lørdag 30. juli 2022

Jeg vil bare minne dere på hvor sundt 
grønnsaker, frukt og bær er.
Nå bugner det av vitaminer og alt som sundt i alle disse fargerike matvarene. Nyt dem!


Denne deilige salaten fikk vi servert hos vår sønn for noen dager siden.
Bare synet gjorde meg glad! Fargene på grønnsakene, og ikke minst at salaten var pyntet med fargerike blomster, gjorde at hele måltidet ble en stor glede. 
Men det var mye mer godt vi fikk!


Det er også en glede å se denne flotte grønnkålen. Se den fantastiske grønne fargen, som selvsagt også utheves ved at den ligger på et rødt underlag.
Grønnkålen krangler litt med brokkolien om hvem som er sunnest.
Du kan bruke grønnkålen til så mye: Hakke den og tilsette den i supper og sauser.
Du kan lage stuing av den, og bruke den som fyll i lasagne og pizza.


Litt mer dessertpreget innimellom. Ananas og jordbær.
På Hawaii spiser de ananas mot fordøyelsesproblemer. Og på Siri Lanka blir ananas anbefalt røykere, fordi den skal rense lungene. 


I utlandet er de utrolig flinke til å pynte maten. Ertene blir enda grønnere ved at fatet er pyntet med oransje og gul dekor.


Da blir min hverdagssalat kjedelig i forhold. Men her er det mye sundt!
Deilig paprika i ulike farger, flott hjertesalat, litt basilikum og fine strimler av skinke. Du ser de flotte paprikaene under.  Visste du at all paprika starter som grønn?


Paprikaen inneholder massevis av C-vitamin, faktisk hele tre ganger mer enn appelsin!
I tillegg mye kalium, betakaroten og E-vitamin.
Det finnes mange sorter paprika, og i mange lekre farger. Du kan bruke paprika til mye. Vi liker den best rå i salater, og da er fargene også flottest.


Deilig også med en fylt avocado, også her med litt ananas.
Avocado holder seg ikke mer enn et par dager i kjøleskapet, og kan ikke syltes eller fryses. Avokadoen kommer fra Sør-Amerika, og har vært kjent og kjær i nesten 9000 år. Den inneholder masse sundt, men dessverre er den svært kaloririk.
Meksikanerne liker den best, nesten overmoden, moser den til noe de kaller fattigmannssmør, og tilsetter litt krydder for smakens skyld.


Bladbete har så fine farger, og kan benyttes til mye forskjellig.  
Se oppskrifter på nettet.
Den inneholder mye vitaminer, bl.a. K-, C- og A-vitaminer. Men også magnesium og kalium.


Da slutter jeg med bær vi er så glade i - først jordbær - som er kjærlighetens bær.
Du kan servere jordbær på mange ulike måter. Du kan for eksempel dyppe dem i smeltet sjokolade, og de er deilige sammen med is.
Jordbær inneholder mye kalium, jern, fiber og folsyre, i tillegg til både A-, B- og C-vitaminer.


Og her bringebær, som er min favoritt blant bær. Og bringebær er enda sunnere enn jordbærene! De inneholder ellagsyren, som er kreftbekjempende, og som jordbærene også kan skryte av, men bringebærene inneholder 50% mer av den!
De inneholder også store mengder C-vitamin og folat, og andre sunne stoffer.

Kanskje har jeg skrevet om noe av dette tidligere, men jeg gjentar det gjerne.

Jeg har lært mye av bøkene "Fargedietten"og "Mat for kroppen, føde for sjelen", som jeg har nevnt tidligere. 
Det har også nå kommet en ny, spennende bok om mat på Fagbokforlaget.
"Reisene som endret våre matvaner" av Wenche Frølich.
Den gleder jeg meg til å lese. Hilsen Tove.10 kommentarer:

 1. Mange vakre fargerike bilder. Jeg har plukket kirsebær og bringebær i dag. Ellers har sommeren så langt fløyet med bygging og bryllup. Ha en fin tur på hytta, jeg dra søndag til Bremanger- Vestlandet. Ha en fortsatt fin sommer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har måttet dra hjem fra fjellet, da HJs bil fikk problemer. Men været er så dårlig, så det er greit, og blåbærene var ikke modne. Så vi drar opp igjen senere. Vi plukker også mye bringebær i hagen.
   Så at dere hadde feiret bryllup. Gratulere med din datter! Og god tur til Vestlandet! Hilsen Tove

   Slett
 2. Du snakker om å spise med øynene! Fristende og godt alt sammen! Ja, nå utover kan vi fråtse. Jeg gleder meg til bærsesongen. Det er litt seint her, men det ser ut til at det blir bra med bær i år. Men har funnet ei og anna moden molte på mine turer i skogen. Mye å glede seg over med andre ord. Takk for fine bilder!

  Klem Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk til deg for hyggelig kommentar. Jeg fant også noen få multer på fjellet før jeg dro hjem. Men både multer og blåbær er sent modne i år. Kos deg med bærplukking fremover. Hilsen Tove.

   Slett
 3. Vakre bilder... oh, ja... nå om sommeren er det lett å ta med et bredt utvalg av farger til spisebordet... i dag har vi mangold, biff, poteter og til dessert kvarkkrem med bringebær :-))) pluss hjemmelaget limonade med melon og rips , mynte... beste ønsker til deg Tove.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var litt av et måltid! Tenker det smakte godt! Dyrker dere mye selv? Tenker det blir flere sunne, fargerike og gode måltider hos dere! Alt godt ønskes dere av Tove.

   Slett
 4. Deilig med fargerik mat! Det er ikke blitt så mye av jordbærene her i år, det har regnet så mye. Men heldigvis kan man få kjøpt både det ene og det andre. Og rabarbraen er fortært for lenge siden, og krydderurter kan høstes hver dag. Blåbær fra egen tomt på hytten er også høstet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er enige. Men hvor bor du - er det på Vestlandet? Vi ser jo på værmeldingene at Sør-Vestlandet og nordover har hatt veldig mye regn. Fint at du har plukket blåbær. Det er noe av det sunneste du kan spise! Takk for hyggelig kommentar. Har du blogg? Hilsen Tove

   Slett
 5. Hei og takk for sist. Riktig trivelig var det. Her var det mye fristende og godt å se. Og jeg kom til å tenke på uttrykket "Magen blir mett før øynene". Her var det modne jordbær da jeg kom hjem. Ripsen begynner å bli rød. Blåbæra frykter jeg blir ødelagt, for nå "står Vesterålen under vann" . Kos deg og hils. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for sist til deg, veldig hyggelig! Det er fristende når fargene er så sterke og fine, og da er det også veldig sundt! Det er forferdelig med alt det dårlige været hos dere. Vi burde delt litt på det. Jeg kunne gjerne tenkt meg en regnværsdag her i Oslo, så kunne dere få låne sola litt! Ønsker deg finere dager. Klem fra oss begge,

   Slett