søndag 28. januar 2018

Stovner før og nå.
Les forrige innlegg før du leser dette.


I det forrige innlegget skrev jeg at Øvre Fossum Gård var større og "finere" enn Fossumberget.
Her ser dere gården slik den står i dag, fem minutter fra vårt hus.
Her er den gamle låven og et nytt stabbur. Det gamle var forfalt.

På gården i dag er det bygget en kjempestor
"låve" for Stovner Ridesenter. I virkeligheten er den et ridehus med ridebane og staller for hestene.
Alt ligger like ved Stovner Senter.
Og til venstre for ridesenteret, går hestene, slik jeg viste i forrige innlegg.
Nesten vegg i vegg med låven, ligger Stovner Videregående skole. Jeg vil tro at mange som leser dette innlegget kanskje vil bli litt forundret over at Stovner ser mer ut som et sted på landet, enn en drabantby i Oslo. Og på mange måter er det slik. Grunnen er selvsagt skogen, store friområder, og god plass mellom bebyggelsen.


Ut fra det forrige innlegget, vet dere nå at vi har Stovnertårnet rett bak oss. Og rett bak tårnet, er skogen, og der er lysløypa.

Går du rett frem her et lite stykke, og tar av til venstre (skiløypa går ikke der, men det er en sommersti), da kommer du til Pilegrimsleden eller Oldtidsveien. Den gamle veien jeg fortalte om i forrige innlegg, som var veien fra Oslo til Trondheim i gamle dager. Mange her kaller den smale kløften for "Kongedal'n", for det er faktisk en smal kløft, ikke en vei. Og det kan illustreres med følgende:
Det var ett klokketårn på toppen (ca. 300 moh), og ett nede. Når en hest med kløv skulle oppover, måtte de ringe i klokken nede, slik at ikke en annen begynte å gå nedover før den andre var kommet seg vel opp til toppen, og motsatt. Det er nemlig ikke så bredt at to hester kan passere hverandre.

Disse klokkene var borte, men for noen år siden ble klokketårn og nye klokker satt på plass igjen både oppe og nede. (Bildene har jeg tatt på høsten, ikke nå.)
Hvis du nå går tilbake og ser bildet fra lysløypa, og går i motsatt retning, med andre ord bakover, kommer du til Liastua.


Den har betydd mye for barn og ungdom så lenge vi har bodd her, fra 1964.
Det ble alltid kjørt løyper her i skogen, og våre to sønner og deres kamerater var medlemmer av Stovnerkameratene, som idrettslaget het. Det ble mange skirenn her.
 
I dag er laget slått sammen med et annet, og heter Høybråten/Stovner Idrettslag.  
Jeg tror det er dem som nå driver Liastua.
Da vi flyttet hit var det også to hoppbakker her oppe, men de er revet.


Da jeg gikk en tur opp dit i forrige uke, var det ski- og akedag for Stovner skole. Det var mange ivrige barn jeg tok en prat med, og hjalp med å få bort kladder under skiene, for da kom mildværet.

Lysløypa går bak Liastua, og fra den har vi også en liten slalombakke for barn og ungdom.Til venstre ser du den fra toppen, og på bildet til høyre ser du den fra bunnen. Bakken brukes flittig i helger og på kvelder, og foreldre og andre frivillige tar sin tørn med å holde bakken og skiheisen åpen. 

Og da er vi nede igjen, på turveien der vi startet.
Og like ved siden av bakken, ligger den nye, flotte Tokerud skole, som er ca. 1 1/2 år gammel. Tokerudnavnet, stammer fra Tokerud Gård, som ligger litt nord for Stovner.


Og følger vi turveien tilbake, kommer vi forbi en stor fotballbane som blir mye brukt. Nå var den ikke måkt, da det var kommet veldig mye ny snø. Du ser litt av bebyggelsen til høyre, med Stovner Senter i bakgrunnen, og til venstre - i ytterkant av bildet, ser du litt av Stovnertårnet.
Håper du har fulgt meg på denne omvisningen, og sett hvor fint vi har det her på Stovner, som ligger nord for selve Oslo by.

La dette også være mitt bidrag til Bloggers Sunday Walk, da vi har gått deler av turen også i dag.
Hilsen fra Tove.


10 kommentarer:

 1. Hei, Oslo må være den hovedstaden som har de flotteste "drabantbyene". Her er det lett tilgang til aktiviteter, natur og kultur. Flott at det blir tatt skikkelig vare på. Takk for supert innlegg, Tove. Oppsummering kommer i løpet av uka. Er travelt opptatt med jobbkurs og kulturaktiviteter på kvelden de neste dagene- ha flott uke ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for veldig hyggelig og fin tilbakemelding. Ja, flere av Oslos drabantbyer er faktisk fine. Og slik er Stovner. Mye natur!
   Nå må du ikke jobbe for mye. Håper du hadde en fin Bloggers Sunday Walk i dag. Hilsen Tove

   Slett
 2. Dette var spennende lesing, takk for kunnskap. Jeg har bodd et år i Lørenskog (for lenge siden), og er fremdeles innom der fra tid til annen. Og det blir jo nærmest nabolaget til Stovner, iallefall etter nordnorsk målestokk. Ha en flott uke! (og du - skulle du havne i Vesterålen, så går jeg gjerne tur på jakt etter lys og farger...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du besøker Lørenskog må du besøke meg. Så kan vi ta en fin tur sammen.
   Og når det gjelder Vesterålen har jeg dessverre ikke vært der. Jeg har vært i Lofoten og på Vega. Du skal se at jeg tar deg på ordet!
   En fin uke ønskes også deg av Tove

   Slett
 3. For meg som er vestkant-jente er dette helt ukjent. Jeg hadde noen venner som bodde på Høybråten i minst 20 år, og der var jeg ofte, nå har min venninne blitt enke og bor mer sentralt i Oslo.
  Veldig flott, man tenker ikke på at det er så fint der. Men slik er det ofte i drabantbyer, utenfor store byer. Ha en fin dag!

  Jeg har ikke fått med meg at det var Bloggers sunday, kanskje jeg kan finne noen bilder fra lørdagsturen min.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er slik det er, ut fra presseoppslag danner de fleste seg et feil bilde. Det var noe av det jeg hadde lyst til å rette opp. De fleste av våre venner bor på den andre siden av byen. Vi hadde en gruppe av dem her på en liten "sight-seeing" i våres. Bortsett fra å besøke oss, kjente de lite til området. De ble også overrasket. Høybråten er bare et kvarters spasertur fra oss, så det er i samme området.
   Når det gjelder Bloggers Sunday walk, er det Vilt og vakkert som er flink til å minne oss om det. Hun blir glad for å høre fra deg.
   En hvit og fin uke ønskes av Tove

   Slett
 4. Interessant og opplysende innlegg.
  Du har heilt rett, ei bloggeromvisning i Oslo ville vere kjempefint.
  Kanskje blir det muleg ein dag..
  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Si i fra neste gang du skal til Oslo. Da kan jeg kontakte både bloggere i Fredrikstad og på Hamar, det er ikke langt fra Oslo. Kanskje andre også vil bli med. Så kan vi sette opp et "ønskeprogram".
   God helg ønskes av Tove

   Slett
 5. Hei, ja, gjør det Tove, hadde vært skikkelig koselig om vi også var flere! BSW sammendraget ligger på vent til i morgen! Ha riktig go´hælj

  SvarSlett
  Svar
  1. Da hører vi kanskje fra Anne-Mari neste gang hun tar seg en tur til Oslo.
   Go`hælj til deg.

   Slett