torsdag 20. desember 2018

Noen førjulsinntrykk og opplevelser.


Langs Karl Johans gate i Oslo er det et stort julemarked.
For vel en uke siden skulle min mann og jeg møte venner til en førjuls lunch i byen, og benyttet anledningen til en spasertur gjennom markedet. Masse mennesker og mye å titte på.















Her er noe for enhver smak og interesse. Jeg likte veldig godt disse lyskulene i mange ulike farger og med mange morsomme og vakre motiv.













To elger som pratet sammen på hver side av gangveien. Klart barna syntes det var gøy.













Og det var mange grupper med barnehagebarn og mindre skolebarn.

Her kunne de også gå opp i tårnet, og ikke minst kjøre i det store, fargerike Pariserhjulet.












Men først måtte småguttene, og voksne menn, se på disse flotte, røde bilene. Ja, selv jeg, som ikke er interessert i biler, måtte beundre disse nydelige, gamle modellene.


Det er ikke så ofte vi drar til byen, men når vi gjør det, er vår favorittrestaurant Prima Fila på Fridtjof Nansens Plass, like foran Rådhuset. Det er like nedenfor julemarkedet. Der er det god mat til en overkommelig pris, hyggelig service og ingen musikk! Her går det an å prate med hverandre!

Etter lunsjen gikk vi og så på Harald Sohlbergs maleriutstilling i Nasjonalmuseet.
Men den skal jeg komme tilbake til i romjulen. En stor opplevelse!

Vi var også i Det Norske Teateret og så The Book of Mormon, og den forestillingen kan nok kalles fargesprakende! Veldig morsom, og litt "på kanten", men en stappfull sal sto og klappet etter forestillingen. Og det fortjente de, veldig dyktige skuespillere og dansere.














Nest siste søndag før jul var det konsert med Maria Arredondo og Torstein Sødal på Stovner Senter. Store, fantastiske isskulpturer sto utenfor, laget av den tredobbelte verdensmesteren på dette feltet, Mario Amègèe fra Togo i Afrika, bosatt Frankrike. Og han laget flere de neste dagene. Håper de ikke smelter før jul.


Men ekteparet hadde også med seg to musikere, og som en overraskelse -
to sangere: Martin Halla, som for noen år siden vant konkurransen om å bli den beste i programmet The Voice, og han sang vakkert. Robert Skovly, Marias fetter, som fremdeles studerer sang hos Barratt Due Institute of music i Oslo, sang så tårene spratt. For en stemme! - Han blir nok stor i operaen om noen år! Jeg snakket litt med han, og roste selvsagt sangen.
Dessverre glemte jeg å få navn på musikerne. Fiolinisten hadde et solonummer, og også han var helt fantastisk! For en konsert!

Ekteparet Arredondo og Sødal hadde med seg sin sønn på ett år, født på julaften i 2017. Barnepiken passet han, men det var også fint å sitte på pappas arm innimellom.



Blant alt som oppleves før jul, må jeg ta med bilder fra Treider Fagskole, der jeg foreleste i november. Der var det åpen dag.
Det er alltid hyggelig å se disse flinke og hyggelige elevene igjen, og selvsagt Marit, deres lærer. 
Men det er ikke Marit som står her, men en av elevene som passer "butikken". De solgte ut noe av det utstyret de har benyttet i praktiske oppgaver, og jeg fikk meg en flott lys-lykt til terrassen, og mange små vakre fugler. Pengene skal brukes til studieturen til Milano til våren.

Det er ikke så bra bilder fra Treider denne gangen - jeg glemte nesten å ta bilder, for det var så hyggelig å snakke med elevene. Og når tilbakemeldingene er, at uken med farger var kjempespennende, er det klart jeg blir glad. Therese Sandem i NCS Colour Senter og jeg er et godt team, som utfyller hverandre i kunnskapen om farger, noe elevene satte pris på.

Da er julen snart her. Hva har du opplevd i førjulstiden? Kan du fortelle noe? Hilsen Tove.

10 kommentarer:

 1. Så fint å få med seg konserter, markeder og andre opplevingar i førjulstida. Og eg kan tenke meg at at det er fint å går rundt i Oslos gater og nyte utstillingar og andre arrangement.
  Her omkring arrangerer forskjellege organisasjoner julemesser med salg og utstilling av alt ein kan tenke seg. Kvar helg i november og ut i desember er det anledning å finne slike. Ellers er det konserter i kyrkje og kulturhus. Med meg blir det ikkje så mange slike, eg er så ømfintleg for lyd og oppleve slike store menneskesamllinger som bråk.
  Takk for fin kommentar på innlegget mitt der du såg pepperkakehus i biblioteket. Eg skreiv eit innlegg om det nye biblioteket tidlegare i haust, det er heilt spesielt med utstillingar og konserter bl. a. No i desember er det konkurranse om beste pepperkakebygget. Der er mange flotte bygg, men eg viste berre ein liten del.
  Ynskjer deg ei god jul og eit godt nytt år.
  helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig med førjulstid, men jeg begrenser meg veldig. Synes det også kan bli masete.
   Det må være slitsomt å være så ømfintlig for lyd, for i vårt samfunn i dag, er det for mye lyd/bråk!
   Flott at bibliotekene flere steder er blitt så fine. Det samme er hos oss, og også jeg la ut innlegg om Stovner bibliotek.
   Håper dere har det bra, selv om ikke alt er som det burde være hos dere. Men jeg ønsker deg og dine en god jul likevel, og et godt og fargerikt nytt år!
   Hilsen Tove

   Slett
 2. Så masse koselig du deler med oss her og har opplevd i førjulstiden. Her var det masse aktivitet i slutten av november, men etterpå har jeg mest kost meg hjemme. En fin julekonsert har vi vært på og jeg har gått noen turer i skogen etter kvister og kongler. Skikkelig rolig og avslappet adventstid, og det er også godt. Ønsker deg en vakker jul og et spennende nytt år. Juleklem fra meg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar. Som du sikkert så leste jeg alle deler av adventshistorien din i går. Skal lese resten i morgen.
   Nå har jeg senket skuldrene og slapper av. Bare de siste julehilsener står igjen. Juleklem tilbake.

   Slett
 3. Du har fått med deg mye. Jeg var jo i KBH, der var det høy julefaktor, ellers julebord, julelunch på gamle jobben og hyggelig samvær med venner.
  Hverdagene flyr avgårde på verkstedet, kakene ligger i bokser . Jeg styrer lite til jul, det har kommet noen engler i vinduet, ellers pynter jeg ikke før lille juleaften. Da får nissene komme opp fra kjellern.
  Nå går vi mot lysere tider, herlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har jo sett hvor fint du hadde det i København. Og det blir nok bra hos deg hjemme bare nissene hentes frem. Jeg ønsker deg en riktig god jul, og håper du blir med på tur på hytta til sommeren. Hilsen Tove

   Slett
 4. Takk for koselig julehilsen, du skal se at vi får til å treffes til neste år. Og så ser jeg at du har hatt hyggelige førjulsaktiviteter. Her jeg bor, er det lite julemarked, men mange julemesser. Mye fint handarbeid til salgs, god mat fra små, lokale produsenter og masse folk. Det blir vel nesten for et innendørs julemarked å regne. Ellers er konserter alltid koselig å få med seg. Det er lite som kan sette stemningen som musikk. Denne høsten har jeg fått med meg Guran, Nyberg & Nord, 3 svenske musikere som turnerer med Bjørn Afzelius sangskatt. En fantastisk opplevelse, anbefales på det varmeste! Jeg har også hørt Christel Alsos, hun maler hele bilder med stemmen sin. Adam Douglas var også en opplevelse - det blir aldri galt med "swinging soulmusikk". Og så må jeg ikke glemme kirkekonserten med Bel Chorus, et meget dyktig mannskor fra Harstad. Så, messer og konserter har preget førjulstiden.
  Jeg vil ønske deg og dine en fredfull jul og et fantastisk nytt år. Kanskje blir det året vi treffes?

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig hyggelig å høre fra deg! Så flotte konserter du har vært på. Vi pleier også å høre en kirkekonsert eller to, men dette året passet det ikke. Men vi var og så Flashdance - det var gøy.
   Jeg ønsker også deg og dine alt godt i julehøytiden.
   Og jeg er sikker på at vi begge får et fargesprakende, spennende og et godt 2019! Og vi treffes kanskje enten i Vesterålen eller i Oslo!
   Beste hilsener fra Tove

   Slett
 5. Heisann, vet så godt hva du snakker om ,for både julemarkedet, Sohlbergutstillingen og musikalen (i fjor) har vi opplevd begge to.
  Konserten med Maria Arredondo høres helt fantastisk ut. Hyggelig å kunne ta seg anledning til å bare nyte i førjulstida. Her har den vært prega av forkjølelser på rekke og rad.
  Ønsker deg en riktig god og fredelig julehøytid, juleklem fra meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da håper jeg at dere er blitt bra av forkjølelsen alle mann. Ikke gøy å være forkjølet, alt blir tungt. Vi har heldigvis sluppet unna.
   Jeg ønsker deg og dine en god og fredelig jul - kos deg med familien!
   Vi holder kontakten. Hilsen fra Tove

   Slett