onsdag 4. april 2012

God Påske med både gult og blått!


Det er på tide å ønske alle lesere av bloggen en riktig god påske! Og hvorfor ikke gjøre det med denne artige påskeplakaten som jeg fant hos Kremmerhuset på Stovner!?
.... mens vi her ser de mannlige påskeharene.
Er det kjærester de ser etter?

Hos Kremmerhuset var det også
flere søte påskeharer.
Dette er antagelig hunnene.....
Hvis du går tilbake til mitt innlegg fra i fjor påske, 13. april 2011, vil du finne mye spennende om symbolikken knyttet opp mot den gule påskefargen. Derfor gjentar jeg ikke det her.

Jeg avsluttet imidlertid det innlegget med en liten blåveis, og lovet å komme tilbake med mer symbolikk knyttet til blått senere. Det tror jeg faktisk jeg har glemt.


Blått er renhet, ro, himmelens og havets farge - litt overjordisk på en måte.

Så er da også blått knyttet opp mot Jomfru Maria og hennes kappe. Den katolske kirke legger større vekt på Jomfru Maria enn vi gjør i Den norske kirke. Blått er heller ikke hentet inn blant kirkeårets farger i Den norske kirke.
Før reformasjonen ble mandag før påske kalt for "blåmandag". Kirkens menn kledde alteret i kirken i blått klede, og dagen var som en folkefest, da de fleste hadde fri fra arbeidet. Uttrykket "blåmandag" har senere blitt brukt om "dagen derpå", en dag da man var i dårlig form etter en fest.

Den sveitsiske presten, Louis Rochat, startet forøvrig i 1877 en kristen avholdsorganisasjon for alkoholskadde i Geneve. Et blått kors ble deres symbol, og organisasjonen fikk navnet "Det blå kors". De er også godt kjent i Norge, og gjør en kjempejobb.


Denne dekorasjonen fant jeg i taket i et tempel i Thailand. Men i Thailand benyttet de mange farger, så jeg er ikke sikker på hva blått symboliserer for dem.
I den jødiske Kabbalah symboliserer blått "den  nåderike død".
I Iran er blått symbol for sorg. I Kina for udødelighet, og i Midt-Østen regnes den som en beskyttende farge.
Blått og turkis er to farger som benyttes mye som dekor i islamske moskeer.

Dette var litt om blått knyttet opp mot symbolikk og religion. Men jeg skal gi dere mer kjøtt på benet når det gjelder blått senere. Følg med!

La meg likevel avslutte med et vakkert, gult påskeegg i porselen.  Jeg fant det hos Glassmagasinet.
Fyll det med marsipan da vel! Og kos deg i påsken! Tove








2 kommentarer:

  1. Blåmandag er nok litt mer enn en siste mandag før fasten. Blåmandag er også sterkt knyttet til gamle håndverkslaug og dets virke. Bl.a ble de gamle ritualene med svennedåp gjerne lagt til en mandag, blåmandag. Møtene i mesterlaugene fant gjerne sted på mandager og da møtte svennene og sine likemenn for å synge lystige viser om håndverkerlivetog faget og harselere litt over andre håndverkssvenner, og sist men ikke minst, gi seg vinen, kvinnene og kurtisen i vold. Blåmandag er et kapittel for seg innen de gamle håndverkslaugene og det har gjennom tidene vært strid om lovligheten til denne blåmandag. Skomakerlauget i Bergen (1635) sier at blåmandag er forbudt, mens skredderlauget i Christiania anerkjenner blåmandagen. I laigsforordning av 1681 ble blåmandag forbudt, dog kom ikke forbudet skikken til livs og den holdt seg lenge. På slutten av 1500 tallet og inn på 1600 tallet kunne svennene arbeide for seg selv på blåmandagen mot at de delte fortjenesten med sin mester.Det var særlig svennene som holdt på denne retten med blåmandag og fikk den delvis anerkjent fra første halvdel av 1600 tallet da det het seg at svennene ikke måtte gjøreseg flere ørkesløse dager enn mandag alene. I Norge ble blåmandag opphevet med den nye håndverksloven av 1839. Det er ellers riktig at blåmandag er siste mandag før fasten, men man strides ellers om opphavet til selve navnet eller benevnelsen blåmanda.

    SvarSlett
  2. Tusen takk, Magne, for et innholdsrikt og spennende svar.
    Jeg elsker å lære, så dette var gøy! Det er jo slik en blogg burde fungere, utveksle informasjon og meninger.

    Det er også ekstra spennende når menn er interessert i farger. Da jeg begynte å holde kurs og foredrag for mer enn 20 år siden, var det nesten bare damer som kom. I dag har jeg oppdrag også for næringslivet, og menn forstår hvor viktig det er å vite litt om farge-psykologi, for eksempel i forbindelse med markedsføring og salg.

    Vet du at hele 8 % av menn er fargeblinde, mens bare 0,5 % av kvinnene er det?

    Håper du fortsetter å lese bloggen, og kommer med flere innspill. Fortsatt god vår! Hilsen Tove

    SvarSlett