Ulike mennesketyper - hvordan slår det ut i ulike situasjoner?
Hentet fra boken Fargene forteller. |
Som sagt hundrevis av ganger før - vi er ulike på mange måter, og det kan få konsekvenser.
De som har gått på kurs hos meg, deltatt på forelesning eller foredrag, kjenner de syv mennesketypene jeg refererer til.
De vet også at vi ikke har egenskaper, evner, reaksjonsmønstre og væremåter bare fra en av gruppene. Men som regel er det en hovedgruppe som kjennetegner oss mer enn de andre, men ikke alltid.
Hvilken utdannelse vi velger, hvilket yrke vi velger, hvilke hobbyer etc. burde henge sammen med den mennesketypen vi er - eller den blandingen av egenskaper fra ulike mennesketyper vi har i vår personlighet.
Er du topp-idrettsmann eller kvinne, har du, etter all sannsynlighet, en helt annen personlighet enn
enn om du er ordfører i Oslo.
Eksempler: En skøyteløper må ha mange røde og/eller oransje egenskaper og ferdigheter i sitt personlighets-kart. Mens en ordfører, her representert ved Fabian Stang, har andre. Stang er også advokat, hvis jeg ikke husker feil. Han har med andre ord et langt studie bak seg, samtidig som han også i sin nåværende posisjon, må kunne beherske kommunikasjon på mange ulike plan. Uten at jeg har snakket med Fabian Stang personlig, bare fått lov å ta bilde av ham, kan jeg med stor sikkerhet si at han har de blå egenskapene på topp. Jeg skal si litt mer om de blå egenskapene, men først, om grunnen til at jeg tar opp dette med mennesketyper i dag.
Et av mine barnebarn har ødelagt benet sitt, og har gått med krykker i mange uker.
På torsdag fulgte bestefar henne til legen, for å få vite mer, etter å ha tatt MR.
Det var ingen spesielt god opplevelse, sett fra pasienten og bestefars side.
En lite hyggelig, kort og negativ samtale med legen. Ingen vennlighet eller medfølelse fra legens side, selv om han, som relativ ung mann (kanskje midt i 30-årene) måtte forstå at et ungt menneske ville trengt litt mer tilbakemelding enn at "dette kan ta 1/2 år. Det er ikke noe vi kan gjøre. Dette er en idrettsskade".
Når du velger å ta et langt studium, for eksempel studere til advokat eller til lege, må du ha blå eller gule egenskaper på topp i din kartlegging. Du må lese, lese og lese! Du må pløye gjennom bøker i mange år.
Men når du er ferdig som lege, og skal praktisere all lærdommen overfor pasienter, trenger du andre egenskaper i tillegg. Det viktigste er empati! En god lege må både være faglig dyktig, men må også være interessert i mennesker, og kunne vise omsorg.
Hentet fra boken Fargene forteller. |
En blå person har også gode evner når det gjelder kommunikasjon, men en lege kan ikke bare bruke disse egenskapene i samtale med kolleger om faglige temaer. Han må også kunne kommunisere godt med pasienter som er helt annerledes enn ham selv - som har vondt, er engstelige og trenger råd.
Derfor er det viktig at en lege har nesten like mange egenskaper fra den grønne personligheten som den blå.
Blå mennesker er den mennesketypen med færrest empatiske evner, grønne og oransje mennesker har flest.
Grønne mennesker passer godt i alle omsorgsyrker, det samme gjør de oransje
menneskene, men likevel på litt ulike arenaer.
Den unge servitøren til høyre var meget empatisk, omsorgsfull og vennlig.
Hun arbeidet på hotellet vårt i Thailand, og folk fra Thailand er ofte empatiske og vennlige.
I hotell- og restaurantbransjen arbeider mange oransje mennesker.
Men grønne og oransje mennesker velger, av ulike grunner, ikke så ofte veldig lange studier. Da må de i så tilfelle ha egenskaper fra gult og blått nesten på topp.
Går vi tilbake og ser på ordføreren i Oslo, Fabian Stang, er det ikke tvil om at han har de grønne egenskapene svært høyt i sitt kart. Han er meget dyktig til å kommunisere (blått), men han gjør det på en vennlig, omsorgsfull og empatisk måte (grønt). Han viser interesse for dem han snakker med. Han er en meget sympatisk mann.
Den ovennevnte legen manglet tydeligvis den grønne empatien. Dette har leger fått høre før, og jeg mener at legestudie nå i mye større grad enn tidligere, også tar for seg pasientkontakt og god kommunikasjon.
Jeg holdt foredrag for geriatriteamet på sykehuset innlandet i Gjøvik tidligere i år. Der deltok både leger, sykepleiere, vernepleiere og flere andre faggrupper.
I mitt foredrag tok jeg også opp hvor viktig det er med god kommunikasjon mellom lege og pasient, og jeg tok opp dette med empati og nærhet. Leger som holdt foredrag etter meg, sa seg enig i at de måtte bli flinkere, og det synes jeg var positivt.
Vi har selv en god fastlege, som vi kan snakke med og som lytter til det vi har å si. Han besvarer spørsmål, og smilene sitter løst.
Har du en god lege, ros han eller henne. Det er så viktig at de også får gode tilbakemeldinger hvis de fortjener det. Og nå ved juletider er det en fin anledning.
Etter en periode, da min mann var mye på legesenteret og hos legen, ga vi pleierne og legen hver sin blomst.
Det hadde de aldri fått før.
Det sier også noe om oss og våre empatiske sider. Har vi empati, vil vi også anerkjenne det gode i andre.
Hvilken mennesketype er du?
beste hilsener fra Tove.
Uff, der gav du meg dårlig samvittighet, boken din ble lagt på vent. Jeg må finne den fram igjen.. Beklager så masse Tove..
SvarSlettJeg må være enig med deg i at legen må ha empati, og gi omsorg også til sin pasient.. Min fastlege er jeg veldig fornøyd med, men dessverre har han permisjon, jeg har fått høre at han er syk. Men i hans sted har vi en ung vikarlege, og han er empatisk, dyktig, og nøye. Godt humør bestandig når jeg har time hos han.. Tror jeg får kjøpe to blomster og gå opp på legesentret med dem.. Er jo ofte der, vel ikke så ofte men de fortjener det!!
Boken skal jeg finne fram igjen...
Varm hilsen i fra nord..
Tror du vil ha nytte av boken, men dårlig samvittighet - hvorfor det? Det står også omtale av barn der, så da kan du kanskje gjenkjenne ditt barnebarn?
SlettSå hyggelig at du også vil gi en liten påskjønnelse til legen din. Det vil han sikkert sette pris på. God søndag ønskes av Tove
Funnet fram boken, og leser når jeg er mer våken. Senga venter og ryggen er sliten.. Hatt en liten Marius her i dag, og han fortalte at han skulle komme på onsdag. Da skal det poppes litt popcorn og se julekalenderen som gikk i fjor. Blir litt førjulskos..
SlettHa en fin uke..
Varm hilsen i fra Eva
Så hyggelig med Marius. Jeg er spent på om du vil kjenne han igjen i en av mennesketypene. Men husk, noen er mer typiske, med egenskapene fra en gruppe høyt i sitt "kart". Andre har en større blanding av egenskaper fra flere grupper, da blir det verre. Men du vil nok i alle fall få en pekepinn. Ta en titt i arbeidsboka om dette, så forstår du bedre. På side 20 vil du se hva jeg mener.
SlettTa kontakt med meg på e-post hvis du har spørsmål. Lykke til! Hilsen Tove
Hei Tove, Dette er spennende lesning og så viktig for oss alle uansett hvilket yrke vi har. Du har så rett, egenskaper til en god lege mangler hos mange leger utrolig nok. Tror vi bør bli flinkere til både gi ros og ris til legen man oppsøker....juleklem Siv :-)
SvarSlettMen dessverre er det slik, at hvis legen er helt "blå", vil ris ofte prelle av. Blå mennesker har vansker med å ta kritikk, og i alle fall rette på ting. Men selvsagt, alle blå mennesker er heller ikke like. Det kommer an på om egenskapene fra andre typer kommer høyt i kartleggingen.
SlettRos er også veldig viktig. Hilsen fra Tove
heisann!
SvarSlettÅååå, det gleder jeg meg til - å ta barnebarn med på kulturopplevelser. Til sommeren flytter den lille familien hit, og det skal jeg benytte meg av. Da blir det også hverdagsaktiviteter sammen, gå turer, bake litt osv.
Holder jo på med å samle innhold til adventskalenderen 2015!
Ha riktig god uke!
Forstår ikke helt hva dette har med kulturopplevelser å gjøre. Har du kanskje lagt inn kommentar på feil innlegg? Eller - nå forstår jeg - du svarer på min kommentar til deg.
SvarSlettMen i alle fall - klart det blir hyggelig med barnebarnet i nærheten.
Vi har hatt vårt barnebarn (16) på besøk i helgen. Vi spiste ute i går, og så etterpå Billy Elliot på Folketeateret. Kjempekos.
Fortsatt god søndag ønskes av Tove