tirsdag 21. januar 2020

Fargen Indigo.
Hvis ikke du har lest de to første innleggene om farger, bør du lese dem før du leser dette.


Her danser Mette Brandstadmoen i sin vakre indigo kjole, med sin partner Kristoffer Melås.
Jeg har laget et eget innlegg om disse to tidligere. Søk på sportsdans, så får du det opp. Nå er de selv instruktører.

Mange blander indigo og fiolett, og fargene går ofte nesten over i hverandre.
Men fiolett er, som sagt i det forrige innlegget, den rød-lilla fargen, mens indigo er den blå-lilla.

Som alle farger, har også indigo mange ulike nyanser. Men den vi kanskje tenker først på som indigo, er den mørke, hemmelighetsfulle fargen.


Denne blomsten er også indigo, men mye lysere, nærmest det vi kaller syrinfarget.
Bildet er fra Nordsjö.
Her ser du en stuevegg i en ganske dyp indigo farge.
Hva synes du om en så stor flate med indigo? 
Mange har ikke noe forhold til denne fargen, kjenner den ikke. Har kanskje aldri hatt et indigo plagg.
Jeg synes indigo er en meget vakker farge, men jeg vet at en dyp indigo farge kan virke skremmende, og kanskje også føles depressiv. Derfor tror jeg ikke jeg ville valgt en indigo stue, men absolutt innslag av indigo.

Over ser du to ekstreme varianter av indigo. Til venstre en syrinfarge, og til høyre den dype, mettede indigo fargen, som jeg synes er utrolig vakker.


Disse bjørnebærene har ulike sjateringer, som går fra mørk blått, via dyp indigo mot fiolett.

Bilde hentet fra Nordsjö.

Den indigo fargen fremmer drømmer, derfor er den ikke et dumt valg på soverommet. Denne varianten er lysere enn den på stueveggen over, og er mer behagelig å oppholde seg i over tid. Men mye indigo, spesielt hvis den er dyp, kan gjøre deg depressiv, og kan få deg til å miste bakkekontakten. Den er kanskje den største motsetningen til den røde fargen

Bilde hentet fra Nordsjö

Og her ser du et rom i en tredje variant, enda lysere. Her har du igjen syrinfargen, og jeg synes den er vakker. Jeg har valgt en variant av indigo med !NCS kode S 0520-R60B på en vegg på vårt gjesterom i vår leilighet i Åsgårdstrand. Lekker

Her er indigo bakgrunnsfarge på en scene under en konsert. Den fremhever den hvite kjolen.

En vakker indigo sommerfugl. Er du klar over at sommerfuglene virkelig er et av naturens store undere. Fargene kommer fra såkalte strukturfarger, som ikke brytes ned og falmer slik pigmentfarger gjør. Vi klarer foreløpig ikke å gjenskape disse "intelligente fargene".


Jeg er ikke så sikker på at alle naboene vil være begeistret for et indigo hus med fiolette innspill. Husk at naboen ser mer av huset ditt enn deg!
Hva synes du?















Blåveis er så absolutt en av mine favorittblomster. Men hvilken farge har den egentlig? Den kan faktisk spenne fra blått, via indigo og nesten over mot fiolett. Vakker er den uansett.

Kjolen til Hillary Clinton på bildet er en dyp indigo farge. Det var egentlig overraskende å se henne i denne fargen. Men det var ikke dumt - for indigo styrker intuisjonen. Kanskje burde hun lyttet mer til den?!


Mange tenker på den indigo som en av Halloween fargene. Det er jo oransje som er den store fargen i den forbindelse. Men når vi kommer til det mystiske, med hekser og dødssymbolikk - hodeskaller, skjeletter og flaggermus, er den riktige fargen indigo. Halloween kommer fra den meksikanske feiringen av "De dødes dag", og den magiske underverdenen bør symboliseres av indigo.

Du burde gjøre deg kjent med denne spennende fargen, men la deg ikke trekkes for langt inn i mysteriene. Indigo har stor effekt på psyken. Jeg er ingen fargeterapeut, men de hevder at indigo kan være smertelindrende, og hjelpe ved bl.a. migrene. Det er jo mulig å prøve!

Jeg blir veldig glad for spørsmål og tilbakemeldinger. Jeg skal svare.

Det neste innlegget vil handle om fargen blå. Hilsen Tove.


PS. Fikk lyst til å legge til dette bildet, som har både indigo og fiolett i seg, sammen med mange andre farger. Kjempelekkert! En venn av meg har tatt dette bildet i utlandet et sted, tror i Syd Amerika.









8 kommentarer:

  1. Morsomt å lese. Jeg liker fargen, men den er ikke noe jeg har mye av hverken i hjemmet eller i klær. Den syrinlilla liker jeg godt, men den mørke føles dyster egentlig. Ha en fin kveld! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er heller ikke mange som har mye av indigo, det er nok veldig sjelden. Dessuten tror jeg ikke det er så bra, hvis vi tenker på den dype indigo. En syrin-nyanse derimot, blir noe annet. Hilsen Tove

      Slett
  2. Indigo er også en farge jeg liker godt. Jeg har den som teppe på verkstedet mitt, sånn ca den fargen du har i Åsgårdstrand, det teppet har jeg hatt i mange år og jeg blir glad og oppmuntret av det
    På en vegg i et hadde det vært fint, det kunne jeg tenkt meg. Ikke på et hus, hyff!
    Ha en fin dag, her er det vårlig og en flott dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, som skrevet over så er syrin-fargen mye lettere og lysere, og drar deg ikke inn i dette ukjente dypet, som den mørke indigo kan gjøre. Du er fornøyd med ditt teppe, jeg veldig fornøyd med veggen på gjesterommet.
      Kos deg i solskinnet! Hilsen Tove

      Slett
  3. Heisann, jeg falt pladask for den mørke stuefarven fra Nordsjö. Kunne faktisk tenke meg å prøve den ut på soverommet i Lia når tida kommer for å ta fatt på det rommet, men ikke så lurt om den fremmer depresjon... blått skal det uansett bli! Har jo hatt blått soverom her hjemme i 30 år, fremdeles fornøyd, og dette rommet trenger også en make over... Har aldri følt at det er meg å ha indigo på klær. Ny blå bil blir det også til sommeren. Herren i Huset har fått gnisten tilbake ;:OD) Hvilken farve kan slå den blå kvelds/nattehimmelen rett etter den blå timen? Ønsker deg en skjønn helg og god tur på søndag ;:OD)

    SvarSlett
  4. Når det gjelder den indigo-fargen på soverommet, i alle fall på en vegg eller to, ser jeg det som greit. Den ligger veldig nær blått, som jo er en av de to beste sove-fargene. Men i en stue ville jeg vært mer skeptisk, da den kan gjøre deg tungsindig. Se på neste innlegg om fargen blå.
    Blå bil, det er fint. Fortsatt god søndag ønskes av Tove.

    SvarSlett
  5. Hei! Nå harjeg tatt meg tid og å lært meg forskjellen på fiolett og indigo. Jeg liker dem begge, men heller nok mest mot fiolett. Du skriver om mye jeg ikke kan, men nå skal jeg lese grundig gjennom innleggene dine før jeg svarer mer. Takk for at du tar deg tid!

    Riktig god helg fra Ingunn

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fint at jeg har fått deg til å gå lenger inn i fargenes verden. Her er det mye spennende, og masse å lære. Gøy for deg som strikker så vakre plagg i fine farger. God morsdags søndag ønskes av Tove

      Slett