onsdag 19. mai 2021

3. innlegg om Arkitekturopprøret.

Det ble tre andre innlegg før det passet å fortsette i dette sporet, men nå kommer noen flere bilder av mørke blokker. Og jeg vil skrive den første delen med sort skrift, slik at ingen ting pynter opp, slik det blir i disse omgivelsene.

I Aftenposten 19. april skriver landskapsarkitekt, Max Gitenstein, en artikkel, der vi bl.a. kan lese:
"Men hittil har det vært en tabbe i debatten, som ofte er vanlig i arkitekturdebatter: Nemlig at den kun fokuserer på (bygnings)arkitektur som objekter uten kontekst - det vil si uten landskapsarkitektur i det offentlige rom." Og videre lenger nede i artikkelen: "Nakne gater av asfalt uten vegetasjon, som møter døde førsteetasjer, gir ikke mulighet for å skape liv i disse nyutviklede områdene. Dette er blitt særlig synlig det siste året."

Da tar jeg med et av bildene fra tidligere artikkel om Lørenskog.

Og stiller spørsmålet: Kan det her bli plass til å skape liv og farger?
Svaret er nei. Kanskje er det planlagt et uteområde på baksiden, men balkongene vender hit - til en trang gate med en annen blokk på motsatt side av den trange gaten. Hvordan blir det å sitte å "kose seg" her? Selvsagt kan de ha blomsterkasser, og kanskje få plass til en stol eller to, men de er jo også ofte grå.

Det er så fint at Gitenstein skriver om dette, for alt henger jo sammen. Så det er jo de som planlegger både bygg og uteområder som har ansvaret for helheten. Men det ser dessverre ut til at det eneste utbyggerne tenker på er å få flest mulig leiligheter inn på minst mulig område. Og i tillegg skal byggene dekkes med et materiale som ikke trenger vedlikehold - glem om det er pent eller ikke. Grått, sort og mørke brunt går igjen.
Har ikke politikere noe de skulle sagt? Blir de lurt?Så kjørte vi litt videre. Hvordan blir det å bo her i disse mørke kjempeblokkene? Også de i Lørenskog. Blir det enda flere store blokker foran dem? Blir det avsatt areal til lekeplass, gressplen, trær eller blomster? Det vet jeg ikke, men jeg vil tro at det ikke blir store arealet.
Vi har i denne corona-tiden sett at depresjon og psykiske problemer eskalerer. Og selv om jeg verken er psykolog eller psykiater er jeg ganske sikker på at å bo i slike områder er skadelig.
Hva tror du?

Men endelig ser det ut til at noen politikere våkner opp av dvalen etter denne Arkitekturdebatten.
For i Aftenposten 19. mai står det at: "Nå vil byrådet ha en egen høyprofilert arkitekt som skal løfte kvaliteten".
Bergen har allerede en byarkitekt, og Trondheim har utlyst stillingen. København har det også.


Men før jeg går tilbake til bygg i Oslo, får vi en positiv overraskelse da vi skal kjøre hjemover fra Lørenskog. For her ligger plutselig to blokker i en helt annen stil. Hvite, ingen farger, men store, luftige balkonger som vender ut mot trær og gress. Riktignok en veg utenfor, men bredere, ikke trang og mørk.


Og lenger bort en lang, fire-etasjers blokk, som er lys gul med glass foran på balkongene, ikke sort rekkverk! Gress foran. Men også her ser det ut til at det skal bygges mer foran denne, men håper noe blir igjen av gress til lek for barna.

Dette blir mye for dere å lese, så jeg kommer tilbake til et par fine steder i Oslo i neste innlegg, og litt mer om den nye byarkitekten håper jeg.
Beste hilsener fra Tove2 kommentarer:

 1. Jeg er så enig med deg, svart og trist, eller grått og trist. Boligbyggingen og trender nå er sjokkerende.
  Vi bor i et gammelt trehusmiljø, i Hamar. Her skal to hus nå rives og bygges blokker der. Vårt nabohus tvers over gata, er en over 100 år gammel bolig, og den er egentlig verneverdig. Men, der prosjekteres nå: Et mål, der skal det bygges 15 leiligheter med 4 parkeringsplasser???
  Nå skal man reise kollektivt eller sykle.... Hva med alle barnefamiliene som skal levere unger, handle og besøke besteforeldre osv...Skal de ha besøk, kan de benytte parkeringsplassen på Vikingeskipet, som ligger bare 4-500 meter unna, har jeg fått til svar. Det er ren galskap, mener jeg og håper ikke folk vil ha slike leiligheter heller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi er så enige - det er sjokkerende. Og det du forteller høres helt grusomt ut. Ødelegge et fint miljø! Men slik er det snart over alt.
   Og hvordan går det når nesten bare unge overtar Stortinget? De har jo ikke erfaring, for det er fordel også å ha med med noen som har levd lenger. Det med biler er det jo de grønne som bestemmer, og de andre partiene lar seg overtale. Er du 80 - 90 år er det for de fleste ikke enkelt å sykle! Jeg er både sint og oppgitt. Norge kan ikke redde hele verden. God pinse! Hilsen Tove

   Slett