tirsdag 10. august 2021

Nå begynner snart skolene både for store og små.
Det er selvsagt alltid spennende.
Jeg vil i dette innlegget si noen ord til de unge, som nå kanskje skal inn på nye studier, og tankene er sikkert mange.


Har jeg valgt rett studie? 
Burde jeg hørt på hva foreldrene mine mener?
Burde jeg valgt det samme som vennene mine?
Burde jeg ikke valgt det andre sa - men fulgt det jeg selv følte var riktig?

Jeg er overbevist om at det siste var det du skulle gjort!
Men med noen kommentarer.

Foreldre ønsker som regel det beste for barna sine, men kanskje tenker de ofte på det de selv er interesserte i, og har vanskeligheter med å se at barna tenker helt annerledes, og er interesserte i helt andre ting. Verden forandrer seg hele tiden!
Det er viktig at foreldre gir råd, men det må ikke oppfattes som tvang.

Men de unge må også tenke på at studiet de velger skal lede frem mot arbeidslivet.
Derfor kan det nok hende at de må velge litt annerledes enn bare det som er gøy!
De må også tenke: Hvilke yrker passer for meg? Og er det mulig å få jobb i dette yrket når studiene er ferdige? Det er ikke alltid enkelt å vite, men noen pekepinn kan du få.

Men å gå gjennom et studie som tar flere år, og mistrives hver eneste dag, da er nok valget som er tatt et feil valg. Jeg har jo undervist på flere skoler gjennom mange år, ikke fast, men som lærer innen farger, i eksempelvis Retail design og Interiør. Det å oppleve elever som koser seg i undervisningen, har vært en stor glede for meg.

I boken min "Fargene forteller" kan du i tillegg til å lese om farger, også lese om syv ulike mennesketyper, som har fargenavn. Boken bruker jeg i undervisningen, og elevene kan ved hjelp av sider bakerst i boken, kartlegge seg - finne ut hvilke egenskaper de har - hvilken mennesketype de er. Det kan hjelpe dem veldig på veien videre.
Men det samme kan unge mennesker gjøre, før de velger studie.La meg bare ta et par eksempler :
Har du flest egenskaper i den Røde mennesketypen, er du et praktisk menneske, og det vil i de aller fleste tilfeller være riktig å velge praktiske fag. Men det kan selvsagt være mye forskjellig, noe du vil finne ut ved å lese boken.
Har du flest egenskaper i den Gule mennesketypen er du helt ulik den Røde. Da er du flinkere i mentale fag. Og det kan selvsagt også være mye forskjellig.

Jeg  ønsker lykke til på veien videre!

Jeg har skrevet om dette før, men gjentar det, for det er så viktig å velge riktigst mulig!
Boken er ute i 2. utgave, totalt 7. opplag, så du kan få den i bokhandelen.
Hilsen fra Tove.2 kommentarer:

 1. Hei, ja, her er det også litt bloggtørke. Nå regner det, så da kan jeg jo sende noen kommentarer. Det er første gang jeg ikke skal starte opp med elever i august på over 41 år! Jeg synes det er helt OK. Jeg har sannelig stått på mer enn vanlig... og jeg skal ta godt vare på dagene framover og gjøre hva jeg ellers er opptatt av. Til uka er jeg frivillig på litteraturfestival på Knatten (Annemarta og Johan Borgens hjem på Asmaløy), så kjører jeg til Ulvik og besøker en venninne fra ungdomstida mm. Barnebarnet Birk starter i førsteklasse, det blir spennende å se hvordan han takler å sitte lenge stille... Ønsker deg fine senzsommerdager, Tove ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig å høre fra deg. Blir spennende å følge barnebarnet fremover. Våre er jo voksne!
   Lykke til både i skolen og med alt det andre du gjør.
   Og fine august-dager ønskes deg av Tove.

   Slett