lørdag 28. august 2021

"Norges største boligmesse" arrangeres på Hellerudsletta/Oslo denne helgen.

Det blir også ulike foredrag på messen. Jeg har også holdt foredrag om farger der flere ganger,
men denne gang er det en interiørdesigner som har foredraget.

Foredragets tittel er:
"Farge- & Interiørtrender høst/vinter 2021/2022."  
                                                            I foredraget tar hun for seg de siste trendene. (Bildene over og under, er gamle bilder av tidligere trender fra Fargerike og Nordsjö, brukt med tillatelse.)

For de fleste er det spennende med nye trender, både i interiør og klær. Men du må ikke glemme at farger er så mye mer inngripende i din hverdag enn du antagelig har tenkt over eller vært klar over.

Og det som er veldig viktig er at vi mennesker reagerer ulikt på farger.
Jeg må derfor si at jeg opplever at mange interiørarkitekter tenker mer på mote og trend, enn på hvilke farger som gjør godt for den eller de som skal bo i boligen.
Det kan blant annet være vanskelig å ta ut farger som er gode for en hel familie.
Og grått, som vi nå har omgitt oss med i mange år, er ikke en god "farge". 

 


Det er også viktig å kunne noe om hvordan fargene påvirker oss generelt.
Som et godt eksempel kan jeg nevne hvilke farger som er det beste på soverommet med tanke på søvn.
De to eksemplene over viser dette. Blått og grønt er de beste fargene for god søvn. Gult er den fargen flest sover dårlig i. Det gjelder både voksne og barn og begge kjønn.

I boken min, Fargene forteller, som nå er kommet i 2. utgave, kan du lese om de syv regnbuefargene, pluss noen andre farger: som rosa, magenta og purpur, turkis, brunt og beige, grått, sort og hvitt.

Boken utkom i 2006, og er til sammen kommet i syv opplag.
Der kan du også lese om syv ulike mennesket og deres egenskaper. Det er et eget kapittel for hver type.
Du finner også beskrivelser av barn innenfor de samme gruppene.

Bak i boken finner du sider du kan ta i bruk for å kartlegge deg selv, og derved få vite hvilke farger som er gode for deg.

Jeg forstår godt at de store malerfirmaene, Fargerike, Nordsjö og Flûgger lanserer Årets Farge for å få mer oppmerksomhet om fargene, og for å få folk til å kjøpe maling og male. Og det er alltid spennende å ta en titt i fargekartene.
Men fargene som står der er kanskje med i kartet bare et par, tre år, så er de borte. Og da blir det ofte vanskelig å få tak i mer av den fargen hvis du trenger den for å male over en skade, eller du ønsker å benytte den mer. Koden får du ikke.


Da er det godt å ha fargesystemet NCS, som har koder på 1950 farger. NCS er et brukervennlig fargespråk, og er det eneste fargesystemet som beskriver fargen nøyaktig slik vi ser den.
Du kan derfor få fargehandleren til å blande en farge du selv ønsker, og hvis du trenger mer maling senere, kan den blandes på nytt. NCS Colour Senter holder til i Oslo, og ved henvendelse dit kan du få både fargeprøver og informasjon.

Dersom du vil lære mer om farger, mennesketyper og NCS-systemet, kan du melde deg på kurs med meg og Therese Sandem fra NCS.
NCS Colour Senter har satt opp to kurs, et digitalt og et hvor vi er sammen, på slutten av året.
Gå inn på deres nettsider og les mer. Har du andre spørsmål er det bare å ta kontakt med meg.

Jeg slutter med et bilde fra mitt eget hjemmekontor. Lys turkis er ifølge tester gjort i England, den beste fargen på et kontor. Og jeg er helt enig. Den fargen har jeg hatt siden jeg startet mitt eget firma for mer enn 25 år siden, og jeg har det veldig godt i den fargen.

Lykke til med dine fargevalg! Hilsen Tove.

10 kommentarer:

 1. Jeg er er fremdeles helt enig med deg, Tove. Har akkurat vært hos datteren min i Sarpsborg noen dager for hun fikk et barn 6 uker for tidlig. De har akkurat flyttet inn i eget hus og jeg hjalp blant annet med til å male, over alt var hvite og grå vegge, trist sa jeg. men barnerommene skulle få farger. Folk er utrolig treige når det gjelder farger og tenker over hva de trives med. :) Ha en strålende fin ettersommeren, her drukner jeg arbeid som skulle h svært gjort, med tomater, plommer, verksted osv

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulere med nok et barnebarn! Så fint at du hjelper dem med fargevalg. Jeg kan ikke forstå at grått fremdeles velges.
   Vær forsiktig med gult på barnerommet, selv om det er pent. Jeg har mange eksempler på at gult er vanskelig å sove i også for spebarn. Lys turkis er også en god farge der. Lykke til med alle gjøremål. Hilsen fra Tove

   Slett
 2. Hei! Vi har hatt litt arbeid på huset nå i det siste. Bl. a. måtte grunnmuren repareres og males. Jeg reagerte på fargekartet vi fikk da vi skulle velge maling. Fargene har navn, men ingen informasjon om koden. Jeg vil ha koden! Da er det lettere å se for seg hvordan fargen er. Jeg har blandet farger selv ofte når jeg har malt. Men da vet jeg ikke koden og kan ikke gjenskape fargen, men jeg blir fornøyd med den akkurat der jeg skal bruke den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ta kontakt med NCS, de kan også måle fargen for deg, og sammen kan dere kanskje finne en god farge med en kode du kan bruke senere.
   Hilsen fra Tove

   Slett
 3. Jeg liker fargen på hjemmekontoret ditt! For meg handler valg av farger om hva jeg føler meg vel i, trender kan jeg lite om - og jeg kan nok aldri velge en farge bare fordi den er populær. Ha en flott uke, forfrossen hilsen fra nord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du liker den fargen. Jeg elsker den. Det er jo også hygienefargen fremfor noen. Derfor fargen som bør brukes på badet, på lege- og tannlegekontorer etc.
   Jeg følger med på værmeldingen og merker meg det dårlige været hos dere. Vi snakket om det i går kveld. Ta en tur til oss, her er det sommer. Urettferdig! Hilsen Tove + HJ.

   Slett
 4. Hei Tove. Ja, farger er virkelig ikke enkelt med alle de fargene vi blir presentert, men veldig spennende å få visualisert farger i produsentenes fargekart som vi ikke har i fargeviftene fra før. Alle farger vi mennesker kan se, kan analyseres med en NCC kode, men det må innprogrammeres en pigmentresept i blandemaskinene for at vi skal få den blandet - hvilke koder/farger dette er bestemmes av hver enkelt produsent. På kuset som NCS/Norges FargeAkademi holder i samarbeid med Tove Steinbo, tar vi for oss dette temaet + en gjennomgang av at NCS koder også kan benyttes for å lage gode harmoniske fargepaletter. Meld dere på. Fysisk kurs i Oslo den 15. november eller online kurs den 3. desember. Mer info. på www.ncscolour.no.
  Mvh Therese Sandem, faglærer hos Norges FargeAkademi og NCS i Norge

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott med svar fra deg, Therese. Tror bare du skrev en feil et sted, ikke NCC - men NCS, bare så alle skal være sikre. Jeg gleder meg til kurs sammen med deg, og håper mange får lyst til å delta. Det aller viktigste du skriver er vel at alle farger vi kan se, kan analyseres med en NCS-kode. Det er virkelig helt fantastisk og selvsagt nyttig!
   Lykke til med kurs og messe. Hilsen Tove

   Slett
 5. Huff, ja det var en skrivefeil. Skal stå NCS :-)
  Vi gleder oss til å stå på messe under Designers Saturday i Oslo helgen 10-12. september. Tema i år er Colour Change. Mange spennende farger og fargevifter skal stilles ut. Hvis noen av dine lesere er interessert, så er det bare å komme. Gratis inngang på alle showroom i Oslo. Mer info. på www.designerssaturday.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo så fort å skrive feil. Jeg rettet i tilfelle ikke alle kjenner NCS-systemet.
   Så flott at alle kan komme på messen. Da tenker jeg vi sees! Hilsen Tove

   Slett