torsdag 17. september 2020

Hvorfor bør du ikke ha hvite vegger?

Jeg skal undervise hele neste uke på Høyskolen Westerdals, og dette er en god innledning å vise elevene.

Helt hvite vegger er ikke bra i noen rom, og slett ikke på kontoret!
Da blir det heller ikke et riktig valg i et klasserom.


Her skulle jeg selvsagt vist et bilde av et rom med helt hvite vegger, men faktum er at det har jeg ikke!
Det er ikke bare slik at farger har innvirkning på humøret, men farger har også innvirkning på en persons effektivitet. 

Svenske Karl Ryberg, som både er arkitekt og psykolog, og som har spesialisert seg på den sterke innvirkningen farger har på mennesker og alt levende, sier at:
"Farger er som vitaminer for hjernen!"
Han har i 30 år drevet Monocrom-institutet i Stockholm, og har undervist om farger i mange land, også i Norge. Jeg har både hatt seminar sammen med han, og vært på seminarer med han. Jeg har også besøkt Monocrom-institutet og fått bestråling med det monokromatiske lyset. For noen farger. Helt fantastisk! 

På The University of Texas gjorde de en interessant studie i 2015. De hadde tre ulike grupper personer som fikk jobbe i kontorer med ulike farger: Rødt - aqua (lys turkis) - hvitt.
Alle gjorde det dårligst i det hvite kontoret. Produktiviteten gikk ned.                                            I det røde kontoret gjorde de fleste mest feil, mens aqua var et godt valg.

Fargen Kolerisk fra Nordsjö















Når du ser disse to fargene sammen, forstår du sikkert at røde vegger kan føles kaotisk, og at det blir vanskelig å konsentrere seg.
Aqua fargen du ser på første bilde, som bakgrunn for den hvite blomsten, er den samme som fargen på bildet til høyre.
Det er fargen jeg valgte for mange år siden på mitt hjemmekontor. S 2020-B30G.

Og som du forstår, er jeg helt enig i resultatet av undersøkelsen. Og det er litt artig å se at en tilsvarende studie, som ble omtalt i The New York Times i 2008, viste samme resultat.
Jeg mener også at jeg har lest om enda en studie gjort i England ganske nylig, som viste at aqua er den beste fargen i et kontor. Den er sikkert også veldig behagelig i klasserom.

Bilde fra Nordsjö
Bilde fra Nordsjö














På begge bildene over ser du en lysere variant. En behagelig fargenyanse som er lett å kombinere med andre farger, hvis det er ønskelig med noen fargeklatter i rommet.
Jeg har dessverre ikke NCS-koden på den.     

La meg gå tilbake til Karl Ryberg, og slutte med et sitat av han i et intervju:

"Når intelligente mennesker plasseres på fargeløse, minimalistiske skoler og arbeidsplasser i Norden, faller hjernen sammen. Det samme kan skje hjemme. Særlig trenger vi farger om vinteren. Å si at det er moderne med kun sort og hvitt, er som å si at det er moderne med depresjon. Forskning viser at det er forskjeller hos mennesker som jobber ved et vindu og mennesker som jobber i en kjeller."

Karl Ryberg og jeg er helt enige i at "farger kan inspirere til fysisk eller mental innsats, til hissig argumentasjon eller stille ettertenksomhet, til munterhet eller kjedsomhet, til årvåkenhet eller hvile og søvn.
Farger kan tiltrekke oss og ønske velkommen, eller skremme oss bort."

Det er viktig at vi kan trives både hjemme, på jobben og på skolen, og det kan riktig fargebruk virkelig bidra med! 
Jeg gleder meg til å undervise elevene på Westerdals om dette til uken. 
Hilsen Tove.




10 kommentarer:

  1. Hei. Hvilken farge vil du foreslå i stue hvor det er mest lys fra nordøst? Det er vanskelig å finne en farge som ikke blir blå, flat og død.

    SvarSlett
    Svar
    1. NCS er flinke til å vurdere farger ut fra ulike lysforhold. Jeg skal snakke med dem, og se om vi kan komme frem til en god farge. Hilsen Tove

      Slett
    2. Hei Tove. Takk for tilliten vedr. spørsmål om lysforhold i forb. innlegg fra Anonym den 22.sept.

      Lys fra nord er alltid mye blåere enn lys fra sør. Det vil si at lyset kan virke veldig kaldt. Lyset fra nord har altså en høyere kelvingrad/fargetemperatur. Når det blåaktige kalde lyset kommer inn i rommet, vil alle farger som er i interiøret bli skarpere/klarere, og lyse/grå flater kan få et blåstikk. I slike rom anbefales det å benytte varme nyanser/farger fra fargesirkelen, for å kompensere mot det kalde lyset.
      Når lyset ute avtar, og lyskildene/lampene inne blir satt på, har som regel disse lyskildene en lavere kelvingrad (varmere lys), som gjør at fargene i interiøret vil virke gulere/rødere. Det er akkurat denne overgangen mellom det kalde nordiske lyset på dagtid, og de lyskildene vi benytter inne på kveldstid, som er en utfordring ved valg av fargenyanse. Man ønsker jo ikke at det blir altfor gulaktig på kvelden.
      Nå finnes det veldig mye ny teknologi i lyskilder, så det kan være en fordel å snakke med en fagleverandør om valg av lyskilde for å gjenskape fargene i interiøret slik du ønsker at de skal fremstå.

      Å velge ut en spesifikk fargenyanse til din stue, er vanskelig når man ikke vet noe om rom, form, annet interiør, deg som person, hva du liker/ikke liker, osv. - men, jeg anbefaler deg å ta kontakt med en fargehandel som innehar spisskompetanse/fagutdannede innen interiør/farger (Sertifisert Fargerådgiver, Interiørkonsulent, -designer eller -arkitekt, Fargeekspert el.).

      Dersom du ønsker å lære mer om farger, kan vi også anbefale 2-dagers kurset "NCS grunnleggende Basis" eller "Fargerådgiver interiør", som Norges FargeAkademi arrangerer. Mer info her: www.fargeakademiet.no.
      Lære mer om farger og fargepsykologi? Det arrangeres også et 1-dags kurset med Tove Steinbo og NCS den 1. desember i Oslo.

      Mvh. Therese Sandem, faglærer i fargesystematikk, NCS Norwegian Colour Senter AS

      Slett
    3. Tusen takk til deg Therese og til NCS for flott og nyttig informasjon. Dette kan mange lære mye av!
      Beste hilsener fra Tove

      Slett
  2. Et veldig bra og viktig innlegg, Tove. Hvitt er slitsomt for både øyne og hjerne. Hjernen jobber på høygir med å behandle den sterke refleksjonen som pumpes inn. Pleier å sammenligne hvite interiør med å bli følelsen av å bli snøblind, eller å se på et hvitt hus/utemøbel om sommeren, man blir helt blendet. Det samme skjer innendørs pg særlig hvis man oppholder seg i hvite omgivelser over lang tid. Ikke bra for helse, syn, hjerne - det tapper oss for masse energi

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi er helt enige. Og når også mange føler det slik etter en stund, hvorfor fortsetter flere likevel fortsatt å velge hvitt? Kanskje fordi farger har vært fraværende så lenge, så mange er redde for å velge farger. Det må vi gjøre noe med! Hilsen Tove

      Slett
  3. Lykke til med undervisningen, for du er vel godt i gang nå. Hvitt er fint til vinduskarmer og gardiner, men det kan bli så sterilt med alt hvitt. Jeg har lyse vegger i hele huset, unntatt kontoret. Der har jeg blomstretetapet i en lun beige farge. Koser meg i det rommet ja. Ha en fin dag og god helg når den kommer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hyggelig å høre fra deg igjen. Heldigvis ble det en fin uke på Westerdals. Håper elevene mener det samme. De fikk oppgaver i går som de løste veldig flott. Kjempeartig at de hadde lært så mye.
      Vi er enige - helt hvitt blir for sterilt.
      Viktig å velge farger vi trives med til oss selv.
      En god helg ønskes selv om været ikke er med oss!
      Hilsen Tove.

      Slett
  4. Svar
    1. Ja, det må vi ha! Og vi burde ikke ha hvite klasserom. Er det det hos deg? Hilsen Tove

      Slett