søndag 18. april 2021

Endelig er diskusjonene i gang om arkitekturen og fargene på nye bygg i Oslo.
Og heldigvis har Aftenposten også tatt opp temaet i flere store innlegg.

Jeg har skrevet og undervist, holdt kurs og foredrag om farger i snart 30 år. 
Det er ikke mange som tenker over at vi ser farger før form!

Og jeg blir så glad når jeg leser i en av artiklene i Aftenposten, at psykolog Saher Sourori, som sammen med Audun Engh, har stått i spissen for arkitekturopprøret sier:

"... at han har solid belegg i forskning for at bygninger med symetri, balanse og harmoniske farger og utsmykkede fasader virker positivt på oss. - Folk går langsommere forbi, stressnivået synker. Mye miljøpsykologisk forskning peker mot at klassisk arkitektur er overlegen når det kommer til trivsel."
Og jeg er så enig!

Stockholm er en veldig hyggelig by, og bildene en og to over, er fra denne byen.
Bilde tre er en av blokkene på Haugenstua i Oslo. Behagelige farger i stedet for grått.

 
  
Og jeg vil tro at de fleste er enig med meg i at når dere er i      utlandet, vil dere ikke se grå eller mørke høyblokker i                modernistisk byggestil. Dere synes det er artig å se bygg i          fine farger og former.

Denne høyblokken til venstre og den rosa blokken under, er  fra Tyrkia. 
Jeg synes høyblokken til venstre er lekker både i form og  farger. Men selvsagt er smaken ulik. Men å erstatte den med  en av blokkene vi i dag har fått på Hasle, Løren, Ensjø, Økern eller Nydalen, ville ødelagt hele området!
 Å velge rosa ville vel mange kvie seg for, men bygget under er   nøytralt, mens det er balkongene som er rosa. Så de har ikke   overdrevet.


Når jeg er ute og reiser tar jeg alltid mye bilder, også av ulike bygninger. Dette er bare en begynnelse.
Det hadde vært interessant å høre hva dere synes. Dette er en viktig sak for mange. Og vi må ikke ødelegge byene våre med disse store høyblokkene uten sjel. For det kan skje.
Det gikk nesten galt med Grünerløkka, som var i ferd med å skulle rives på 70-tallet. Heldigvis snudde bystyret, og det skal nok Audun Engh ha mye av æren for.


Jeg tar til slutt med et bilde av det hotellet vi bodde på i Tyrkia - Club Hotel Sera.
Et litt merkelig bygg, kanskje, men fargene er behagelige. 
Men dette er det mest fargesprakende hotellet vi har bodd på, og vi har bodd på mange gjennom mange år. Fargene kom imot oss fra vi kom inn døren. Men det var artig å bo der en uke. 
Men ikke glem at for mye sterke farger kan være like ubehagelig og uheldig, som fravær av farger! Søk på bloggen i feltet nede til høyre, med navnet på hotellet, så kommer det opp noen innlegg derfra.

Du kan lese mer om fargepsykologi og fargesymbolikk i boken min Fargene forteller.

PS. Takk til alle kursdeltagerne som ivrig fulgte med på ZOOM kurset den 13.
Flere av dere har jeg hatt en hyggelig prat med i etterkant, og det setter jeg pris på.
Hilsen Tove.

6 kommentarer:

 1. Jeg er så enig Tove. Jeg er imot et grått helvete av hus ute og for ikke å snakke om et hus med bare hvite vegger innvendig, kaldt , utrivelig og et hvitt helvete. Man, kan bli syk av slike omgivelser, det er jeg sikker på.
  Dette var mye negativt, så jeg må si at jeg gleder meg over disse fantastiske dagene vi har nå, med alt som springer ute i naturen. Ha en fortsatt fin søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er som vanlig enige. Fargene har jo så utrolig stor betydning! Bare se til naturen.
   Nå har det vært sommer her i Oslo, og det blir visstnok fint et par dager til. Ønsker deg gode forberedelser til utstillingen din. Hilsen fra Tove.

   Slett
 2. Jeg har studert bildene dine og leser med interesse det du skriver. Jeg kommer nok til å ha øynene mine med meg heretter.

  God onsdagskveld fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Du bor jo ikke i en by, så vidt jeg vet. Men jeg er redd for den utviklingen som nå skjer i Oslo og omegn.
   Jeg skal legge ut et nytt innlegg som viser noe av det som skjer. Gode dager ønskes av Tove

   Slett
 3. Så sant. For sterke farger kan virkelig være slitsomt det også. Men vi trenger jo farger. Nå farges naturen og så fint det er. Ønsker deg vakre dager i våren!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er enige. Og klart - vi trenger farger. Men nå hjelper naturen oss fremover. Det er herlig.
   Men rundt de fleste av disse grusomme blokkene, er det ikke mye trær og blomster. Det er asfalt! Vi tok et område i øyesyn i går. Helt forferdelig!
   Kos deg i finværet. Hilsen Tove

   Slett