lørdag 15. desember 2018

Nobels Fredspris ble utdelt i Oslo Rådhus
mandag 10. desember.           
Og jeg får ikke de to prisvinnerne, og de modige talene deres ut av mitt hode!


Jeg skal ikke skrive mye om tildelingen, men vil gjerne få uttrykke min store beundring for de to personene som delte prisen:
Nadia Murad (25) og Denis Mukwege (63). 
Hun - et offer for IS, slik mange i folkegruppen jesidiene i Irak har blitt, og som etter å ha rømt fra fangenskap, modig har stått opp og fortalt verden om grusom seksualisert vold.
Han - kongolesisk lege, som har startet eget sykehus i Kongo, og som har operert og hjulpet mange tusen kvinner og barn, etter at de er blitt utsatt for grusom vold og seksuelle overgrep.



Som vanlig ble prisene utdelt i Oslo Rådhus, med kongehuset, representanter fra regjering og Storting til stede, i tillegg til Corps Diplomatique og andre prominente gjester. Til sammen over 1 000 innbudte.











Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen holdt en fremragende tale.


Og etter henne var det Nadia Murads tur til å holde sin tale. En utrolig sterk tale, som fikk tårene frem hos både kvinner og menn, både i salen og i de tusen hjem.


Det samme var tilfelle med Denis Mukweges meget modige tale. Det var nok mange statsministere, presidenter og andre styrende, som satte noe i halsen etter det han fortalte og oppfordret til.


Et bitte lite smil kunne observeres på bildet over av Nadia, men det var alt. Det skal mye til å få livsgleden tilbake etter slike opplevelser!


Etter min mening er dette en av de mest fortjente fredspriser - delt på to.
Og her er bevisene på at de begge er tildelt Nobels Fredspris for 2018.


For meg, som tenker farger hele tiden, ble jeg veldig glad da jeg så at Rådhussalen var pyntet med vakre, oransje blomster. Det er jo livsgledens farge, og begge prisvinnerne trenger å opparbeide livsgleden igjen! Nadia hadde også kommentert blomstene.


De bodde på Grand Hotel, og om kvelden var det flere tusen som gikk i fakkeltog til Grand, og vinket til de to, som etterhvert kom ut på balkongen og vinket tilbake.

Jeg vil huske dem begge, det de har opplevd og deres taler veldig lenge! Hilsen Tove.

4 kommentarer:

  1. Enig med deg, at disse to fortjente dette. Fin reportasje og enig med deg ang blomstene, nydelig med orange blomster.
    Ha en fin uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding, Ingun.
      Jeg får ikke disse to ut av tankene, og alt det grusomme de har sett og opplevd! Fine dager ønskes av Tove. Håper ikke snøen forsvinner.

      Slett
  2. Jeg er så sint på staten som lar alle disse svære drog "Tesla bilene" få kjøre gratis gjennom bomstasjoner, fri parkering osv. Når man hører Mukwege sin tale om at de bilene ikke er et gram bedre enn vanlige biler. All pinsler og hard arbeid som må til av fattige folk for å utvinne materialer til de bilene.
    Fantastisk flotte taler. Hurra for begge!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi er så enige! Tror ikke politikere kan nok om alt dette med miljøet. Batterier skal lages, de skal kastes. Dekk på alle biler, uansett, er forurensende. Vi kan ikke stoppe alt dette med et fingerknips.
      Og det Mukwege fortalte - det er bare fryktelig!
      Jeg istemmer også - hurra for begge! Hilsen Tove

      Slett