onsdag 17. januar 2018

Et nytt bibliotek på Stovner ble åpnet           fredag 12. januar 2018.
Og maken til bibliotek har du aldri sett!


Det var sterke ord, tenker du kanskje, men når du ser bildene så forstår du at det er sant.
Aftenposten hadde hele tre sider om biblioteket samme dag, og overskriften var som følger:
"Bibliotek i verdensklasse. Tenk å sitte i en park med egen eventyrskog, huler og benker, hvor du også har tilgang til bøker: Slik er det nye biblioteket på Stovner".


Dette er et almetre, som er blitt flyttet fra Tøyenparken og inn i biblioteket.Disse hyggelige hulene er laget av piletre. Her kan du krype inn og lese, eller ha det hyggelig med venner.
I 3. etasje på Stovner Senter er det skapt en slags innendørs park, fordelt på 1100 kvadratmeter, som gir assosiasjoner til Harry Potter-universet eller andre fantasiverdener, skriver Aftenposten.
Og at det er annerledes enn andre bibliotek er helt sikkert.

Disse bildene viser andre deler av lokalet, som har fått en litt "gammeldags stil", med gamle møbler, og etterhvert skal du også få se andre uventede saker som er benyttet i interiøret.
Men la meg først få presentere deg for arkitekten, Aat Vos, som er fra Nederland. Dette er det femte biblioteket i rekken som han har stått ansvarlig for. En meget hyggelig mann, som jeg fikk en god samtale med. Jeg måtte benytte anledningen da han var ledig, så jeg fikk ikke engang hengt av meg kåpen.
Han presiserte at han ønsket å lage et sted som både barn, ungdom og voksne ville kose seg i. Han la vekt på at det var viktig med en god atmosfære der man kan lese, leke, bruke data, studere eller bare slappe av. Han har også gitt ut bok, som du ser ved siden av han, den vil jeg fortelle om senere.Biblioteket er skapt gjennom samarbeide med designfirmaet Artisan Tech, fortalte Aat Vos, og at de er kreative er det ingen tvil om. De har jobbet både med Star Wars, Euro Disney og OL, og er et firma  helt i verdensklasse, sier Vos.
De har hentet inn mange gamle ting, og her ser du en del av traktoren Gråtass, som blir brukt som understell til et bord. Og over til høyre er en gammel maskin brukt til å stille ut bøker på.

På bildet blir seksjonsleder for Nye Deichman Stovner, Eli Sætre Follerås, intervjuet på åpningsdagen.
Hun sier at de har stor tro på en kraftig publikumsvekst. Her skal vi arrangere alt fra faste familielørdager til språkkafé, forfattermøter, debatter og kanskje noen folkemøter.


Jeg har benyttet biblioteket på Stovner mye helt siden det åpnet for 37 år siden. Det lå egentlig i en kjeller vegg i vegg med Stovner Senter, men likevel var det alltid hyggelig å låne bøker der. 
I 2017 hadde det gamle biblioteket 120 000 besøkende.
Jeg har savnet biblioteket veldig etter at det ble nedlagt.
Alle var hjelpsomme og vennlige. Jeg tror mange av de samme vil jobbe her fremover, de bytter litt på etter det jeg har forstått.Her er plutselig en grønn vegg, og ikke langt unna finner vi en artig vegg sammensatt av gamle dører.
Det er ikke mye farger her, men de som er valgt på store flater, er gode farger i et bibliotek - grønt og blått.
Det er også fargeklatter rundt i lokalet, i møbler, tepper og puter, i tillegg til noen vegger.


En lignende lesekrok som denne ble også laget i Deichman-filialen på Tøyen. Den ble så populær at den også ble laget her. Og på bildet ser du at den er tatt i bruk - antagelig av en far som leser for barnet sitt, med en større gutt som tilhører.
Møtebordet du ser i rommet under kan man reservere for tre timer, til lesesirkler, studiegrupper, hobbyverksteder og annen møtevirksomhet.
Over er to blå vegger. Det ene med et gammelt, fint skap foran, bokhyller over, det andre med artige trerammer på veggen og et gammelt bord og stoler  i forkant. Til venstre nok et artig bord med gamle hjul. Ikke tvil om at Artisan Tech har vært kreative når det gjelder valg av interiør.


En gruppe barn har kost seg 
ved dette bordet - enda to gamle morsomme møbler.
Her er det gjenbruk for alle pengene! Virkelig artig!

Til venstre et lite lesehjørne, og under kan du se hvor hyggelig det er blitt med disse gamle møblene.

Et artig møbel, kanskje et skap, med bokstaver på.
Passer utrolig godt her på et bibliotek.
Og den lille godstolen i hjørnet over er en fin plass å trekke seg tilbake. Da må jeg gi meg med bilder, og håper du har kost deg på det flotte biblioteket, som har kostet 13,9 millioner kroner.
Undersøkelser blant brukerne av den gamle filialen viste at hele 90 % brukte bibliotekfilialen først og fremst av sosiale årsaker. Her kunne de komme sammen med andre. Derfor var det viktig å lage dette til en sosial møteplass, og ikke bare til sted med bøker, sier arkitekt Aat Vos. Og det har han klart sammen med Artisan Tech. Her har folk i alle aldre fått en sosial arena, hvor de ikke bare kan låne bøker, men også høre foredrag, delta i debatter og andre aktiviteter. Det skal være et trygt sted å være, sier Vos, et sted som vil bidra til å redusere mobbing og ensomhet - det skal være en god opplevelse!
Jeg har hatt flere foredrag på det gamle biblioteket, og kommer til å tilby det samme her. Kanskje ta opp de temaene jeg har skrevet om i de to forrige innleggene her på bloggen.

Nye Deichman Stovner har nå også fått utvidet åpningstid. Brukere som er over 15 år og som har oppgradert bibliotekkortet sitt til nøkkelkort, har tilgang til lokalene fra klokken 07 til 23 hver dag hele året.
Foreldre har anledning til å ta med barn under 15 år. Alle over 15 år må ha eget oppgradert bibliotekkort.
Kom gjerne på besøk - så kan vi besøke biblioteket sammen. Hilsen Tove.

10 kommentarer:

 1. Så fantastisk det var blitt! Særlig likte jeg hulene og treet utfra bildene, fantastisk. Der vil nok folk kose seg. Jeg har akkurat lest ei bok- jeg hørte den som lydbok. Skrevet av en Stovner gutt, den er veldig bra. https://kleppanrova.blogspot.no/2018/01/shakar-zeshan-tante-ulrikkes-vei.html

  Takk for flott omvisning!
  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du likte biblioteket. Kom en tur til Oslo, så skal jeg vise deg rundt.
   Den boka skal jeg spørre etter når jeg er på biblioteket.
   Fine dager ønskes av Tove

   Slett
 2. Takk for omvisninga i det nye flotte biblioteket.
  Fantastisk arena for både barn og vaksne.
  Det var omtalt på TV ein dag.
  Her i Ulstein opna dei også eit nytt flott bibliotek i det nye Ulstein Arena i desember.
  I bygget er idrettshall, symjebasseng, klatrevegg mm.
  Eit stort økonomisk løft for kommunen, men besøkstala første vekene er overveldande.
  Fin kveld frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ser ut til at mange kommuner prioriterer bibliotek i disse dager. Det blir ikke slik som bibliotekene var før, men mer som hyggelige møteplasser. Jeg var også på åpningen av det fine biblioteket i Ringebu, som du kanskje husker. Og besøkstallene stiger - kjempebra!
   Her snør det, så nå er det virkelig god, gammeldags vinter! God helg ønskes av Tove

   Slett
 3. Ahaa, its nice dialogue concerning this post here at this
  website, I have read all that, so at this time
  me also commenting here.

  SvarSlett
 4. Hei, imponerende. Jeg er nærmest vokst opp på et flott bibliotek. Fredrikstad bibliotek ligger ved siden av barndomshjemmet mitt, og vi ungene så barne -TV der sammen før vi fikk eget TV hjemme. Gode minner...

  SvarSlett
  Svar
  1. Bibliotekene er viktige for mange av oss. Du må være med meg til dette en gang du er i Oslo.
   Hilsen Tove

   Slett
 5. Takk for fint blogginnlegg! Hilsen oss på Stovner bibliotek v/Eli Follerås

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig hyggelig med en hilsen fra dere, og å høre at dere er fornøyde med mitt innlegg. Vi snakkes rett som det er. Hilsen fra Tove

   Slett