torsdag 11. august 2022

Litt om fargen oransje, som opptar meg mye.  
        I dagens samfunn, der det er krig, fattigdom og store forandringer i miljøet, kan vi bli triste.
Mange unge i dag får store problemer, og med bare grått, sort og hvitt, enten i interiøret, i klær eller begge deler, blir alt enda tristere.
Vi trenger i aller høyeste grad den oransje fargen!
Les mer nedenfor og se på bildene.


Jeg har jo skrevet om den flotte oransje fargen i boken min - Fargene forteller -
og jeg har også skrevet om den her på bloggen.
Jeg har det siste halve året ryddet litt i skap og skuffer på regnværsdager, og har funnet mye spennende.
Bl.a. artikler om fargen oransje i FärgNotiser Nr. 52 fra 1998. Det er artig.
Ordet oransje stammer antagelig fra sanskrit "naranga", appelsin. Og gjennom flere ulike språk ble det oransje.


"Vi kan gå ut ifra at menneskene, så lenge de har vært mennesker også har hatt et fargesyn, og så lenge de har hatt språk, har de hatt ord for det de har sett.
Først diffust, men med tiden mer og mer klart, for visse ting som dag, natt, lys, mørke, og med tiden egentlige fargenavn."


Hva mener vi så med oransje? NCS laget en kartlegging av fargeord, der de blant annet undersøkte hva vi mener med oransje. Der sier de bl.a.:
"Uten tvil er oransje en vanlig brukt fargebenevnelse for gul-røde farger, som ikke har altfor mye svart i seg. Oransje omfatter derfor omtrent det samme kulør-området som brunt. Vi hører av og til diskusjoner om hvor, mellom gult og rødt, "den beste oransje ligger". Er det en farge som er like gulaktig som rødaktig, eller skal det være mer av den ene enn den andre? Forsøksgruppen i NCS mente at den helte mer mot gult enn rødt. Men fargeområdet er jo veldig smalt, så det er ikke enkelt å bestemme."  


Mange kan ikke tenke seg å bruke oransje verken i klær eller i interiør. Men hvorfor er oransje så viktig? Fordi oransje oppfordrer til glede, aktivitet, vennskap, generøsitet og godt humør. Som jeg har skrevet mange ganger før - oransje er livsgledens farge!


Men selv om du ikke ønsker å kle deg i oransje, så synes du sikkert at en oransje blomst er vakker? Eller en solnedgang eller en sommerfugl.


Og jeg forstår godt alle dem som ikke kan tenke seg oransje vegger. En oransje stue kan bli overveldende. Men noen pyntegjenstander i oransje er både lekkert og helsemessig bra.


Og jeg har ofte lurt på om det er en tilfeldighet at naturen kler seg i oransje, gult og rødt når det blir høst og mye gråvær.
Jeg vet at det er klorofyllet i bladene på trærne som trekker seg tilbake og avslører disse fargene. Men ettersom vi trenger de varme fargene om høsten, er det artig å undre seg litt! Og faktum er at det ikke er tilfeldigheter verken i fuglenes eller blomstenes farger. Eller i dyr og andre veksters farger.
Ingen ting er tilfeldig i naturen!


Det er ikke ofte den oransje fargen møter oss når vi kommer inn i resepsjonen på et hotell. Men slik så det ut på vårt hotell i Kiel.
Farger som reflekterer lys, f. eks. gult, oransje og rødt, er aktive, varme og offensive.
De fargene som absorberer lys, f.eks. blått, indigo og fiolett, er passive, kalde og defensive.


En oransje stol, et par oransje puter, et par krukker eller lignende kan live opp et rom.
Men husk at fargene forandrer seg i ulikt lys. Og i rom som vender mot nord, blir fargene annerledes enn i rom som vender mot syd!


Men det er ikke mange som ville våget å farge håret sitt i oransje, slik denne flotte unge damen har gjort. Jeg måtte bort og spørre henne om jeg fikk ta bilder og legge dem ut på bloggen, og det fikk jeg lov til (Jeg har vist dette før.)
Jeg synes det er kjempeflott - til å bli glad av!

"Orange is optimistic. Warm and friendly - it suffuses the saffron sunset.
Orange is the colour of abundance and plenty.
It gives delight and enlightens.
Derek Jarman i Chroma, 1994.

Jeg oppfordrer deg til å bli venn med den oransje fargen. 
Husk at iflg. fargeeksperten Karl Ryberg - så er farger vitaminer for hjernen!
Hilsen Tove.

6 kommentarer:

 1. Flott reportasje om oransje. Det en farge jeg elsker å kle meg i, den gir meg energi :) God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Og klart at du liker, og også trenger oransje ettersom du er kunstner. Den inspirerer til kreativitet. God søndag! Hilsen Tove

   Slett
 2. Takk for et positivt innlegg om en herlig farge. Jeg ser meg rundt her i stuen, det eneste oransje jeg ser her er noen roser og servietter. Men, som du sier, så trengs det ikke så mye av den fargen, den syns godt! Jeg har et festantrekk i oransje og svart, det syns godt på bilder :) Nå har jeg akkurat lagt ut et blogginnlegg der du så vidt kan se blomsterkrukken som er oransje inni. Jeg kjøpte den fordi jeg syns den er flott. Jeg kommer selvfølgelig ikke til å fylle den med jord, - og blomster trenger den ikke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du hadde jo også et fint innlegg om nye farger hos deg. Fargene er veldig fine. Tenker du ser flott ut i det oransje festantrekket! Jeg skal gå inn og se på blomsterkrukken. Gode dager ønskes av Tove

   Slett
 3. Hei! Oransje, ja...tja, nja... Men når du presenterer fargen slik som i dette innlegget, så vet jeg jo at oransje blomster og solnedganger liker jeg godt. Høstløv også, selv om det vel som oftest er mer gult. Oransje klær - den dagen kommer ikke for meg! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har sagt det samme til meg før. Da trenger du kanskje ikke oransje, og da er det andre farger du trenger mer. Du kan jo finne mer ut om dette hvis du tar kartleggingen bak i "Fargene forteller". Klem Tove

   Slett