torsdag 6. desember 2018

Fargerike mennesker i Frelsesarmeen!
I mitt forrige innlegg avsluttet jeg med et fargeuttrykk i språket vårt - "Fargerike mennesker" Hva menes med det?

Det kan vel være ulike tolkninger, men jeg vil si at det ofte betyr mennesker med mange gode idèer og stå-på personlighet. Det finner vi mye av i Frelsesarmeen!


 For noen få dager siden kom det en avis i postkassen - "Håp i ei gryte".
Og selvsagt var den fra Frelsesarmeen.
Uansett om du er troende, uansett hvilken religion du tilhører, kan alle støtte disse hardt arbeidende menneskene, som i mange land tilhører denne organisasjonen.
De hjelper alle som trenger en utstrakt hånd, og pengene du gir i julegryta går til sosialt arbeid lokalt året rundt. 


Julegryta - som er Frelsesarmeens innsamlingsaksjon i desember, er nå satt ut i Norge for 118 gang. Hele 200 gryter er utplassert ulike steder i Norge.
Gryta er en lokal innsamling, der midlene som samles inn brukes av Frelsesarmeen lokalt.
Dette gjør det mulig å hjelpe i form av mat, klær, fyringsved, ferie- og fritidstilbud, veiledning og samtaler, sosiale møteplasser eller annen økonomisk hjelp.


Her pakker  to av de snille hjelperne matkasser. Frelsesarmeen opplever økning i av forespørsler. Det er helt utrolig i Norge, men mange trenger hjelp til mat.


I Bangladesh sysselsetter Frelsesarmeen 247 vanskeligstilte kvinner årlig, ved at de for hånd produserer hjerter, som blir solgt før jul. I fjor ble det solgt over 60 000 hjerter!
Jeg er imponert både over kvinnene og Frelsesarmeen.
I tillegg til pakker med 4 julehjerter laget i Bangladesh, kan du kjøpe pakker med 3 engler laget i Kenya. Julekort broderte i Pakistan. Heklet julekule laget i Bangladesh, og julekaffe fra Indonesia.


"Har du også et forhold til julegryta? Siden 1901 har den vært satt ut av Frelsesarmeen på gatehjørner og torg. For mange byr den på julestemning og juletradisjon, men for andre betyr den noe så viktig som mat, varme klær - og verdighet. Siden starten har det norske folk deltatt i dugnaden som gjør samfunnet vårt varmere, og forskjellene mindre."
Dette står å lese i Frelsesarmeens avis.


Dette bildet er fra 1910, men det var i 1891 i USA det hele begynte. Da var USA rammet av depresjon og Ruth og Joe McFee, som ledet Frelsesarmeens kirke i den fattigste delen av San Francisco, ønsket å hjelpe de sultne, syke og arbeidsløse. Kort fortalt, de fikk en god idè, plasserte en stor gryte på fergeterminalen, der pendlerne kom inn hver morgen. Og på en plakat sto det:
"Hold gryta kokende."
I løpet av desember fikk de inn så mye penger at de at de kunne servere julemat til hele 1 400 personer!


Jeg har aldri vært med i Frelsesarmeen, men i sine yngre dager vet jeg at min bestemor og bestefar var medlemmer.
Bestefar spilte og sang, og det gjør de mye i Frelsesarmeen.

Min tante Gerd, som er den nest yngste av deres ti barn, nå 94 år, og den eneste gjenlevende, har spilt og sunget flere ganger med Frelsesarmeen på Eidsvoll og på Hamar.  Senest nå i november sang hun for dem på Hamar. Tante Gerd kalles GT Sara, så mange kjenner henne best under det navnet. 

Da ønsker jeg Frelsesarmeen lykke til med Julegrytene. Husk vi må hjelpe dem med "å holde gryta kokende"! Hilsen Tove.

PS. Alle bilder er fra Frelsesarmeen og er brukt med tillatelse. All info er hentet fra avisa "Håp i ei gryte".


4 kommentarer:

 1. Enig med deg, det er en imponerende jobb de gjør

  SvarSlett
 2. Takk for hyggelig tilbakemelding. Hilsen Tove

  SvarSlett
 3. Heisann Tove, jeg passerer gryta "vår" hver dag til og fra jobb. Den er et fast innslag under julegrana på torvet. Ingen skikkelig jul uten den! Det er et imponerende arbeide de frivillige i Frelsesarméen gjør. Ære være dem ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg sier det samme - et imponerende arbeide de gjør.
   Derfor syntes jeg de fortjente et innlegg. Hilsen Tove

   Slett