onsdag 29. juni 2011

Fargestoffene i frukt og grønnsaker

For en del år tilbake ble det fokusert på den såkalte “middelhavsdietten”, og hvor sunn den var.

På den tiden brukte vi lite olje i Norge, og forbruket av salater, tomater og andre spennende grønnsaker, var vi ikke så flinke til å benytte. Poteter, gulerøtter, kål og blomkål var vel favorittene.
I etterkant har jeg ofte tenkt på at ingen snakket om de flotte fargene dette kostholdet besto av.
Kanskje kan det vise seg at fargene var noe av det viktigste.

I dag vet vi mer om de naturlige fargestoffene i grønnsaker, frukt og bær, og hvor viktige de er for vår helse. De fleste er sikkert klar over at noe av det sunneste vi kan spise er blåbær. Min mann og jeg plukket i fjor 25 liter blåbær som vi spiser hver morgen.
Kom deg ut i skogen og plukk alle typer bær, både blåbær, villbringebær og kanskje multer. Om ikke lenge er de modne! 


Fytostoffer er betegnelsen på en lang rekke av de stoffene en frukt, bær og grønnsak består av. Blant annet er det stoffer som avgir lukt og smak, i tillegg til fargestoffene i den enkelte matvaren.
Men det kan også være plantenes eget beskyttelsesstoff mot både insekter og skadelig UV-stråling. Og noen av disse fytostoffene ser ut til også å kunne beskytte oss på lignende måter.


Forskning viser at frukt og grønt med sterk farge er sunnere enn dem med lite farge. De har blant annet flere antioksydanter.
En forretningsforbinnelse fra Italia fortalte meg en gang at hans bestemor alltid sa til barnebarna at alle fargene skal være på tallerkenen hver dag!
Tove

tirsdag 21. juni 2011

Fargevalg i offentlige rom

De fleste interesserer seg for farger og interiør. Jeg har tidligere nevnt litt om det, men skal du begynne å få fargene under huden, trenger du mange eksempler.
Det viktigste jeg kan si er at farger er mye mer enn mote og trend/smak og behag! Jeg kan ikke få sagt det ofte nok. Jeg vil gjenta det om og om igjen. Mote er gøy, men den må ikke få lov å diktere alle våre fargevalg!
Bor du på hybel og skal velge farger til deg selv, kan du selvsagt velge de fargene du selv liker. Men skal du velge farger til interiør der flere skal bo, må du, slik jeg har skrevet tidligere, tenke på hvilke mennesketyper familien eller gruppen består av.

Men jeg vil ikke skrive om privat interiør i dag, men ta et par eksempler fra offentlige rom.

Her er et eksempel på et pasientrom på et sykehus. Fargene er holdt i hvitt og blått.
Før jeg kommenterer, hva tenker du selv om dette fargevalget?

Det ser rent og hygienisk ut, men også kaldt. Blått er en kald farge, og den innbyr ikke egentlig til kos og hygge. Blåfargen får et rom til å virke større. Det er også en god sovefarge.
Konklusjon: En god farge for en relativt syk pasient som trenger søvn, ro og hvile. Har pasienten feber, kan blått hjelpe med å få feberen ned. Men når pasienten begynner å friskne til, er det andre farger som bør komme inn i bildet. Kanskje du kan fortelle meg om hvilken farge/farger du da vil foreslå? Skriv en kommentar, så skal jeg kommentere den.

Her har jeg valgt et bilde fra en resepsjon. Antagelig fra en bedrift, men det kan selvsagt være fra et offentlig bygg.
Det første jeg tenker er, at her virker det rent og ryddig. Med et blått gulv, som heller litt mot turkis, kunne rommet imidlertid ha virket kaldt. Men her er det satt inn to røde lenestoler som gir varme til rommet. I tillegg kommer grønne planter, som skaper harmoni.
Konklusjon: Gode fargevalg. Her ville ikke jeg ha noe i mot å vente noen minutter på den jeg skulle treffe. Er du enig? Kom gjerne med kommentarer også her.
Tove

torsdag 9. juni 2011

Farger i naturen - ta med barna ut på tur!

Jeg har vært på fjellet noen dager og hatt det fantastisk i alt det grønne. For nå står virkelig naturen i et grønt skrud.
Men hvilken nyanse tenker du på når jeg sier grønt? Antagelig ikke den samme som jeg ser i mitt hode. Og dette er et spennende tema. Hvordan definerer vi farger? Veldig viktig å vite mer om når du skal velge farger til et interiør, for eksempel. Da er det godt å ha NCS-kodene. Det kan du lese mer om hvis du klikker deg inn på NCS-sidene. Se nedenfor.

Jeg knipset noen bilder mens jeg gikk og tenkte på hvor mange ulike nyanser av grønt det er.
Bare på dette bildet, kan du finne en mengde sjateringer:
Den lille, nyutsprungne bjørka i forkant som står der så vakker i gul-grønt.
Gresset bak i en dypere grønnfarge, og granene aller bakerst, er mørke grønne.

På denne tiden av året viser naturen seg fra sin beste side - alt er nytt og ungdommelig friskt.
Ettersom vinteren er ganske så fargeløs, legger vi også bedre merke til fargene når de kommer.


Her kan du se et nærbilde av bladene på en nyutsprunget bjørk på fjellet. De blir omtrent som blomsterblader. Enig?

Ta barna med på tur og henled oppmerksomheten deres på farger og former.
Mange barn er ikke glade i å gå på tur bare for turens skyld. Men når du kan aktivisere dem med tilleggsopplevelser, blir de straks mer interessert.

Da barnebarna var mindre og vi var på tur, noe vi var ofte, konkurrerte vi om å finne flest farger i naturen. Det syntes de var kjempegøy.

Her er gule bekkeblom mellom litt grønt gress, beige strå og en grå stein.
Mange farger på en gang.

Har du hørt om tankekart eller mind-map? Det skriver jeg om i boken min, og viser også to eksempler. Det ene er opphavsmannen, Tony Buzan's eget tankekart, det andre har jeg laget selv. Hvis du går inn på nettadressen min, vil du på en av sidene finne et av Tony's tankekart.
Hvis hele familien setter seg ned etter turen og lager et tankekart over alt dere har settog opplevd, blir det enda morsommere. Det kan gjemmes og tas frem på nytt. Et tankekart er helt genialt når det gjelder å lære.

Men det er ikke bare planter og trær som har fine farger.

Jeg er så heldig å få besøk av disse vakre fuglene på hytta på fjellet.
Fuglen heter ravskrike, eller rauskjære. Men jeg hørte på radionen at tømmerhoggere ofte fikk besøk av disse fuglene når de satte seg med matpakken. Og de blir fort tillitsfulle, spiser omtrent av hånden hvis du har litt tålmodighet. Derfor ble de ofte kalt for "Kompis". Og jeg føler at de er gode kompiser når de kommer på besøk.
De er svært vakre. Bløte, lubne fjær i lys beige. Men det flotteste er de oransje fjærene under vingene og på stjerten. Så i dette bildet er det mange farger: Grønt, rødt, grått, beige, brunt og oransje.

God tur! Og fortell meg gjerne om den. Nyt sommeren og fargene!
Tove 

onsdag 1. juni 2011

Mönster Magasin

Jeg vil gjerne reklamere litt for Mönster, som er et relativt nytt magasin. Det er vel i første omgang tenkt på som et "ung-kvinne blad", men det er mer enn mote og trend å lese om i bladet.
Blant annet tar det opp ulike miljøspørsmål.

I dette nummeret vil jeg anbefale både kvinner og menn i alle aldre å lese intervjuet med Hank von Helvete, eller som han heter - Hans-Erik Dyvik Husby.
Han kjemper nå mot farmasiindustrien og medisineringen innen psykiatrien.
Et meget viktig tema!

Hans-Erik Dyvik Husby har selv brukt heroin, har vært innlagt, og fått medisiner mot heroinabstinenser. Han sier at medisineringen ikke hjalp for noen av de innlagte. Tvert i mot, det førte til forverring.
Jeg vet selvsagt ikke om dette stemmer, men jeg vet at pillebruk i Norge vokser med voldsom fart.Vi trenger ikke lykkepiller selv om vi er litt deppa en dag. Kle deg heller i oransje!

Selv om dette innlegget i utgangspunktet ikke hadde noe med farger å gjøre, ser vi at farger også kan komme til nytte i denne sammenhengen. Et faktum er, at fargeterapeuter har hevdet at den fiolette fargen kan hjelpe mot stoffavhengighet, ved at den bearbeider hjernens smertesentre, og bidrar til å rense organismen for uønskede stoffer.
Jeg er ikke terapeut, og kan selvsagt ikke gå god får dette, men jeg vet hvilken kraft farger har. Så hvorfor ikke prøve?!
Tove