Jeg har vært på fjellet noen dager og hatt det fantastisk i alt det grønne. For nå står virkelig naturen i et grønt skrud.
Men hvilken nyanse tenker du på når jeg sier grønt? Antagelig ikke den samme som jeg ser i mitt hode. Og dette er et spennende tema. Hvordan definerer vi farger? Veldig viktig å vite mer om når du skal velge farger til et interiør, for eksempel. Da er det godt å ha NCS-kodene. Det kan du lese mer om hvis du klikker deg inn på NCS-sidene. Se nedenfor.
Jeg knipset noen bilder mens jeg gikk og tenkte på hvor mange ulike nyanser av grønt det er.
Bare på dette bildet, kan du finne en mengde sjateringer:
Den lille, nyutsprungne bjørka i forkant som står der så vakker i gul-grønt.
Gresset bak i en dypere grønnfarge, og granene aller bakerst, er mørke grønne.
På denne tiden av året viser naturen seg fra sin beste side - alt er nytt og ungdommelig friskt.
Ettersom vinteren er ganske så fargeløs, legger vi også bedre merke til fargene når de kommer.
Her kan du se et nærbilde av bladene på en nyutsprunget bjørk på fjellet. De blir omtrent som blomsterblader. Enig?
Ta barna med på tur og henled oppmerksomheten deres på farger og former.
Mange barn er ikke glade i å gå på tur bare for turens skyld. Men når du kan aktivisere dem med tilleggsopplevelser, blir de straks mer interessert.
Da barnebarna var mindre og vi var på tur, noe vi var ofte, konkurrerte vi om å finne flest farger i naturen. Det syntes de var kjempegøy.
Her er gule bekkeblom mellom litt grønt gress, beige strå og en grå stein.
Mange farger på en gang.
Har du hørt om tankekart eller mind-map? Det skriver jeg om i boken min, og viser også to eksempler. Det ene er opphavsmannen, Tony Buzan's eget tankekart, det andre har jeg laget selv. Hvis du går inn på nettadressen min, vil du på en av sidene finne et av Tony's tankekart.
Hvis hele familien setter seg ned etter turen og lager et tankekart over alt dere har settog opplevd, blir det enda morsommere. Det kan gjemmes og tas frem på nytt. Et tankekart er helt genialt når det gjelder å lære.
Men det er ikke bare planter og trær som har fine farger.
Jeg er så heldig å få besøk av disse vakre fuglene på hytta på fjellet.
Fuglen heter ravskrike, eller rauskjære. Men jeg hørte på radionen at tømmerhoggere ofte fikk besøk av disse fuglene når de satte seg med matpakken. Og de blir fort tillitsfulle, spiser omtrent av hånden hvis du har litt tålmodighet. Derfor ble de ofte kalt for "Kompis". Og jeg føler at de er gode kompiser når de kommer på besøk.
De er svært vakre. Bløte, lubne fjær i lys beige. Men det flotteste er de oransje fjærene under vingene og på stjerten. Så i dette bildet er det mange farger: Grønt, rødt, grått, beige, brunt og oransje.
God tur! Og fortell meg gjerne om den. Nyt sommeren og fargene!
Tove
Hei Tove
SvarSlettSpennende og tankevekkende lesning om sesongens farge: Grønn!
I ulike analyser som er utført rundt kartlegging av naturens farger, har man kommet fram til at det skjelden er RENT grønn i naturen (det vil si kulørtonen G i NCS fargesirkel). Vi oppfatter alt som grønn-nyanser, men sanneheten er at det er mye gult i nordisk natur (dvs. i kulørtonene G10Y-G90Y).
Til og med gåstener, kvister, trestammer har mye gult i seg - brune trestammer er jo i utgangspunktet gul men med mye svart, som da blir brun. Dette kan vi tydelig se i NCS ATLAS (http://ncscolour.no/produkter/farger/1172494055)
Analyser av naturens farger kan man lese mer av i NCS heftene/Litteatur "Naturens färgpalett" eller "Att välja färg"
Mvh
NCS Colour Centre Norway