fredag 29. juli 2016

Hvem er du egentlig?
Hvorfor er du interessert i det ene og ikke i det andre?
Hvorfor liker du noen farger bedre enn andre?
Hvorfor er søsken, med samme mor og far, ofte ulike?


Dette er et innlegg som svar på den flotte kommentaren til det forrige innlegget, fra amo sin blogg, en av mine følgere.
Hvorfor jeg starter med dette bildet? Fordi hun i sin presentasjon sier at hun elsker å se hvordan himmelen kan forandre seg fra dag til dag.

Illustrasjon hentet fra Fargene forteller

Hun forteller i kommentaren at hun er glad i den rød-oransje fargen, og at det er hennes favorittfarge når det gjelder klær. Hennes to søstre har helt andre fargepreferanser. Hvorfor? De tre er kanskje ulike mennesketyper, selv om hun sier at de er ganske like. De kan ha flere ting felles, men også ha viktige egenskaper som er ulike.
I boken min skriver jeg om dette, beskriver de syv ulike mennesketypene, og ved hjelp av arbeidsheftet som følger med, kan man kartlegge seg. Det er spennende - og ikke minst nyttig!


Hun sier blant annet at den oransje fargen ".....heva mitt eige stemningsleie i tider der redusert helse har vore plagsomt".
Og det er ikke det minste merkelig, for oransje er livsgledens farge!
Jeg kjenner ikke Amo, men i presentasjonen sier hun at hun er utdannet sykepleier, og at hun også har vært lærer i mange år. Jeg tror jeg aner i hvilken av de syv mennesketypene mange av hennes egenskaper hører hjemme i, og kanskje også hvilken type egenskaper hun har på 2. plass. Hun er glad i naturen - det vet vi ut fra blogginnleggene hennes, og hun er glad i å gå på tur, og hun er tydeligvis et familiemenneske.








Jeg skulle gjerne like å bli kjent med Amo. Tror det vil være et svært hyggelig bekjentskap!

I kommentaren forteller hun om da hun og hennes to søstre skulle titte på klær.
Den yngste søsteren satte kursen rett mot klær i lyse, kjølige farger. Den andre søsteren var interessert i klær i sort og hvitt, mens hun selv ble trukket mot de oransje, men også mot blått.
Hvorfor blått mon tro? Oransje og blått er rake motsetninger innen fargepsykologien.















Her er Hillary Clinton i blått, hun er jo mye i mediebildet for tiden. I fargepsykologien er blått en mental farge, og den fremmer komunikasjon både skriftlig og muntlig. Og sannelig kan hun trenge denne fargen nå!
Den nederlandske skøyteløperen Sven Kramer er kledd i oransje, som er kongehuset Oranjen sin farge. Det er en fysisk farge, som fremmer bevegelse og fysisk aktivitet. I tillegg er den, som sagt, livsgledens farge. Og når man ser nederlandske supportere på tribunen, kledd i oransje, er det humør og glede!
Men i den oransjefargen Kramer har på seg er det mye gult. Den kan virke veldig urolig. Amo liker bedre den rød-oransje, som ofte kalles fersken, og det samme gjør jeg.














Amo forteller også  i kommentaren sin at hun en gang var på et kurs med en sykepleier, som fremhevet oransje som en god farge for pasientene. En meget klok sykepleier! Dessverre har ikke helsevesenet tenkt nok på farger i sykehus, sykehjem og hjem for eldre.
Men allerede i 2007 laget min sønn, som er kokk, og jeg en artikkel om mat og ferskenfarge, og hvordan den fargen kan skjerpe apetitten til eldre og syke. 
Vi viste bl.a. bilder av hvite fiskeboller i hvit saus på hvit tallerken, og den samme maten på en tallerken med en ferskenfarget kant, og med noen grønne blader og tre reker på toppen. Prøv selv - da ser du forskjellen, og hva farger kan gjøre!
Nå i år har en gruppe i Stavanger tatt opp temaet, og forsker videre på dette.

Du kan også lese tidligere innlegg om mennesketyper på denne bloggen, bl.a. fra søndag 22. mai 2011, og lørdag 13. desember 2014, og det er flere. Søk nede til høyre i bloggen.
Og er du blitt veldig nysgjerrig - kjøp boken og bruk arbeidsheftet til å kartlegge dere. Det er både spennende, morsomt og nyttig. Jeg gjør det når jeg foreleser på skoler, og elevene synes det er kjempespennende. Mine tre voksne barnebarn har gjort det (uten påtrykk fra meg), og det er nyttig bl.a. når det gjelder valg av utdannelse og jobb.

Farger er et tema som spesielt interesserer kvinner, men det er like viktige for menn. Farger er viktig både for trivsel, helse og velvære! Jeg har holdt foredrag og kurs rundt i hele landet for bedrifter og ulike lag og foreninger, bl.a. mange for Bygdekvinnene. 
Hvis du, Amo er interessert, og er med i et lag, kommer jeg gjerne til dere!
Har du spørsmål, bare ta kontakt! Hilsen fra Tove.

8 kommentarer:

  1. Tusen takk for eit flott innlegg.
    Det er interessant det du skriv om dei ulike mennesketypene, både i tidlegare og dette innlegget. Heldigvis er me, som du skriv, samansett av fleire.
    Eg må visst lese boka di som høyrest spennande og nyttig ut.
    Ei dame som dreiv med fargeanalyse på folk, sa at eg høyrde til gruppa VÅR. Det stemte med fargekartet ho ga meg. Den tida brukte eg mykje grønt også.
    Eg trivst i fleire fargar, unntatt gult, men for tida har eg mykje blått, mørkt blått/petrol. Ikkje knallblått som Hillary Clintons. Det er første sommaren eg har naturfargen på håret, ganske lyst grått. Var redd for at eg ikkje ville kle oransje lenger, men det går fint fortsatt.
    Eg er eldst av fem søsken og med den utdanninga eg valgte har hatt omsorgsroller heile livet, var vel opplært til å ta ansvar og ha omsorg for andre. Ein annan eigenskap, som ikkje nødvendigvis er så positiv, er at eg lika å ha kontroll...
    No er eg "ekte" pensjonist etter ti år som uførepensjonist.Og har ikkje same overskotet som før desverre.
    Igjen takk for det fine innlegget.
    Ynskjer deg ein fin søndag.
    Helsing Anne-Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jeg som skal takke for din fine kommentar sist, og nå igjen.
      Så gøy at du synes dette er spennende, og det er ikke for å reklamere for bok, men den er faktisk nyttig. Og der kan du også lære ting som kan være greit å vite i forbindelse med barnebarna.
      Men jeg skriver om hvordan farger påvirker oss (fargepsykologi) og hvilke signaler farger sender (fargesymbolikk). Jeg skriver ikke om hva du kler av farger, men hvilke farger som er bra for deg på ulike måter. Jeg har også tatt fargeanalyse, og det er gøy. Jeg har også holdt flere foredrag for firmaer som praktiserer fargeanalyse.
      Du var redd du ikke ville kle oransje. Vi skandinaver kler ikke så godt oransje som har mye gult i seg, vi kler mer en ferskenfarge nyanse. Og det er den fargen som gjør oss pene!!
      Du er omsorgsperson, men liker også å ha kontroll- bildet av deg blir stadig klarere.
      Nå vet jeg navnet ditt Anne Mari, takk for det.
      Skulle ønske vi kunne ta en prat på telefonen. Slå på tråden hvis du er interessert. Kanskje har jeg noen tips å komme med.
      Igjen takk for to flotte kommentarer. Det gleder meg. En fortsatt god og fargerik sommer ønskes deg og dine av Tove.

      Slett
  2. Hei! Det har blitt mye bøker i det siste, men slik er det når man jobber mot utstillinger. Jeg graver meg litt ned og jeg har kommet godt igang, selv om jeg må opp på hytta og være hjelpemannskap der under byggingen minst 4-5 timer pr.dag.
    Jeg har måtte levert boka du anbefalte to ganger tilbake til biblioteket pga av at tiden ikke strekker til. Men jeg skal ta den med på juleferie i år, for jeg har tittet i den og den virker spennende.
    Jeg sitter nå med et manus å leser igjennom for en venninne, så tiden flyr. Morsomt å lese noe som enda ikke er utgitt!
    Ha en fortsatt fin sommer, fikk du lest avisinnlegget om oss http://ingunkleppan.blogspot.no/2016/07/avisomtale-om-oss-i-stlendingen-16-juli.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Til dere som leser bloggen min, noen vet kanskje ikke hva Ingun snakker om, men hun er bl.a. smykkekunstner, og leser/hører på en masse bøker.
      Ta gjerne en titt på bloggen hennes.
      Boken hun nevner som jeg har anbefalt er "Alt lyset vi ikke ser" av Anthony Doerr. Den må alle bare lese!
      Prøvde å lese artikkelen, men skriften var for liten. Kan jeg få den større et annet sted kanskje? Hilsen Tove

      Slett
  3. Hei igjen. Eg hadde ei morsom oppleving i dag.
    Heldt på å rydde i forskjellege papir, blant anna ei mappe med avisutklipp som inneheld ulike typer helseråd.
    Her såg eg eit kjent namn på eit utklipp frå VG lørdag 15. Nov. 1997
    Tove Steinbo anbefaler Silva-metoden. Bildet ligner på deg. Hugsa du det ? Eg har nok klipt ut artikkelen for å prøve metoda, men så langt er eg ikkje komen enno.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du har det gamle utklippet. Jeg husker ikke akkurat det intervjuet, for jeg har hatt så mye med journalister å gjøre gjennom mange år. Jeg var presseansvarlig for mange forlag, og dette om Silva var antagelig i forbindelse med at Laura Silva var i Norge. Jeg hadde ansvaret for hennes besøk. Og Silva-Metoden har jeg absolutt anbefalt. Nå er de ikke så store i Norge lenger da Øistein og Reidun Aspenes har sluttet, men jeg anbefaler absolutt et kurs hvis det fremdeles er aktuelt.
      Både min mann og jeg tok kurset, jeg var også med på mye i ettertid, og det var nyttig. Søk på nettet så finner du Silva.
      Så gøy at du fant denne artikkelen nå.
      Fint å ha kontakt med deg! Hilsen fra Tove.

      Slett
  4. Heisann... nå kvitter jeg meg med de fleste blå klesplaggene i skapet. De blir jo aldri brukt likevel enda jeg synes blått er pent (er vel derfor jeg har kjøpt dem) - derimot liker jeg blå vegger i interiør, særlig soverom og kjøkken, tradisjoner har jo noe å si - som kultur og kunsthistoriker blir jeg nok litt prega av tidligere tiders trender. amo er et koselig bloggbekjentskap. Takk og pris for at verden ikke er bare grå ;:OD)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for super kommentar i forbindelse med det Amo og jeg har skrevet om.
      De fleste får nye favorittfarger i løpet av livet, og tidligere favoritter blir ikke lenger førstevalget. Det er klart at mote og trend påvirker, dessverre, men vi forandrer oss også og trenger nye fargepåvirkninger.
      Og det er kanskje litt rart, men farger på klær ser ut til å ha litt annen påvirkning på oss enn interiørfargene. Vi får snakke om det når vi treffes.
      Enig - amos blogg er veldig hyggelig. Hilsen Tove

      Slett