Naturen - skogen - farger - våre sanser - Skogsmedisin.
I Aftenposten fredag 10. juli skrev Finn Skårderud om at
"Det handler om å koble seg på naturen igjen."
Han forteller at japanerne satser stort på "skogsmedisin".
Finn Skårderud er forfatter, psykiater og professor, og han skriver, at vi har fem sanser: syn - hørsel - smak - lukt og følesans.
Men hvor mye bruker vi disse sansene?
Jeg går selv mye i skogen, og treffer ofte folk som løper - og nesten alltid har de musikk på øret.
Jeg tenker - hvorfor lytter de ikke til stillheten, eller hører på fuglesangen? Eller rett og slett bare nyter naturen?
Helst stopper og tar inn de vakre fargene, som forandrer seg med årstidene. Hvor mange grønne nyanser er det i naturen? Vi vet ikke helt, men grønt er fargen som har flest ulike nyanser.
Qing Li er professor ved Nippon Medical School i Tokyo, og er Japans fremste skogsmedisiner.
Ved at vi bruker de fem sansene, vil den sjette også styrkes, og det er vår intuisjon, sier han.
"Det handler om å koble seg på naturen igjen", sier Qing Li. "Vi har koblet oss av i stor grad", sier han. "Innendørs bruker vi stort sett to sanseorganer, øynene og ørene. Utendørs, i skogen kan vi lukte på blomstene, smake den friske luften, se på trærnes skiftende farger, høre fuglesangen og kjenne vinden mot huden".
Han forteller at Japan har et nasjonalt program for "skogbading" og det startet allerede i 1982. Japan har nå 60 sertifiserte sentre for skogsmedisin.
"Noen studerer skoger, andre medisin. Jeg studerer begge deler. Vi har solid dokumentasjon for at å bevege seg i skogen kan redusere stresshormoner, senke blodtrykk og blodsukker, fremme konsentrasjon, hukommelse og søvn, øke smerteterskler, redusere depresjon, angst og sinne og fremme opplevelse av energi og generell tilfredshet", sier Qing Li.
Jeg kan selv stoppe opp for å glede meg over en vakker stein i bekken. Og mange har jeg puttet i lommen for å glede meg over dem senere.
Eller hvorfor ikke smake på bær du finner? Markjordbær, blåbær, tyttebær, bringebær, bjørnebær, multer. Alle er like gode. Og hvorfor ikke ta med seg et spann og plukke bær i skogen?
Jeg lærte å sette pris på turer i skogen av min far. Og vi plukket både bær og blomster.
Og min mann og jeg har hatt våre to sønner mye med i skogen, og det samme gjelder våre tre barnebarn. Mye bær har vi plukket. og mange fine steiner har vi også funnet.
Det passer godt etter denne artikkelen, at Dina Danielsen, også skriver i Aftenposten søndag 12. juli, om IT-gutter som kutter ut mobilene og søker skogens ro.
Hun siterer Sven Davanger som jobber som hjerneforsker ved Universitetet i Oslo.
Han forteller at "hjernen har godt av å hvile blikket utover et stille vann, eller følge rytmen på en skogssti. Det kan gi rom for spontane tanker. Det skjer fordi vi ikke er fokusert på en spesiell oppgave. Det er vist at det å være i natur reduserer stress. Og det setter tankene fri. Da bruker man en del av hjernen som heter "hvilenettverket". Når vi aktiverer disse delene av hjernen, bygger vi opp overskudd."
Både Davanger og Li sier at det å ta pauser fra det digitale er sunt.
Digital frakobling er nå også blitt en trend for dem som ønsker å bruke skjermene mindre. Det er i all hovedsak tre grunner til det. Den største og viktigste grunnen er tilstedeværelse, skriver Dina Danielsen.
Det mener også IT-gjengen - fire menn i 30 - 40 års alderen, som Dina Danielsen skriver om.
De begynte med småturer i naturen i nærområdet, før det etterhvert ble et fast ritual å legge opp en overnattingstur hver måned.
De merket at de fikk mer overskudd, og følte seg mindre stresset. Mobilen ble lagt bort, og som de sier - det blir nok skjerm i hverdagen.
Jeg anbefaler dere å lese begge innleggene i Aftenposten, og ikke minst - og følge de gode rådene! Takk til Finn Skårderud og Dina Danielsen.
Hilsen Tove - som ønsker dere en god tur. I morgen skal vi plukke bringebær!
Fine koblinger Tove!
SvarSlettJeg har vært på en trdagerstur med to venninner og hygget oss flere steder blant annet ved Krødern og sett mange utstillinger og hygget oss, på småveger osv.
Nå blir det innspurt for meg til utstillingen og kanskje en tur til Vestlandet om jeg får det til før utstillingen.
God sommer til dere begge :-)
Vi tok også en tur, to dager i Telemark med bil. Så mye vakkert å se i naturen! Jeg kommer til å legge ut bilder i et innlegg senere på bloggen.
SlettNå må du ikke slite deg ut! Men lykke til med sluttspurten! Vi har jo snakket om å gå i fjellet en gang, men det må vel bli i september eller neste år?
Fortsatt god sommer ønskes av oss begge. Tove
Heisann, kloke ord Tove!
SvarSlettSå herlig innlegg og viktig påminnelse! Jeg pleier å si til folk som stresser at det er en øvelse i 4 trinn som de kan få gratis hos meg: 1: Logg av! 2: Kjenn at du står stødig på gulvet/bakken. 3: Pust dypt. 4: Gjenta! Jeg påstår at det er direkte skadelig for oss å aldri være helt og fullt tilstede. Kall det gjerne mindfullnes, jeg kaller det tilstedeværende nærvær. Og: skogen er flott. For oss som ikke har så mye skog - fjæra og havet har samme effekt. Nyt sommeren og hils. Klem
SvarSlettDet var veldigflotte artikler. Tror Finn Skårderud kommer med en oppfølger.
SlettVeldig kloke dine fire trinn - jeg følger dem!
Dere har ikke mye skog - men for en natur dere har - det blir jo like bra!
Jeg var i skogen i går og plukket blåbær, og skal dit igjen i dag. Vi er så heldige å ha skogen 10 minutter unna. Jeg hadde ikke klart meg uten skogen.
Fine dager ønsker deg videre av oss begge. Klem Tove
Ja - dette er kloke tanker og ord. Håper mange etterhvert tar det til seg! Hilsen Tove
SvarSlett