dette er en liten smak på hvor viktig det knallrøde fargestoffet, lycopen er, og hva det kan bety for å holde oss friske.


I appelsiner, clementiner og andre sitrusfrukter, er det tre fargepigmenter: betakryptoxantin, zeaxantin og lutein.
Det forskes fortsatt mye på betakryptoxantin, og man kjenner ennå ikke alle dets funksjoner. Men det  ser ut til at det spiller en viktig rolle for hjertehelsen.
Appelsiner og andre sitrusfrukter har også vist seg å redusere risikoen for visse kreftformer, deriblant magekreft, munnhulekreft og svulstdannelser i spiserøret.
 
I tillegg til fargestoffene i frukt, er det selvsagt flere fytostoffer, bl.a. vitaminer og mineraler som er viktige for helsen. Og i sitrusfrukter vet vel de fleste at C-vitamininnholdet er høyt.
Fytostoffet, hesperetin virker tett sammen med C-vitaminet, og er av stor viktighet.
Vel - da vet du også litt mer om sitrusfrukter.
 


Ettersom jeg hadde hadde med bilder av epler fra hagen, tar jeg også med noen ord om epler.
Hvilke fargepigmenter som finnes i epler, vet jeg ikke. Antagelig er det forskjellige fargepigmenter i grønne og røde epler.
Epler er kalorifattige og rike på fiber. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser epler ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Flest C-vitaminer finner vi rett under skallet, så spis epler med skallet på. Det kan også nevnes at lagringsepler inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.
Pektinet i epler er også viktig, og sammen holder de kolesterolet stabilt. Pektinet forsvarer oss også mot følgene av forurensing; det binder seg nemlig til tungmetaller som bly og kvikksølv, og fører dem med seg ut av kroppen.
 
Eplet er en frukt kjent allerede fra steinalderen og finnes i dag i et ukjent antall varianter. Opprinnelig kommer eplet fra Asia og frukten kjenner vi jo fra bibelhistorien, der Eva frister Adam med en frukt fra kunnskapens tre. Eplet har i uminnelige tider vært symbolet for denne frukten.
 
Vi har alle hørt uttrykket: "An apple a day keeps the doctor away".
I boken "Mat for kroppen føde for sjelen", skriver Kirsten Santelmann at den som lider av reumatisme, leddgikt eller gikt, burde leve etter denne regelen.
 
Da ønsker jeg dere alle en god og fargerik helg - og ikke glem å spise fargerik mat!
 
Jeg kommer tilbake med mer om dette temaet i senere innlegg.
Hilsen Tove

8 kommentarer:

  1. Veldig spennende lesning. Jeg viste ikke dette om tomatene. Jeg spiser masse tomater så da får man håpe at kreften ikke kommer til meg.
    Takk for fin info og ha en nydelig helg!

    SvarSlett
  2. Ja helt enig - dette er spennende!
    Men husk også å koke noen av tomatene, da dette er enda sunnere en friske tomater. Som regel er det jo motsatt - sunnere å spise rått enn kokt. Hilsen Tove

    SvarSlett
  3. Jeg spiser ikke tomater, annet enn når de er kokte...

    Synes forøvrig at det er spennende det du skriver, og tror at matvarer påvirker en på mange ulike måter.

    SvarSlett
  4. Takk for din positive kommentar.
    Klart maten påvirker oss. Mange er bevisste på det, men mange er det ikke. De fleste av oss burde nok bli enda flinkere tilå velge riktig mat.
    Kan jeg spørre deg om hvorfor du ikke spiser friske tomater, bare kokte? Visste du dette fra før? Hilsen Tove

    SvarSlett
  5. Hei Tove, Takk for spennende og viktig artikkel om mat og farger. Jeg studerer ernæring og ser at farger i mat er en viktig nøkkel som forteller hvilke matvarer som inneholder mest antioksidanter. Fargerik mat er også spesielt viktig når det gjelder barn. Jeg ser på min datter på 9 år hvordan hun lettere tar mat med farger hun liker enn mat med farger hun ikke liker. Ser frem til å lese mer om farger og hvordan farger påvirker oss både når det gjelder mat og ellers i livet!

    SvarSlett
  6. Klart farger er viktig i forbinnelse med barn, og det er veldig spennende det du skriver om din datter, som helst velger mat med farger hun liker. Dette er et godt tips til foreldre!
    Takk for flott kommentar. Hilsen Tove

    SvarSlett
  7. Hvorfor jeg er slik angående tomater aner jeg egentlig ikke, men jeg testet meg (alternativt) en gang hvor det ble sagt at jeg ikke skal ha tomater. Jeg har aldri likt tomat, smakt flere ganger men aldri fått helt dreisen på det, så det ligger kanskje en naturlig forklaring der?

    Men så smakte jeg tilfeldigvis noen stekte tomater, og hjelpe meg så godt det var! Og jeg leste at tomater er en av de tingene som endrer seg ved varmebehandling, og da til det bedre. Så, jeg spiser gjerne grillede tomater, men kalde, neitakk :)

    Samtidig, hun frøkna vi har i hus elsker tomater, og har gjort det siden hun var 7 måneder ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi lærer så lenge vi lever!

      Ja, vi er forskjellige. Når vi ser på de syv mennesketypene som jeg opererer med, er det spennende å se på ulike reaksjoner, preferanser, og hva som motiverer/demotiverer den enkelte. Og det gjelder også til en viss grad mat. Et eksempel er at et "rødt menneske" aldri bør bli vegetarianer.
      Alt godt ønskes deg og "frøkna" fra Tove

      Slett