tirsdag 23. juni 2020

 Det viktigste vi kan spise nå fremover er                             mørke bær!
 Det er det sunneste, sa de nettopp på TV!

Jeg har skrevet om det før, men ettersom det på TV ble   fortalt at nyere forskning bekrefter dette, vil jeg gjenta                    det nå som bærsesongen har startet.


Jeg skriver ikke så mye denne gangen, men ber deg gå inn i boksen for søkeord nede på høyre side i bloggen, så får du opp mye mer informasjon.

Blant de tyve fruktene, bærene og grønnsakene som inneholder mest antioksydanter, er syv av dem røde, kan vi lese i boken "Fargedietten - Tenk helse - tenk farger!" Og det er fargestoffene som gjør dem sunne.

Allerede i 1597 skrev den engelske urtelegen, John Gerard, at modne jordbær lindrer magevondt og betennelse i leveren. I dag vet vi at dette ikke er overtro, men at vi bør ta jordbærenes helbredende kraft på alvor. Tufts University rangerer nå jordbær som nummer fire av de røde, sunne fruktene.Men bringebærene er enda sunnere, og er blant de ypperste antioksydantrike matvarene. De inneholder blant annet den samme kreftbekjempende ellagsyren som jordbærene, men de  har 50% mer av den.


I de fleste andre frukt og bærsorter finner vi gjerne tre, fire, fem forskjellige typer av fargestoffet antocyaniner, men i blåbær er det 30 forskjellige av dem. Dette er antioksydanter, og som kanskje de fleste vet, er noe av det viktigste vi kan få i oss. Det ser ut til at antocyaniner nøytraliserer frie radikaler fire ganger bedre enn de kjente antioksydantene C- og E-vitamin! Og når det i blåbær er hele 30 ulike, er jeg glad for at vi i fjor høst plukket mer enn har 40 liter blåbær, som vi puttet i fryseren. Vi har spist blåbær til frokost hver dag siden.Bjørnebærene er også rike på antocyaniner, og i tillegg har de både kalium og folat, og et høyt innhold av C-vitaminer.


Her har du en tallerken med både blåbær og markjordbær. Gjett om det smaker godt!
Gå ut og plukk! Markjordbærene begynner å bli modne mange steder.


   Her er mye av det vi plukket i fjor høst. Ikke dårlig, om jeg skal si det selv!
Nå må du også følge vårt gode eksempel! Hilsen Tove.
                                                                          

7 kommentarer:

 1. Heisann, her begynner markjordbærene i haven å modnes. Elsker dem. Vi har masse blåbærris i nærheten. men etter at vi fikk hund, har jeg slutta å plukke, for hvis alle hunder som vår, skvetter litt her og litt der (og det gjør dem, yndet sted å lufte hunder), er alle bærene sprøyta på et vis.... ikke særlig artig å tenke på! Går selvsagt an å skylle dem, men blåbær er best rett fra handa! Dessverre har jeg fått mugg i flere av glassene jeg har svartsurbærgele i. Neste gang skal de oppbevares i fryseren! De er visstnok enda sundere enn blåbær. Ha fine sommerdager, Tove ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er også markjordbærene kommet. Smaker nydelig.
   Vi plukker blåbær i marka, og ikke ved stiene. Men jeg er sikker på at du kan skylde dem, at at det da går bra. Vi fryser dem ned, og spiser hver morgen.
   Beklager sent svar. Jeg har vært på fjellet, og der ser det bra ut med bær.
   Fine dager ønskes av Tove

   Slett
 2. "Hva vil du ha å spise?" spurte jeg barnebarnet mitt. "Ikke noe sunt!" svarte han! Synd at unger tror det som er sunt ikke smaker godt. Men jordbær og andre bærsorter liker heldigvis de fleste. Nam, nam! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja bær liker alle barn tror jeg.
   Jeg mener det er viktig å lære barn til å smake på det meste fra de er små. Da vil de kanskje like mer og mer etterhvert.
   Gode ønsker for sommeren fra Tove.

   Slett
 3. Torunn Goderstads kommentar ble slettet. Hvorfor vet jeg ikke, for det var en veldig hyggelig kommentar. Kan du sende den igjen, Torunn hvis du ser dette? Hilsen Tove

  SvarSlett
 4. Vi plukket mye bær da vi var små, og det har jeg fortsatt med. Håper virkelig at flere ser verdien og gleden av å plukke bær. Jeg har hørt at vi tilhører en utdøende rase vi som driver med håndarbeid og plukker bær. Det får så være. Mormorsaft er populært her, og heimelaga syltetøy går ned på høykant. For ikke å snakke om eplemos! Og en dag på moltemyra. Finnes det noe bedre?

  Fortsatt god sommer og god helg!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde en far som elsket å plukke bær, og det gjør jeg også. Heldigvis liker også min mann det. Blir spennende å se om det blir mye blåbær også i år.
   Tror kanskje at flere vil ta med barna ut i skogen for å plukke bær i år, håper i alle fall det. Våre barnebarn har vært med og plukket mye bær!
   Å plukke multer er helt fantastisk!
   En fortsatt fargerik sommer ønskes av Tove

   Slett