mandag 23. januar 2023

Har du sett på programmene med "Demenskoret" på NRK?
Det burde du, for vi vet ikke om vi selv eller våre nærmeste vil bli demente!

Men hvilken betydning har et sangkor for demente, tenker du kanskje?
Da kan jeg fortelle deg at tre ulike ting er av ekstra stor betydning for demente:
Musikk - farger - duft!


Når jeg ser den gleden deltagerne i koret har over å kunne synge, kom jeg til å huske på den fantastisk flotte sangboken som en venn av meg ga ut i 2019.

Det er Anne Tove Rud og Einar Vestrheim som står for
utvalg, idè og utforming, mens illustrasjonene er det
Anita Olofsson som har laget.
Boken er utgitt på Syngivei Forlag.
(syngiveiforlag@gmail.com.)
Dette er en sangbok med 366 levende og udødelige sanger.
(En for hver dag i ett år + skuddår.)
197 sanger i 14 potpurrier, pluss 30 kanons med noter.
Jeg har aldri sett en mer innholdsrik sangbok!

Når jeg ser Demenskoret synge, kan mange av deltagerne også tekstene, men det er nok mange flere tekster de gjerne skulle ønsket at de husket. Da kan denne innholdsrike boken være til stor hjelp.


Hva så med fargene?
Fargene kan hjelpe oss å finne frem, finne ting, og huske ting.
Vi kvinner har 2 X-kromosomer, mens menn har 1 X- og 1 Y-kromosom. I X-kromosomet ligger alt om farger. Det vil si at kvinner har mer sans for og interesse for farger. Men fargene er også av stor betydning for menn, selv om langt flere menn enn kvinner er fargeblinde. Hele 8 1/2%, mens blant kvinner er det bare 0,5%.
Men fargene påvirker oss uten at vi nødvendigvis er klar over det.

På bildet over ser du de 7 regnbuefargene, og disse rørene og stoffene har jeg benyttet i mange år når jeg underviser, holder kurs og foredrag.
Rød, oransje og gul er i den varme delen av spekteret, og det er innenfor denne delen at det skal være enklest å finne frem.
Jeg kan skrive litt mer om det i et senere innlegg.


Boken "Demens - Den nye folkesykdommen", skrevet av 
Siv Henningstad og Haldor Hustadnes, tar opp mange viktige temaer som kan hjelpe familien til demente i flere sammenhenger.

Jeg har også skrevet litt om fargene i denne boken. Dette kan være nyttig både hjemme, i sykehus og sykehjem.

Også dette kan jeg skrive litt mer om.
Men i dette innlegget er det viktigst å rette fokuset mot sang og musikk. Det er både hyggelig og nyttig for alle!
I morgen, tirsdag, kommer det foreløpig siste programmet med Demenskoret på NRK 1 kl. 20.00. 
Du burde se det!
Hilsen Tove.

PS. Har du spørsmål, er det bare å ta kontakt med meg. Min e-post adresse er:
tove@steinbo-dialog.no.
Sangboken kan bestilles på syngiveiforlag@gmail.com.
Boken koster kr. 300,- hvis du kjøper en, kr. 250,- hvis du kjøper flere.


12 kommentarer:

 1. Jeg har ikke sett på dementskoret, bortsett fra i dag på Dagsrevyen. Husker godt bestemor som ble dement, det eneste hun husket på slutten var sangtekster. Hva vi het var vanskeligere å huske. Hun gikk rundt og tralla og sang hele dagen og hun elsket friske farger og storblomstrede kjoler. Et hyggelig minne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du burde å se programmet i morgen! Min farmor ble også dement. Husket ikke hvem vi var, men en spesiell sang kunne hun alle tre vers på. Utrolig!
   Hilsen Tove.

   Slett
 2. Ja, jeg har sett litt av det, og jeg vet at de trenger farger, dufter og musikk. Jeg hadde en jeg kjente som havnet på sykehjem og ingen klarte å få en samtale med henne etter som sykdommen økte. Men store bilder i farger i et album av familie og natur gjorde susen. Sansene er der de! Jeg kjenner mange som hadde den sykdommen, og flere som har den nå. Godt de kan synge!!!

  SvarSlett
 3. Vi er så enige! Sang og farger er utrolig viktig! Og den sangboken jeg viser er bare helt utrolig! Hilsen Tove

  SvarSlett
 4. Som alltid: Interessant å lese i dag også! Jeg har sett noen av programmene, og jeg er imponert over hva de får til. Vi burde vel synge mer hver og en av oss. Tror vi blir glade av det. Og av farger.

  God helg fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre fra deg igjen. Ja, sang og musikk og farger er viktig for oss alle. Og det er kjempeviktig for demente! Fortsatt god søndag, hilsen Tove

   Slett
 5. Norsk fjernsyn er dessverre ikke å se i utlandet... Sang, musikk, farger, dans... ja, det er det som holder livet sammen.
  Jeg ønsker deg en god uke, Tove.
  Mange hilsener til deg fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Er så enig. Sang, musikk, farger og dans betyr så mye. Synd du ikke fikk se Demenskoret i dag. Jeg ble virkelig rørt! God kveld til deg. Hilsen Tove

   Slett
 6. Hei Tove, aller først vil jeg ønske deg et riktig godt nytt år selv om allerede januar straks er passert, og våren banker på ... Jeg har sett noen episoder av demenskoret. De er jammen flinke. Svigermor er syk, hun kjenner kun datteren sin igjen, vi andre er fremmede. Ikke greit. Vi må passe på å leve her og nå! Skal prøve å rekke noen innlegg innimellom alle andre aktiviteter. Nå skinner sola, og det er varme i lufta.. Spot maser på sin formiddagsluftetur!

  SvarSlett
 7. Og godt nytt år til deg! Håper du så Demenskoret i kveld. Tror det var mange flere enn meg som ble rørt. Demens er den sykdommen jeg er mest redd for å få.
  Fortsatt fine dager ønskes deg. Hilsen Tove

  SvarSlett
 8. Jeg har sett på Demenskoret, og jeg griner og jeg griner! Det er så sterkt. Nå når vi får så mange dårlige nyheter om å bli gammel og hva vi kan forvente oss av omsorg i vår aldredom, er det rørende å se hva som kan gjøres. Jeg er glad vi måtte pugge både sanger og salmer utenat på skolen. Mange av tekstene sitter fremdeles. Og jeg savner allsang. Syng med den stemme du har, gamle sanger på norsk gir glede og gode minner. Og farger kan sikkert også forbindes med minner :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi like, jeg har også grått flere ganger, spesielt da vi så konserten til slutt. Og jeg er så enig med deg - vi lærte så mange sanger, og også jeg husker de aller fleste. Jeg skal ikke pushe noen til å handle, men den sangboken jeg viser her er helt fantastisk. Bare å sitte og bla i den og synge litt, tenke tilbake. Jeg har aldri sett maken til så flott sangbok. Det er ikke jeg som selger den, men jeg anbefaler den med glede. Ta kontakt med forlaget, eller ønsk deg den i gave.
   Og du har også rett i at farger inngår sterkt i våre minner. Takk for en veldig hyggelig kommentar.
   God helg ønskes av Tove

   Slett