torsdag 18. mars 2021

Er det lurt for trivsel og velvære å følge de såkalte fargetrendene innen interiør?
Jeg har i mer enn 25 år sagt nei!
Farger skal velges ut fra hva du selv liker og føler deg vel med - og det henger sammen med hvilken mennesketype du er, og hva rommet/rommene skal brukes til.


Jeg ble derfor så glad da jeg leste siste utgave av Fargemagasinet fra IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, No 1 2021. Der kan vi lese at flere oppfordrer dem som skal pusse opp, og velge farger, til å tenke på hva de selv føler seg komfortable med.
Mette L'orange, som både er billedkunstner, sivilarkitekt, Professor i farge ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunst og designhøgskolen i Bergen, skriver følgende:

" Hvilke farger ville jeg omgitt meg med hvis jeg kunne velge, uavhengig av trender og føringer på internett? Altså fokus på det personlige."

Og Bjørg Owren som er ansvarlig redaktør for Fargemagasinet skriver i sin leder:

" Plutselig er vi der, at "alle" som pusser opp er interesserte i farger. At fargekompetanse skulle bli et konkurransefortrinn, bør ikke komme som noen bombe på noen."

Bjørg Owren og jeg har i flere år vært enige om at vi trenger farger, ikke bare grått og hvitt!Liker du den mørke grønne fargen, eller føler du deg mer komfortabel med den lysere varianten?
I så fall velger du den lyseste uansett hva mote og trend sier!
Begge bildene er fra Fargerike for et par år tilbake.


Og for at du ikke skal måtte binde deg til et fargekart eller en trendfarge, er NCS-systemet det beste å benytte. Det er standard i mange land. Hvis du har funnet ut fargekoden du ønsker å bruke, kan alle fargehandlere blande fargen for deg, både i år og om fem år. Og fargekoden finner du i en NCS fargevifte som fargehandlerne har. Den består av 1950 farger, så her kan du velge det du selv liker!


Og ønsker du ikke å male hele rommet eller leiligheten, kan du kjøpe stoff og sy nye gardiner ....


eller du kan kjøpe deg noen lekre puter. Det er ikke så mye som skal til før fargene kan gjøre deg glad. Og i disse corona-tider, der mange er blitt deprimerte av å måtte være mye hjemme, er farger viktigere enn noen gang. Glem grått og hvitt!!!
De to siste bildene er fra Harlequin i 2016.


Men husk at du må tenke på at lys forandrer fargene. Hvordan lys har du? Ligger rommet mot syd eller på nordsiden? Og hvis du har mange trær i hagen for eksempel, kan fargene fra dem påvirke fargene inne.
Det er derfor lurt å kjøpe en prøveboks og male litt, før du eventuelt begynner med en hel vegg!


Men Bjørg Owren skriver også at det er utrolig viktig at 
fargehandlere har fargekompetanse, for å kunne hjelpe sine kunder med gode fargevalg. Men det er ikke gjort på et øyeblikk å tilegne seg slik kompetanse. 
Etter så mange år med den minimalistiske trenden, må jeg også få lov å si at mange interiørarkitekter heller ikke har stor fargekompetanse. Det innrømmer også noen av dem. Jeg har hatt kurs for flere.


Jeg har tidligere skrevet om at vi er ulike mennesketyper, og at vi har ulik personlighet, ulike væremåter, evner og interesser.  Jeg vil komme tilbake til dette - repetere litt nå som fargene er på full fart inn i manges tilværelse.
Har du spørsmål om farger, er det bare å kontakte meg. Jeg er også på Facebook og Instagram.
Med fargeglade hilsener fra Tove10 kommentarer:

 1. Jeg tror jeg har skrevet det før til deg, at jeg gikk på gymnaset sammen med Bjørg Owren på Lillehammer.. Vi gikk den såkalte "kunstlinja". Der hadde vi fargelære bl.a. Farger er gøy :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan ikke huske at du har nevnt det, men jeg kan jo selvsagt ha glemt det. Og selvsagt er jeg enig - farger er gøy! Fargerike dager ønskes av Tove

   Slett
 2. Bildet med høstbladene er bare så vakkert. Jeg strikka en genser i høstfarger for 50 år siden, og den brukte jeg lenge. Det hører med til historien at flere ønsket å kjøpe den også, men den ble ikke solgt. Dette er farger som gir meg ro i sjela.

  Riktig god helg fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg elsker også disse høstfargene. Og en høst jeg gikk på tur plukket jeg med meg disse vakre bladene, og arrangerte dem slik du ser på bildet. Jeg er også glad i det bildet, og oransje, som også inngår her, trenger vi nå. Livsgledens farge. Du må nok strikke nok en genser i de fargene. Fargeglade dager ønskes av Tove.

   Slett
 3. Den stolen til slutt var herlig. Om vi velger ganske nøytrale farger på vegger, tak og gulv, så kan vi likevel boltre oss i farger med alt annet. Jeg liker variasjon. Det å låse meg til en farge orker ikke jeg så lenge. Nå er det vår så da er det grønt og gult. Herlighet så forfriskende. Mot sommeren blir det ofte litt blått og til høsten er det høstfarger. Men vi er forskjellige og det må vi faktisk finne ut av for å trives, mener jeg. Ha en vakker dag i våren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er så enige, som vanlig. Også når det gjelder den stolen. Da jeg så den i vinduet hos Fargerike i Åsgårdstrand holdt jeg på å kjøpe den. Men jeg hadde ingen steder den passet, så da tok jeg bare et bilde.
   Enig i det du sier - maler du et helt rom med en sterk farge blir du litt låst. Litt nøytrale farger på store flater gjør at du enklere kan forandre med gardiner, puter, bilder etc i fine farger. Men som du sier, vi er ulike! En flott helg ønskes av Tove

   Slett
 4. Hei. Jeg har aldri hatt en grå og hvit periode, verken i klær eller interiør og veggfarger. Men jeg har hatt en periode med mye sort og blått. Den er over, og nå har jeg mange farger rundt meg. Prinsippet er greit: de fargene jeg ikke vil ha mot kroppen, skal jeg heller ikke ha på veggen. Det er vel en metode for å finne det jeg føler meg vel med/i.
  Ha en flott helg, håper dere kan nyte våren. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er viktig, slik du gjør, å føle på hvordan fargepåvirkningen er for deg. Tenk alle dem som i mange år har valgt farger ut fra en trend de har blitt påvirket til å tro at de liker. De trives ikke hjemme, men har ikke vært klar over at det er den grå fargen som kanskje er årsaken. Et eksempel er en som skrev en kommenter på min FB-side, om at hun hadde valgt grått kjøkken, og som nesten ikke orket å være der. Nå skulle dørene skiftes ut.
   Bruk farger og kos deg! Dere har skiftende vær, her har det vært bra en stund. Krysser fingre for været hos deg hver gang jeg ser på værmeldingen.
   Håper du får en fin helg! Klem fra oss begge. Tove

   Slett
 5. Jeg er ikke med på fargetrender, men maler i veg med de fargene som jeg (og mannen min)liker og vil passe.
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig å høre - og da trives dere!
   En fin søndag ettermiddag ønskes dere av Tove.

   Slett