torsdag 7. januar 2021

Jeg skrev i mitt nyttårs innlegg at jeg ikke syntes det det var enkelt å ønske alle et godt 2021. For mange blir det dessverre ikke det, i allefall ikke med det første. 

Og hvorfor skrev jeg en slik litt negativ hilsen?

Fordi vi startet det nye året med sterkere spredning av corona-viruset, nedstenging av mye av samfunnet, og i tillegg - jordskredet i Gjerdrum.

Og så - om ikke det var nok, fikk vi rett inn på skjermen det forferdelige som skjedde i Washington i USA i går.

         

Men som et gammelt ordtak sier - "Bak skyen er himmelen alltid blå!" Og vi må prøve å se lyset i tunnelen, og glede oss over de små ting, slik jeg skrev i det forrige innlegget.

I dette innlegget vil jeg gjerne ta opp et tema som jeg mener er ekstremt viktig:
Nemlig foreldre som presser sine barn inn i studier som de unge verken ønsker eller har glede av.
Midt i corona og hjemmestudier, skal unge altså sitte og studere noe som får dem til å miste troen på seg selv! Uten at de kanskje forstår det selv, kan foreldrene på denne måten ødelegge et barns muligheter til et godt og lykkelig liv!   

Jeg leste for noen dager siden i Aftenposten et innlegg fra en ung kvinnelig student, som spør ekspertene om hun bør bytte studium, eller holde ut, selv om hun synes faget både er vanskelig og kjedelig. Foreldrene ville at hun skulle studere statsvitenskap, selv om hun aldri hadde vært interessert i politikk, men de så for seg at hun skulle jobbe i diplomatiet. Det høres kanskje flott ut, men kan de ta et slikt valg for henne? Kanskje ønsker hun en helt annen utdannelse?

Hun har ikke våget å fortelle foreldrene at hun ikke besto eksamen til jul, og nå bekymrer hun seg også for studielånet. Skal det aldri bli noe av meg, sier hun.

I en slik situasjon er det ikke enkelt å se at det er blå himmel bak skyene!

Jobbeksperten svarte henne veldig godt, jeg ville faktisk gitt de samme rådene som hun ga. Hun må i første omgang fortelle alt til foreldrene, men før hun gjør det, bør hun tenke over hva hun liker å gjøre i dag, og om det kan være noe å bygge videre på. Foreldrene kan ikke ta et så viktig valg for henne. De kan gi råd, men det er ikke alltid at deres råd er det beste, slik vi ser her.


Her er en elev som syntes at det å lære om farger og interiør var veldig interessant.

Og den lærdommen kan benyttes til mye forskjellig. La meg nevne noe: Interiør, eksteriør, retail design, grafisk design, reklame, klær og mote, kunst og kultur, arbeid med syke, arbeid med demente, arbeid med barn og mye mer.
I tillegg til å undervise om farger i mange ulike sammenhenger, underviser jeg, holder kurs og foredrag også om at vi er ulike mennesketyper. Der viser jeg klart og tydelig at det studiet, eller det yrket som passer for et menneske, slett ikke passer for et annet.


For denne klassen på Høyskolen Westerdals, passer det å ha valgt enten interiør eller retail design. Veldig gøy å undervise når elevene viser så stor interesse.


Jeg utga allerede  i 2006 boken Fargene forteller, som handler både om farger i ulike sammenhenger, mennesketyper i jobbsammenheng og i andre forhold, og om ulike typer barn.
Boken har kommet i seks opplag, og kan bestilles enten hos forlaget eller hos bokhandlere.
Det kan være at unge mennesker, som skal velge studier, kan ha nytte av denne boken.
Har noen problemer, slik som den unge studenten Aftenposten skrev om, kan de også ta kontakt med meg.  De finner meg både på to sider på FB og på Instagram, eller de kan ta kontakt på telefon.
Jeg ønsker alle lykke til både med studier og ellers i livet!
Hilsen fra Tove.

      


 

6 kommentarer:

 1. Uff ja, dette året startet ikke greit. Vi får jammen håpe på bedre tider framover. Samme er det med utdannelse. Det er ikke lett å vite hva man vil når man skal velge som ung. Det kan bli veldig feil om man for eksempel ikke blir respektert for sine valg og blir nesten "beordret" inn i studier som slett ikke passer. Livet blir vanskelig da. Husker godt ungdomstiden selv og valg jeg måtte ta, og hva voksne ikke forsto i det hele tatt. Det er viktig å kjenne seg selv, men mange ganger er slett ikke det fullt utviklet når man er ung.Jeg kjenner mange som har valgt en helt annen retning som voksne. Viktig å finne rett vei ja. Fint innlegg, som jeg håper får både ungdom og foreldre til å tenke...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for en veldig hyggelig tilbakemelding. Vi er så enige. Jeg valgte min vei, og har aldri angret på det. Ser også på voksne barnebarn hvor ulike de er, og hvor ulike yrker de har valgt, og som viser seg å være riktig for dem. Jeg kartla dem da de spurte meg, og det stemte godt. En er lærer innen idrett + trener for skiskyting. En har tatt master som ingeniør, og en studerer til sykepleier. Det har vært veldig artig å følge dem. Hilsen Tove

   Slett
 2. Å få velge hva man skal bli her i verden er utrolig viktig. Jeg har i mitt liv som lærer hatt alt for mange elever som ikke har tatt valg selv, men som foreldrene har bestemt at det må du eller fordi venninnen tok det valget.
  Jeg har heldigvis fått velge hva jeg vil bli, slik min søsken også fikk. Faren min var litt frustrert over at alle de fem barna hans valgte å gå på Kunst og Håndverksskolen, men det har blitt noe av oss alle. :)
  Ha en fin helg!

  Heldigvis er vi kvitt tegneseriefiguren Donald. Han bør stilles for riksrett, synes jeg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så glad for at du skriver dette, for du har jo vært lærer og har sett betydningen av å få velge selv.
   Og din familie har jo vært spesiell, med så mange kunstnere. Men dere har jo lykkes!
   Ja - Donald har gjort mye skade, mer enn vi har trodd. Håper ikke mer skjer før hans avgang, men det er jeg sannelig ikke sikker på!
   En god uke ønskes av Tove.

   Slett
 3. Hwi. Jeg er noe på etterskudd her i Blogglandia, men det er vel også her noe som heter bedre sent enn aldri... (?). Jeg sa til mine barn da de skulle finne sin vei videre at det var noe som var viktig:
  1: finn noe du liker å holde på med.
  2: finn ut om det er sannsynlig at noen vil betale deg for
  å holde på med det
  3: husk at utdanning ikke er en livstidsdom, det går an å
  gjøre noe nytt dersom noe ble feil

  Og så er det jo slik at vi trenger folk i mange funksjoner her i verden. Så velg ut fra interesse og det som er artig!
  Ellers, her i nord er det sola som gjelder nå - og den kommer med varme farger. Ha en flott uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er klok, Oddrun. Det skjønte jeg straks jeg ble kjent med deg. Veldig gode råd du ga dine barn!
   Klart dere nå er opptatte av sola som er tilbake.
   Herlige farger! Fine dager ønskes av Tove og HJ.

   Slett