lørdag 13. juni 2020

Ringebu stavkirke og Ringebu Prestegard
Del 2.

Hvis du går til det forrige innlegget, kan du se hvordan kirken ser ute inne.
Nå vil jeg vise deg utearealene med kirkegården, Prestegarden og andre bygninger.


Kirken ligger vakkert til, med fjell i bakgrunnen, og nedenfor kan du såvidt skimte Gudbrandsdalslågen, som renner gjennom Gudbrandsdalen og ut i Mjøsa.

I 1980-81 ble det foretatt arkeologiske utgravninger i grunnen under kirken. Det ble da funnet rundt 900 mynter og andre funn. Noe av dette er utstilt i Prestegarden. De fleste myntene er fra middelalderen, særlig fra Håkon Håkonsens tid 1217-1263.


Her ser du en del av kirkegården.
Under utgravningene under kirken,  fant de også flere kister under gulvet og i tverrskipet. De fleste var prester og deres familier, men det var også andre som hadde blitt beæret med en gravplass i kirken.
Vakre gangstier med blomster, og over til høyre kan du skimte Prestegarden som med sine nydelige omgivelser er en kulturperle.


Her står Edith, som var så snill å ta meg med hit, foran den flotte Prestegarden.
Den fungerte som prestebolig frem til 1991.
"I dag er den fredede og restaurerte prestegarden en historisk opplevelse i seg selv, med kunstgalleri og kafè gjennom sommerhalvåret, og som møtested for kultur- og organisasjonsvirksomhet resten av året." Dette står å lese i en vakker brosjyre, antagelig gitt ut av Stiftelsen Ringebu Prestegard, som siden 2006 har eid og drevet stedet. Driften er basert på frivillighet. Fantastisk!

Tunet består av seks bygninger; hvorav fire er fredet etter kulturminneloven. Den eksisterende hovedbygningen er fra 1743, og ble bygget etter at den gamle brant ned.
Over til venstre er Drengstugua, også fra 1743, som ble bygd etter brannen i 1742.
Også i år er det Sommerutstilling her oppe.
Den er oppe nå i juni og helt frem til september.
Edith og jeg gikk gjennom den store utstillingen i fjor, og klart jeg skal dit i år! Her er det utrolig mye fint å se på og å kjøpe. Mange fine gaver! Du burde absolutt ta deg en tur!


Her ser du den fine Gudbrandsdalslågen som renner så vakkert gjennom Gudbrandsdalen.
I år, som det for de fleste blir ferie i Norge, burde du ta deg en tur oppover dalen. 
Det blir en tur du ikke vil glemme. Her er det så mange fine, vakre og historiske steder, og flotte turmuligheter på begge sider av dalen. Hilsen Tove.


8 kommentarer:

 1. Heisann, for en koselig tur dere har hatt. Stavkirkene våre er flotte, men jeg har aldri fått anledning til å besøke presteboligene til dem. Alltid hyggelig med venninnetur som inneholder litt ekstra. Søsteren min fikk en tur til Skåne av meg i julegave, den får vi bare utsette. Ønsker deg alt godt, klem ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig fint der oppe, både kirken og Prestegården.
   Edith bor i Sør-Fron, så vi har blitt kjent ved en tilfeldighet på fjelltur. Det er artig!
   Da håper jeg du og din søster snart får klarsignal for turen til Skåne. Men vi vil ikke til Sverige ennå! God søndag ønskes av Tove

   Slett
 2. Hei Tove, Så nydelige bilder og spennende Norges reklame fra deg. Sommerklem Siv :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar. Ja, det er veldig vakkert der! Håper mange kommer til utstillingen og kirken.
   Sommerklem tilbake fra Tove

   Slett
 3. Du hadde en fantastisk tur, Tove. Takk for bidraget. Stavkirkene er veldig vakre ... den eldste jeg har sett er stavkirken i Borgund. Vi besøkte henne flere ganger, og det er alltid imponerende.
  Ha en fin uke.
  Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må snart komme til Gudbrandsdalen og se denne, og alt det andre Gudbrandsdalen kan by på!
   Fine dager ønskes av Tove.

   Slett
 4. Hei. Nå er det lenge siden jeg har vært aktiv i dette universet. Har lest meg tilbake til 17. mai i bloggen din, og da var jeg plutselig på kjente trakter. For ett år siden var dere her. Nå er det full sommer i Vesterålen, og jeg sitter på verandaen med en kaffekopp og bare bein.
  Du er mye flinkere enn meg til å oppsøke kirker og andre severdigheter her i Norge, og som alltid kommer det mye god informasjon med de flotte bildene. Jeg har nok en tendens til "å suse forbi". Det er så langt til "alt", kanskje er det grunnen? Når jeg reiser ut av landet, derimot, og ferdes til fots, da er jeg inne i svært mange bygg og parker... Så her er det godt grunnlag for forbedring hos meg, og kanskje er dette sommeren for flere stopp. Tur ut av landet blir det iallefall ikke, så mye er sikkert. Kanskje peker jeg ut en retning nordøst, der er det lenge siden jeg har vært.
  Ha en riktig fin søndag, og hils.
  Klem, Oddi

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig med en kommentar fra deg igjen. Ja, bilder fra Vesterålen måtte med i 17. mai innlegget, for å vise det beste fra landet vårt.
   Har sett at dere har hatt fint vær, her har det vært for varmt. Jeg har nesten ikke fått gjort noe, hverken på PCen eller ellers. Vi var fire dager i Åsgårdstrand, flott med morgenbad.
   Fint at du liker mine innlegg. Det er mye å se de fleste steder.
   Det regnet voldsomt her fra lørdag til søndag. Nå er det like varmt igjen. Men fint med rotbløyte!
   Fine dager ønskes deg fremover. Håper du hadde det hyggelig i Bodø! Klem tilbake fra Tove

   Slett