fredag 14. januar 2022

I det forrige innlegget viste jeg til   
FARGEMAGASINET -
produsert og utgitt av IFI -
Informasjonskontoret for farge og interiør.
      Jeg fikk tillatelse av redaktøren, Bjørg Owren, til å publisere noe fra hennes Leder-artikkel i No5 2021.
Det er jeg veldig glad for.
  Blant annet skrev Bjørg om viktigheten av farger på hus, ikke bare velge grått.
Og hun skrev også om innemiljøer der vi trenger farger. Jeg la ut en del bilder om dette.
I tillegg skrev hun også litt om farger i hjemmene våre, og jeg har lyst til å legge ut noen bilder som viser hjemme-interiør.

Bilde fra Fargerike.
Bilde fra Fargerike
Bilde fra Fargerike


"Hjemme har vi omfavnet en ny, varmere og mer personlig estetikk. Ønsket om mer farge har blitt forsterket under pandemien, men vi tror ikke dette er et blaff. Dette er en trend som vil utvikle seg videre i årene som kommer. For alle som jobber med bygg, farge og interiør betyr dette muligheter." Bjørg Owren.

Jeg håper så inderlig at Bjørg får rett i, at "dette ikke bare er et blaff".

Men gjennom flere år nå har store selskaper som Fargerike, Nordsjö og Flügger lansert Årets farge. Ofte er det ganske så sterke farger. Hvorfor har de fleste da fortsatt å velge grått og hvitt hjemme? Har de ikke blitt fristet av nye farger? 

Bilde fra Nordsjö.
Bilde fra Nordsjø
Bilde fra Nordsjø

Har det vært lansert for sterke farger, slik det var på 90-tallet?
Jeg skrev i det forrige innlegget følgende:

"Selvsagt er det viktig å få farger inn i våre hjem igjen. Det har vært en minimalistisk mote/trend i alt for mange år.
Men vi må være litt forsiktige. For før minimalismen var det altfor mye sterke farger og mønstre i våre hjem. Det kunne bli slitsomt, og så gikk vi helt motsatt vei."

Bilde fra Nordsjö

Bilde fra Fargerike

Bilde fra Nordsjö

De tre siste bildene viser lysere, delikate fargevarianter.
Og dette siste bildet fra Nordsjö illustrerer godt det jeg tenker.
Det behøver slett ikke være sterke farger på store flater, eller på alle store flater.
Vi kan velge en behagelig, dempet farge på veggene, men så kan vi bli litt mer modige, og hente inn kraftigere farger på tilbehør. Det kan være puter, tepper, bilder og pyntegjenstander.
På denne måten kan de som ikke har brukt farger tidligere bli mer venn med fargene, og bli litt mer fargeglade etter hvert.

Be om råd hos fargehandler, og be om å få se en fargevifte fra NCS. Der er det 1950 farger med NCS-koder, og disse fargene kan alle fargehandlere blande for deg.
Lykke til! Hilsen Tove.

PS. Bildene jeg viser her har jeg tidligere fått tillatelse til å benytte.






10 kommentarer:

  1. Fine tanker. Jeg liker sterke farger, men bare litt her og der i hjemmet. På veggene våre er det ganske så nøytralt, enda. Men vaskerommet mitt er gult! Gøy å bytte om litt synes jeg, og da blir vegger i huset et lerret man kan pynte med blomstrete gardiner, puter i den røde sofaen vår og vaser på bordene. Ha en fin dag og helg! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det høres koselig ut hos dere, og jeg er så enig i det sier. For mye sterke farger kan bli negativt i stedet for positivt. Men igjen vil jeg si - vi er ulike, og reagerer ulikt på farger.
      En god og fargerik helg ønskes av Tove

      Slett
  2. Hei Tove, Takk for inspirasjon om farger. Helt enig med deg - nå trenger vi og alle i verden farger som gir oss god energi og få tilbake energien og den positive og glade energi i livet! God fredag til deg! klem Siv

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig kommentar. Ja, nå trenger vi virkelig både farger og musikk for å muntre oss opp.
      God helg ønskes deg av Tove

      Slett
  3. Mange fine farger å velge i, ja så hvorfor velger folk hvitt, hvitt, hvitt og litt grått? Der er ikke vi to, Tove. Har du sett på tv programmene om "Hvem bor her?" Der synes jeg det noen ganger ble litt vell fargerikt, men en naturlig mellomting er flott!
    Han en fin helg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi er som vanlig enige. Hvordan skal vi få folk til å forstå hvor viktige fargene er? Jeg vet ikke hvor mange foredrag, kurs og undervisning jeg har hatt gjennom snart 30 år, og likevel skulle jeg gjerne kurset mange flere. Farger har med både helse og velvære å gjøre, så nå må flere virkelig få øynene opp for å forstå viktigheten av farger.
      Jeg har sette flere av de programmene du nevner, og interiøret i mange av dem er ekstreme. Som du sier, lit vel fargerikt! God helg ønskes av Tove

      Slett
  4. Hei hei! Takk for kommentarene hos meg!
    Joda, direkte spørsmål om hvorfor jeg har valgt fargen grått,
    på stueveggene mine. Svar: For det første syns jeg mange gråfarger er veldig fine, - og for det andre er grått en farge som er lett å kombinere med andre og skarpere farger. Jeg har maleri som har veldig skarpe farger og bilder ellers, som ville vært veldig vanskelig å kombinere med mange andre farger.
    Jeg en person som lett kan bli stresset om det blir for mange og skarpe farger rundt meg. Ellers er jeg vanligvis veldig glad i farger, - du kan f.eks.se på fargen jeg har på huset mitt.... Den heter for øvrig "Kjærlighet" og er ganske skarp rød.
    Da har jeg svart på spørsmålet ditt.

    Ønsker deg en flott og fargerik uke framover!
    Inger G.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk til deg for at du har svart på spørsmålet mitt. Det er veldig interessant og viktig for meg å høre svaret ditt.
      Først - ja det er mange ulike nyanser av grått, noen blir veldig dystre, andre er lysere og vennligere.
      Og det å kombinere grått med andre sterkere farger er viktig. Jeg sier jo også i mitt innlegg, under det siste bildet, at det kan være slitsomt med sterke farger på store flater, og at det er bedre å hente inn sterkere farger i ulike gjenstander. Det kan være bilder, som du nevner, og andre pyntegjenstander. Det som blir trist, er når alt er grått eller hvitt uten tilleggsfarger, for vi trenger farger.
      Så nevner du en annen spennende ting. At du kan bli stresset av for mange skarpe farger rundt deg. Og jeg er helt enig. Derfor skriver jeg også i innlegget, at det på 90-tallet ble brukt alt for sterke farger og mønstre. Det ble nok for voldsomt for mange, derfor tror jeg også at den lange minimalistiske perioden vi har hatt, er resultatet av for mye farger.
      Vær også klar over at vi reagerer ulikt på farger.
      Bakerst i boken min, Fargene forteller, er det en kartlegging. Den bruker jeg bl.a. på skoler og kurs. Da finner man ut hvilken mennesketype man er, ulike egenskaper etc. Og som sagt, ulike mennesketyper reagerer også ulikt på farger. Du kan sikkert låne boken på biblioteket, eller du kan kjøpe den i bokhandelen.
      Jeg ble så takknemlig over at du tok deg tid til å svare meg, tusen takk. Og vil du vite mer, slå på tråden, så kan vi ta en prat. Jeg kan også si at jeg liker røde hus. Vårt hus er rødt, og også hytta vår på fjellet. Hilsen Tove.

      Slett
  5. Hei Tove. Du har lagt ut mange fine bilder og det er veldig bra at det er fokus på farge og at det ikke er nødvendig med så sterke farger eller på så store flater. Et viktig ting man skal tenke på hvis man skal ta ut farge fra et fargekart eller fra en NCS fargevifte, er at hjernen blir litt "lurt" når "den" ser en liten fargeprøve - det er derfor viktig å tenke seg til at fargen vil bli oppfattet litt mer fargesterk/mer fargerik når den kommer på en STOR flate, f.eks. en vegg. Vil tro at det er mange som har fått en "Oi-opplevelse" når veggen er malt ferdig - "Oi", ble det så mye farge" ;-)
    Tips! velg derfor en litt svakere /mindre fargesterk farge enn det du ser på en liten fargeprøve.

    Det er også viktig å tenke på at et flott interiørbilde du ser i et magasin, i et fargekart eller inspirasjonsbilder på nett, ofte "lyver litt" fordi de er lyssatt ved fotografering. Bilder på nettsider gjengis med RGB-verdier (farget lys) og ser forskjellig ut fra skjerm til skjerm, mobil til mobil. Fargen i virkeligheten er som regel noe helt annet enn det man ser på bilder/nettsider. Det er også mange andre faktorer som spiller inn, men dette blir for mye å komme inn på nå.
    Anbefaler alle som vil lære mer om å melde seg på kurs hos Norges FargeAkademi for å lære mer om hva som påvirker en farge og hva man skal tenke på både når det gjelder fargesammensetning, lys og omgivelser.
    Hilsen Therese Sandem, Norwegian Colour Senter AS

    SvarSlett
    Svar
    1. Her var det mye viktig! Tusen takk, Therese.
      Du har nok helt rett i at mange har blitt overrasket over fargevalget når de har malt en stor flate. Men som du sier, dette kan de lære mer om på kurs.
      Jeg gleder meg til kurs vi skal ha senere i vår.
      Håper riktig mange melder seg på. Da skal vi også ta for oss ulike mennesketyper, for vi reagerer ulikt på farger. Fine dager ønskes av Tove

      Slett