mandag 23. juni 2014


Gråbrødre kirkegården i Roskilde

i Danmark. 


Min mann og jeg kom i dag tilbake etter et fem dagers besøk i Roskilde.
Fra bussen så jeg at en holdeplass het Sortebrødrenes plass, og når noe henger sammen med farger, er straks min interesse vakt.
Det viste seg, iflg. Store norske leksikon at: "sortebrødre var i Danmark fra middelalderen av den folkelige betegnelse på Dominikanerordenen, på grunn av den sorte kappen som dens medlemmer bærer over en hvit ordensdrakt".
Jeg husket da at jeg i boken min Fargene forteller, så vidt hadde nevnt "gråbrødre" da jeg skrev om dette å kle seg i grått. Og på en liten morgentur, førte de såkalte "tilfeldigheter" oss til inngangen til en vakker kirkegård der det sto "Gråbrødre kirkegården"!


Jeg tror dette er den vakreste kirkegården jeg har sett, og jeg har sett ganske mange.
Det er nemlig spennende å kikke på gravstøtter på kirkegårder.
Her rakk jeg ikke det, jeg hadde mer enn nok med å se på de vakre trærne og buskene.
Gresset var nyklippet, så det ut til, og de buskene som skulle klippes, var klippet på en mesterlig måte. Dette var en stor kirkegård, egentlig uten mange graver, så vidt jeg kunne se. De fleste gravstenene sto langs muren, eller var samlet,som på bildene under.








Det var Fransiskanerordenen, som også ble kalt gråbrødrene, barfotbrødrene, mindrebrødrene og minorittene. Dette var en Romersk-katolsk tiggerorden, stiftet i 1209 av Frans av Assisi (1181-1226.)
Det at de i Norden ble kalt gråbrødre, var på grunn av deres grå drakter.

Det som særpreger ordenen er den ubetingede eiendomsløshet; brødrene skal utelukkende leve av almisser. Frans av Assisi laget først en regel for sine tilhengere ved å sammenstille en del skriftsteder som innskjerpet en fullstendig og selvfornektende etterfølgelse av Jesus. Denne første regel er gått tapt. I 1221 skrev han en ny regel som ikke ble bekreftet av paven. I 1223 ble ordenen stadfestet av paven, og regelen som skulle bli normgivende for Fransiskanerordenen frem til våre dager, ble forfattet i 1224.


Midt inne på kirkegården, som mest av alt lignet en stor park, bare krakker manglet, sto et kjempestort dødt tre, som var meget spesielt. I stedet for å sage det helt ned, hadde de bevart en del, som var formet nesten som en skulptur. Vakkert og spennende.
Ser du nøye etter tror jeg ikke treet var helt dødt. Du kan se noe gylden-brunt mitt i stammen, og det så faktisk ut til å være kvae.










Det var nesten ikke blomster å se på gravene. Gravstøttene var i stedet omgitt av grønne, vakkert formede busker. En av de få unntakene, og den eneste som hadde blomster i en sterk farge, var den du ser over, som lå ved roten av det store treet. Den var omkranset av røde blomster.

"Fransiskanerordenen var opprinnelig fremmed overfor studier og lærdom, men frembrakte snart også store teologer som Bonaventura, Johannes Duns Scotus, William Ockham og Gabriel Biel. Blant ordenens yndlingsteser var læren om Marias ubesmittede unnfangelse. Ved sin misjon og ved folkelig forkynnelse og sjelesorg spilte fransiskanerne en enestående rolle i romerkirkens historie. Etter hvert fikk ordenen store privilegier, bl.a. rett til å holde gudstjeneste under interdikt (bannlysning av et område) og til å høre skriftemål overalt. Ordenen bredte seg raskt over hele Europa; ca. 1230 kom den til Norden, hvor det ble opprettet klostre i de fleste byer."


Som du ser omfatter kirkegården et meget stort område. Her har jeg tatt et bilde som bare viser en liten del.
Det er ikke mange graver å se.
Hvorfor det er så få graver på en så stor kirkegård vet jeg ikke, og det er litt underlig.

Ønsker du å lese mer om fransiskanerne/gråbrødrene, kan du lese litt videre.
All informasjon er hentet fra Store norske leksikon.
Men nå forlater jeg Gråbrødre kirkegården i Roskilde.

"Etter Frans' død (1226) brøt det ut strid om fortolkningen av fattigdomsløftet. De strengere observantene eller spiritualene holdt på den opprinnelige fullkomne eiendomsløshet, mens de mildere konventualenegav løftet en mer betinget forklaring. 
Ordenen delte seg etter hvert i to grener, og i 1517 fikk konventualene sin egen organisasjon. Fransiskanerordenen ble på ny splittet i 1528, da kapusinerne brøt med de strenge observantene og ble anerkjent som en tredje selvstendig gren. Den kvinnelige orden, klarissene, ble stiftet av den hellige Klara i 1212, og den tredje orden, tertiarene, ble stiftet av Frans av Assisi i 1221. Fra observantene utviklet det seg en svermerisk retning som angrep pavedømmet som årsak til kirkens verdsliggjørelse (se fraticelli)."

"I Norge opprettet fransiskanerne kloster i Bergen og Tønsberg midt på 1200-tallet,
senere også i Oslo og Nidaros.
Som andre ordener forsvant fransiskanerne fra Norge under reformasjonen.
I 1924 kom to fransiskanere til Norge og gjenopprettet ordenen med et kloster i Oslo."
Hilsen Tove

8 kommentarer:

  1. Oj, det var virkelig en spennende beretning du kommer med og flotte bilder. Tenker det var spesielt, og hvor lite graver det var.. Kanskje når gravene blir for gamle så fjernes de for å gi plass til nye? At det er derfor kirkegården virker så stor.. Fant en bønn av Frans av Assisi hos Wikipedia, men tenker meg en regel er noe annet.... Det var en fin bønn synes jeg..



    Herre gjør meg til redskap for din fred!
    La meg bringe kjærlighet der hatet rår.
    La meg bringe forlatelse der urett er begått.
    La meg skape enighet der uenighet rår.
    La meg bringe tro der tviler rår.
    La meg bringe sannhet der villfarelse rår.
    La meg bringe lys der mørket ruger.
    La meg bringe glede der sorg og tyngsel rår!

    Å Mester!
    La meg ikke søke så meget å bli trøstet som å trøste.
    Ikke så meget å bli forstått som å forstå.
    Ikke så meget å bli elsket som å elske!
    For det er gjennom at man gir at man får.
    Det er ved å glemme seg selv at man finner seg selv.
    Det er ved å tilgi andre at man selv får tilgivelse!
    Det er ved å dø at man oppstår til det evige liv!

    Amen

    Ha en fin, fin feiring av St.Hans aften enten om du er innendørs eller utendørs.. Hos meg er det kaldt, så jeg holder meg inne..

    Varm hilsen fra Eva

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Eva, for en fantastisk kommentar. En nydelig bønn!
      Vet ikke om gamle graver var fjernet, eller om det ikke har vært flere der. Vakkert var det i alle fall.
      Vi er hjemme i dag - har feiret og kost oss i mange dager, så i kveld har vi pakket opp og roet ned. Kjølig også her. Men vi har jo hadde det deilig, så nå er det deres tur der nord!
      Beste hilsener fra Tove.

      Slett
  2. Så fantastisk sted og det treet midt inne der var jo fantastisk. Jeg tenker også Gråbrødretorv i København må ha en link til dette?
    Jeg bodde like ved dette torget i KBH i to år og synes det har et vakkert navn, men aldri tenkt over hva det sto for. Men slik henger det kansje sammen?
    Skal se om vi kommer oss forbi Lyster, men ruta er ikke helt lagt enda.

    SvarSlett
  3. Det viser seg at vi har mye felles - nå også gråbrødrene! Morsomt.
    Skal du til Luster, må du kjøre innom Nes Gard! God tur! Hilsen Tove

    SvarSlett
  4. Heisann!
    Det er merkelig hvor stor tiltrekkingskraft kirkegårder har, men i hverdagens stress finnes det ro og tid til ettertanke på slike steder.
    Jeg var i sin tid speider, og det var landsleir på Kongsten et område rett utenfor Gamlebyen i Fredrikstad. Jeg fikk i oppgave å stelle på Krigskirkegården. Det er en veldig liten kirkegård der falne, soldater som ikke ble sendt hjem, er gravlagt. Det er en av de vakreste kirkegårdene jeg kjenner til - til og med i gangavstand fra der jeg bor.
    Etters har jeg dype minner fra kirkegårdene i Praha, den jødiske og den der kjente forfattere og musikere er gravlagt. Gravleggingsskikker er sterke kuturelle seremonier... og jeg er opptatt av at i jernalderen var det branngraver og jordfestesgraver side om side - akkurat som i dag!
    Og markeringene over gravene var så ulike. Interessant også bruk av sarkofager lenger sør som etruksernes ... og deres nekropoler bygd som virkelige byer! Fasinerende. Ha en fin kveld ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for masse spennende informasjon. Det er ikke få timer jeg har sittet på Gamle Aker Kirkegård i Oslo der mine foreldre, besteforeldre + en onkel er gravlagt i samme grav. Det er også en veldig vakker kirkegård, og kirken er veldig gammel. Den er det eldste stående bygg i det nåværende Oslo, og den er fra 1180. Fantastisk å sitte i denne stein- kirken.
      Beklager sen tilbakemelding. Hilsen fra Tove

      Slett
  5. Er også fascinert av å besøke kirkegårder når jeg er ute å reiser. Så ulikt det er rundt omkring, men likevel mye til felles.
    Å vandre omkring på slike steder gir en ro sysn jeg.
    Den mest spesielle kirkegården jeg har besøkt er Okunoin cemetry i Koyasan i Japan.
    Håper du har gode sommerdager der du er.

    SvarSlett
    Svar
    1. Spennende kommentarer dere har sendt meg. Beklager sen publisering. Se hva Vilt og Vakkert har skrevet ovenfor, og mitt svar. Så du har vært i Japan? Det har ikke jeg. Spennende!
      Beste hilsen fra Tove

      Slett