Farget lys til hjelp mot blant annet kreft?
Photocure startet den norske kreftindustrien for 20 år siden. I dag er de gode for nærmere 800 millioner. Og nå utvikler de en banebrytende medisin mot forstadier til livmorhalskreft.
I artikkelen kan vi lese at de bruker farget lys både for å diagnostisere og for å helbrede.
Artikkelen fikk meg til å tenke på den danske professoren og fysikeren, Niels Ryberg Finsen (1860-1904), som var født i Thorshavn på Færøyene.
Jeg skrev om ham i min bok Fargene forteller, som utkom i 2006.
Han utførte grunnleggende undersøkelser om lysstrålenes biologiske og terapeutiske virkninger, og fant at bestråling med ultrafiolett lys eller sollys, kunne hjelpe for tuberkulose.
Han konstruerte derfor spesiallamper med den riktige lysfrekvensen, og i 1896 ble Finsen Medicinske Lysinstitut opprettet. Senere ble det opprettet Finsen-institutter ved flere sykehus i Norden.
Han introduserte blant annet lysbehandling av hudtuberkulose.
I 1903 fikk han Nobelprisen i medisin for sitt arbeid med bruk av lys og farger ved behandling av visse kroniske sykdommer. Han oppdaget blant annet at bestråling med rødt lys kunne fjerne de stygge arrene etter både kopper og vannkopper.
To av hans bøker er Om Lysets indvirkninger paa Huden (1893) og Om Anvendelse I Medicinen af koncentrerede kemiske Lysstraaler (1896).
Dette fikk jeg med i boken min, men egentlig hadde jeg skrevet mer om helse, lys og farger.
Imidlertid syntes redaktøren at boken ble for omfattende, og dette ble dessverre strøket.
Jeg skrev blant annet om den anerkjente fargeterapeuten, Karl Ryberg, som driver instituttet Monocrom, i Stockholm. Han er i slekt med Niels Ryberg Finsen.
Jeg har kjent Karl i mange år, og i en av sine bøker, Färger i vardagsliv och terapi, tar han blant annet opp problematikken rundt den store skepsis som fremdeles er utbredt blant forskere, leger og pedagoger. Han sier at fargeterapien alltid har vært sett på som useriøst. At Niels Ryberg Finsen fikk Nobelprisen i medisin, ser ut til å ha gått i glemmeboken!
Likevel mener Karl Ryberg at kritikerne bør tas på alvor, og at fargeterapeuter og forskere bør se på bakgrunnen for kritikken. Han mener at innen behandling med farget lys er det ikke nok å benytte eksempelvis grønt eller rødt lys. Terapeuten må finne frem til den helt riktige røde eller grønne bølgelengden. Bølgelengden må være helt riktig utregnet i nanometer (nm - milliardedels meter.)
Slike farger kalles monokromatiske eller helt ensfargede, de samme som er i laseren, men brukt på en annen måte.
Foto funnet på nettet. |
Dette blir kanskje vel teknisk for mange, derfor får du en pause, for å se på det vakre bildet av nordlyset. Hvor mange bølgelengder av lys finner vi her mon tro?!
Da jeg skrev Fargene forteller, hadde jeg også funnet frem til at Aftenposten, i 2003, hadde skrevet om "PDT-metoden" (fotodynamisk behandling), som er en lyskur mot kreft.
PDT-metoden ble ifølge Aftenposten utviklet ved Radiumhospitalet i Oslo, med overlege Trond Warloe i spissen, og den ble godkjent i Norge i 2002. Behandlingen benyttes ved hudkreft, skrev avisen, og utføres mange steder i Norge. Men all opplæring skjer på Radiumhospitalet.
Dette må da være det samme som i VGs reportasje, for dette skriver Aftenposten videre:
"Det er snakk om en kjedereaksjon satt i gang av en lysømfintlig krem, og et veldig sterkt rødt lys, forklarer overlege Trond Warloe. Først skrapes hudoverflaten av området som skal behandles. Deretter legges det på en krem som inneholder stoffet metyl aminolevulanet, som gjør svulsten lysømfintlig. Kremen må virke i tre timer. Deretter belyses området med den sterke lampen i 5 - 8 minutter. Når celler som er berørt av det lysømfintlige medikamentet treffes av lyset, skjer det en kjedereaksjon som gjør at kreftcellene dør".
På nettsiden www.kreft.no, var det på den tiden flere spennende ting å lese om bestråling med lys.
"Ved å stråle et spesielt lys mot pasientens vev og studere lyset som reflekteres, kan man se om vevet er friskt og normalt, eller om det inneholder ondartede celler."
Kathleen Ginn, en spennende terapeut fra England sa blant annet at:
"Det forskere nå vet, er at hvis cellene er friske, vil lysfrekvenser passere rett gjennom dem uten å forandre bølgelengde. Men hvis cellene er syke, vil frekvensen forandres når den forlater cellene."
Jeg har lest mye mer om bruk av lys og farger, men det får være nok for denne gangen.
Men mitt spørsmål er:
Er artikkelen i VG basert på PDT-metoden som overlege Trond Warloe utviklet? Det likner jo mye ut fra det jeg kan se. Men jeg er selvsagt ikke en vitenskapskvinne. Hilsen Tove.
Mitt foto fra en konsert med Kurt Nilsen. Hvordan føles det å stå under dette fiolette lyset? |
Interessant dette du skriver om, må inn på facebook for å få lest artikkelen.
SvarSlettOm man kan kurere kreft med dette, ja da er det enestående. Må lese artikkelen så fort som mulig.
Ha en fin søndagskveld.
Varm hilsen fra nord.
De fleste leger og vitenskapsmenn har ikke tatt farger og lys på alvor, slik jeg skriver om her.
SlettDet som er merkelig er at VG presenterer dette som nytt, mens Aftenposten skrev om det i 2003. Og at farget lys har vært brukt i flere tusen år! Hilsen fra Tove
Jeg tror at lys kan gjøre mye, dette er spennende!
SvarSlettOg til kreftforskningen, det hadde vært fantastisk.
Jeg har jobbet litt med kostymer også og da vet man at farger og lys endres totalt noen ganger.
Ha en fin uke som starter snart, da er jeg i full gang igjen!
Lys kan jo helt forandre farger. Men hva er farger? Det er jo bølgelengder av lys som vi oppfatter som farger. Et veldig spennende tema! Men at Niels Ryberg Finsen fikk Nobelprisen i medisin allerede i 1903 er fantastisk, men det har alle glemt.
SlettSå fint at du er på beina igjen. Lykke til, og vær forsiktig! Hilsen fra Tove
Heisann Tove, jeg fulgte oppfordringen og gikk med en gang inn på bloggen din. Jeg gjennomgikk en slik behandling i november for forstadium til celleforandringer i huden på neseryggen. Skjønte at noe ikke vær som det skulle være, for to år siden, men da jeg fikk time hos hudlegen, ba jeg han først sjekke de rare utslettene jeg hadde rundt anklene. Det var rett av meg siden de skyldtes vaskulitt. Ble kvitt infeksjonen i blodårene ved fullstendig hvile. Så da merket i huden ikke ble bedre, og etter at jeg søkt på nettet etter informasjon om hud som kan skaves av, ba jeg om ny time. Vet ikke om én behandling med lys og krem er nok. Jeg har brukt solkrem med faktor 50 på Cuba og 15 hver dag siden jeg fikk beskjeden.
SvarSlettTenkt at Om Lysets indvirkninger paa Huden kom ut i 1893!
Og jeg har et (av flere) ønske før jeg forlater denne verdenen: Å oppleve nordlyset! Ha en riktig go´start på uka ;:OD)
Spennende kommentar. Takk skal du ha.
SlettHar du hatt denne behandlingen med krem og lys enda?
Når dette egentlig er et meget gammelt tema, de brukte farget lysbehandling i Det Gamle Egypt, er det merkelig at dette er så lite kjent. Og at Nobelprisen i medisin til og med er gitt på bakgrunn av dette temaet. Nå må vi se fremover og håpe dette blir bra. Lykke til! Hilsen Tove
Det er den samme metoden.Metyl aminolevulanet er et produkt som Photocure hadde rettighetene til og fikk kommersialisert etter kliniske undersøkelser som dokumenterte effekt og sikkerhet. Metyl aminolevulanet fikk produktnavnet Metvix og rettighetene ble solgt til Galderma som er et verdensledende selskap innen dermatologi.
SvarSlettTakk for deres informative tilbakemelding. Dette er et tema som interesserer meg veldig, ettersom mitt felt er farger, og jeg har beveget meg i fargenes spennende verden i snart 25 år.
SlettEr litt spent på hvordan dere fant min blogg. Var det kanskje på Facebook? Beste hilsener fra Tove
Heisann!
SvarSlettJo, det er en ide å legge ut annen hver dag. Nå er innleggene for denne uka ferdig planlagt for publisering, men i påska kan jeg jo spre dem litt ... Ha riktig fine solskinnsdager ;:OD)