torsdag 16. mai 2013

Jeg ønsker dere alle en god 17. mai!

 
Jeg håper vårt vakre flagg vil vaie i liten vind, mot en klar, blå himmel i morgen. Selv om værutsiktene for morgendagen varierer mye, kan vi jo håpe og tro!

Tre vakre jenter i flotte bunader.
Fra venstre ser vi en bunad fra Jølster, de to andre er begge Vestfoldbunader.
 
Fint vær vil være hyggelig både for barn, ungdom og voksne, som har pyntet seg til den store dagen.
Og selvsagt for alle  musikkanter. Det blir ikke like flott med regnfrakker over fargerike uniformer!
Og det blir slett ikke det samme med regntøy over finstasen når skolebarna går i tog!
 
 
I Akers Avis Groruddalen fredag 10. mai, var det en interessant artikkel om hvordan det norske flagget har utviklet seg. 
Artikkelen er skrevet av Bjørn H. Syversen fra Groruddalen Historielag. Jeg har fått lov å gjengi litt av det han skriver:
 
"I antikken og middelalderen var det slett ikke vanlig at land hadde egne nasjonalflagg. Det var derimot herskere og stormenn som hadde sine flagg, og kongens flagg var det som hans krigsfolk skulle samle seg rundt. Det er vanskelig å finne ut helt sikkert hva som var det tidligste norske flagget."

Ettersom vi var i union med både Danmark  og Sverige, hadde vi ikke eget flagg. Men i 1821 skjedde det ting, og jeg siterer:

"I 1821 fremla stortingsmann Frederik Meltzer et flaggforslag for Stortinget. Meltzer tok inn elementer fra både det danske og det svenske flagget. Han brukte Danmarks røde og hvite farger med Sveriges blå lagt inn midt i korset, og han holdt seg til den skandinaviske korsflaggtradisjonen.
         Fargekombinasjonen rødt-hvitt-blått videreførte samtidig en tradisjon fra flere demokratiske staters flagg - det revolusjonære Frankrike, USA, Storbritannia og Nederland. Stortinget vedtok Meltzers flaggforslag, men kong Karl Johan avslo å sanksjonere vedtaket som lov. I stedet ble flagget approbert ved kongelig resolusjon av 13. juli 1821. Det er dette norske flagget vi kjenner i dag."

 
Jeg lar  hvitveisen symbolisere våren og den vakre mai. Ta en tur i skogen og nyt synet!
 
I mitt innlegg 15. mai 2012, skriver jeg om fargene i flagget vårt, og forteller om hva de tre fargene står for i fargepsykologien og fargesymbolikken. Gå tilbake og les hvis du er interessert.

Jeg til venstre i Gudbrandsdalens festbunad. Kine i midten i Vestfoldbunad,
og bestefar også i Gudbrandsdals bunad.
 
Bjørn H. Syversen minner oss også på: "Det er viktig å vise respekt for flagget. Det norske flagg skal ikke tråkkes på eller misbrukes på andre måter."
 
Da ønsker jeg dere alle en god rød/hvit/blå 17. mai, og en grønn og rolig pinse! Hilsen Tove. 

2 kommentarer:

 1. Hei Tove,

  Så vakre bunadkledde hos deg:-)
  Gosh for en spennende historie bak vår flagg! Vi bør være stolte av vårt flagg og feire vår nasjonaldag! Solskinn ønskes deg også! klem Siv:-)

  SvarSlett
 2. Det var veldig hyggelig å se Kine i bunad på hennes konfirmasjon. Nydelig var hun!
  Historien bak flagget er mye lengre, og veldig spennende lesning. Dette var bare et kort utdrag. Jeg liker å kjenne historien bak ting.
  Kos dere både i morgen og i pinsen! Klem Tove

  SvarSlett