fredag 12. januar 2018

Vi er ulike og slik skal det være!


Se forrige innlegg før du leser dette.

Det var en vakker blomst som ga meg idéen til å skrive om dette temaet nå, så la meg benytte bilder av vakre blomster til å beskrive de ulike mennesketypene.
Men ikke glem det jeg skrev - at vi mennesker er så mye mer enn bare utseendet!

Hentet fra boken Fargene forteller

Det er viktig å være klar over både dine sterke og svake sider.
Hva er du flink til? Når er du mest glad - hva gjør du da? Hva gir deg energi?
Hva tapper deg for energi? Hva liker du minst å gjøre?
Er du sterkest fysisk eller mentalt? Er du et typisk viljes- eller følelsesmenneske?
Mange spørsmål, og for å svare på dem må du være helt ærlig overfor deg selv.

Jeg vil sette karakteristikkene på spissen, og gi deg noen stikkord i beskrivelsene under. Jeg vil likevel presisere at vi ikke kan sette mennesker i båser. Vi har egenskaper fra flere av gruppene, men som regel er en av gruppene dominant, men ikke alltid.
Derfor - for virkelig å kunne benytte systemet - må du  lese boken og bruke arbeidsboken.

Hvis du synes det er merkelig eller useriøst med fargenavn på gruppene, kan du lese i boken om at farger faktisk virker ulikt på de ulike mennesketypene. Men det tar jeg ikke opp her.
Jeg holder også kurs om dette.
Disse korte presentasjonene kan kanskje hjelpe deg på rett vei.

Du kan sjelden overse røde barn. Enten det er jenter eller en gutter vil du som regel både se og høre dem. Og de er utrolig viljesterke. Men det er flere røde gutter enn røde jenter.
Disse barna er fysiske, utålmodige og urolige. De vil mye heller klatre i trær eller gå på ski enn å sitte stille å lese bok eller lekser.
Klart det da blir vanskelig å sitte stille på skolen i flere timer, når barnet begynner der. Allerede her kan det bli litt vanskelig, for barnet har også et "rødglødende" temperament.
Som ungdom bør de velge en utdannelse der de får utløp for det fysiske. Håndverksyrker og alt innen idrett er eksempler på riktige valg. Redningsfolk og brannfolk passer de også til - de er modige.
Men de kan også bli gründere, de er nemlig villige til å ta litt risiko, og har stort pågangsmot. Uansett er det viktig å trene fysisk.


Det er også vanskelig å overse oransje barn. De er også urolige, men mykere og mer følsomme enn de røde. De oransje har heller ikke mye tålmodighet, de vil heller bevege seg enn å sitte stille. De er empatiske, og bryr seg om andre, og de kan være svært sjarmerende. 
De er ofte praktisk kreative og har stor sans for farger og alt som er vakkert. De passer godt som bl.a. interiørarkitekter.
Derfor er en slik utdannelse en av veiene å gå. Men også hotell- og restaurant-bransjen kan være midt i blinken.
Oransje mennesker har som oftest mange venner, og elsker å gjøre nye ting, men i ubalanse kan de bli deprimerte, men det varer som oftest ikke lenge. De er livsnytere, og tenker ikke så mye på dagen i morgen, og en stor svakhet er at de kan falle for fristelser de ikke har råd til.


De gule menneskene er mentale, og gule barn er opptatt av bøker og data, liker å lese og lære. Kanskje kan vi kalle dem "skoleflinke". Selvsagt er det også forskjell her, men dette er ikke fysisk aktive barn. Likevel er de viljesterke.
Når de skal velge utdannelse kan de velge studier som varer over flere år, da de liker å studere, i motsetning til de fleste røde og oransje ungdommene.                                                              De ønsker å ha kontroll på det meste, og de kan både passe godt som arkivarer, jurister, redaktører eller regnskapsførere. De er flinke i økonomiske spørsmål. En svakhet er at de kan bli svært firkantede og byråkratiske.


Grønne mennesker er følelsesdominerte, og har som de oransje, stor empati. Helt fra de er små ønsker de å ta vare på andre.
Dette er som regel rolige barn, og mange kan bli oversett i barnehage og skole, da de holder seg i bakgrunnen, og sjelden tar ordet. Dette følger dem også i ungdomstiden og som voksen.
De kan ikke beskrives hverken som fysiske eller mentale, men kanskje litt av hvert. De kan passe godt som gartnere da de elsker blomster og alt som vokser og gror, og de er veldig glade i dyr. Små barn av denne mennesketypen vil gjerne klappe hunder de går forbi. Å jobbe i kennel, kan passe bra, eller kanskje studere til veterinær.
De passer også godt som sykepleiere, lærere, jobb i barnehage eller på sykehjem, for å nevne noe.
De fleste trives godt hjemme med familien, i rolige omgivelser.

Kanskje ser denne relativt lyse blå fargen litt rolig ut, men i de blå menneskene ligger det en vilje av stål. De er ikke fysiske, men mentale, slik som de gule. Men her ligger ofte et stort ledertalent, og en stor evne til å ta ordet. Kommunikasjon skriftlig og muntlig er deres styrke.
De lærer tidlig å snakke, og blå barn trives sammen med voksne - de beskrives ofte som "veslevoksne". Mange tar lange utdannelser, og de kan egentlig velge hva de vil studere. Men de bør ikke velge yrker det det kreves mye empati, dette er den mennesketypen som har minst empati, i motsetning til de oransje og grønne. Men er de i god balanse er de klar over det selv, og sørger for ikke å virke for "kalde". Jurister, ingeniører og økonomer er ofte blå, og de blir gjerne ledere helt på toppen i banker og finansinstitusjoner.

Indigo mennesker er kanskje dem som det er vanskeligst å forstå, de lever ofte i sin egen verden.
Indigo barn bør vi alltid ta oss god tid med. De er som regel innadvendte, tause og trekker seg tilbake fra lek og bråk. OBS! Hvis et barn er ekstremt taust og tilbaketrukket, sitter i sin egen verden, uten venner og uten å delta i vanlig lek med andre barn, vær litt på vakt. Også de trenger vennskap. Velger de å sitte på rommet sitt dag etter dag, bør de motiveres til en rolig tur i naturen, i tillegg til å treffe andre barn/unge. Steinerskolen er et godt skolevalg for disse barna.
Også som voksne er de innesluttet, og har som regel få venner.
De er de minst fysiske menneskene, og de passer dårlig inn i vår travle verden.
Skal de velge yrke bør de kanskje tenke litt alternativt - yoga instruktør kan være et godt valg. De er opptatte av urettferdighet, dyrevelferd, miljø og forurensning, og i slike miljøer kan de finne sin plass. De har en veldig sterk intuisjon, og vet ofte ting intuitivt uten å ha lært det.

De fiolette menneskene kan det også være vanskelig å forstå seg på. Det gjelder også barn. De kan være veldig sammensatte, men de fleste har mye som foregår oppe i hodet. De får liksom aldri fred, og alle de ballene de kaster opp, er det vanskelig å hente ned.
Det kan være vanskelig for lærere og foreldre å sette seg inn i deres tankegang. De ligger ofte foran sin tid, og når de blir eldre kan de komme opp med idéer som kan bli store oppfinnelser. De er som regel veldig kreative, med nye idéer hele tiden.
Her finner vi mange kunstneremner innen for mange ulike sektorer. Det kan være malere og komponister, eller det kan være karismatiske talere - og er vi heldige - politikere og ledere. Men i en slik urolig personlighet kan det ligge farer. De kan manipulere og trollbinde store grupper.
For å synliggjøre hva jeg mener kan jeg nevne to eksempler, Martin Luther King som den gode, og Adolf Hitler, som brukte sine negative sider til å påvirke mennesker.


Nå har jeg gitt deg enkle stikkord for de syv mennesketypene, som danner hele regnbuen. Men som skrevet over, vi er alle en blanding av egenskaper fra de ulike gruppene, men det blir det for komplisert å gjennomgå her. Men et par eksempler kan jeg gi deg.

Jeg nevnte for eksempel at de oransje og grønne har sterk empati, mens blå mennesker har minst. Men hvis kartleggingen viser at du har blå egenskaper på topp, vil mange av de oransje eller grønne egenskaper på annenplass gjøre personen mye mildere og mer empatisk.

En rød, fysisk person, som er mest interessert i fysiske aktiviteter, kan hvis han har et sterkt innslag av gule egenskaper på andre plass, bli mer interesserte i å lese og lære - med andre ord - mer interessert i skolen og leksene.

Jeg tror at lærere som har litt innsikt i dette systemet og denne måten å tenke på kan bli bedre kjent med elevene sine, og forstå at de må behandles litt ulikt.
Og ikke minst - barna selv vil se hvor gøy det er at vi er ulike - og hvorfor skal vi mobbe andre da? Vi skal være ulike både av utseende og personlighet!

Bedriftsledere kan også ha stor nytte av å vite litt om dette. Rett person på rett plass er viktig!


Hentet fra boken Fargene forteller

Ta kontakt hvis du er interessert i å lære mer!
Hilsen Tove.

6 kommentarer:

 1. Hei, kjære Tove, på hvilke språk er boken din publisert? Jeg synes det er en fantastisk jobb.
  Vi hører ikke hverandre i år. Jeg sender deg mine aller beste ønsker for 2018 og håper vi møtes en gang.
  Hjertelig Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Viola. Så bra at du synes det jeg skriver er viktig. Dessverre er boken bare publisert på norsk. Den utkom i 2006, og er kommet i fire opplag. Jeg håpet en stund at den skulle oversettes til engelsk, men dessverre, det ble det ikke noe av. Kanskje jeg burde prøve igjen?
   Jeg håper også at vi kan møtes, og selvsagt ønsker jeg deg alt godt i 2018. Hilsen Tove

   Slett
 2. Heisann Tove, glimrende innlegg - og takk og pris for at vi er forskjellige! Ha en fin søndag ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for ros. Du kjenner jo problemene som selv er lærer!
   Og ja - heldigvis er vi forskjellige. Hvordan skulle det gått med et samfunn der alle var like? Der alle var flinke i matte, mens ingen ville være rørlegger, designer eller sykepleier!
   Ønsker også deg en fin søndag. Hilsen Tove

   Slett
 3. Interessant og spennande det du skriv.
  Det er bra vi menneske er forskjellege og håpet må vere at
  alle får oppnå eit harmoninsk liv med sine egenskaper.
  Som lærar såg eg vel dei store forskjellane på elevane,
  og at eg måtte ha ulike tilnærmingar for å kome inn på dei.
  Eg skulle ha lese boka di før :)

  God ny januarveke.
  helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Du var tydeligvis en empatisk og god lærer - alle er dessverre ikke det. En lærer kan være kunnskapsrik, men ikke ha de empatiske evnene som skal til for å være en god lærer. Slik er det også med mange leger.
   Jeg vet at du har boken min nå, og det høres ut som om du har lest den. Så bra!
   Jeg kommer gjerne til Vestlandet for å snakke om dette!
   Dere har vel et ufyselig vær i dag, det er ikke bra her heller! Men en fin uke ønskes likevel av Tove

   Slett