mandag 22. januar 2018

Det nye, flotte Stovnertårnet i hvit vinterskrud.


Tårnet er utformet av Link Landskap, Landskapsarkitekter, og åpnet
12. oktober 2017.
Det er bygget i samarbeid mellom Bymiljøetaten og Bydel Stovner, og er finansiert av
Groruddalssatsingen til Oslo Kommune.















Dette flotte tårnet fortjener å bli vist frem til alle. Derfor bestemte jeg meg for å gå en liten runde, og ta bilder. Tårnet ligger bare 10 minutters gange fra vårt hus, like bak Stovner Senter.

Selv om du har teksten om tårnet på bildene, vil jeg gjengi den her, da den kan være vanskelig å lese.












Når jeg kommer hjemmefra og går oppover mot skogen, er det du ser på bildet til venstre, det første jeg skimter bak hvite trær.

Så dukker mer opp - ett fantastisk byggverk!


Tårnet er utformet som en 260 meter lang gangbane med jevn stigning opp til 15 meters høyde.
Banen bæres av stolper av limtre. Underveis til toppen er det fire platåer med benker der man kan ta en pause, sitte og nyte utsikten.
Utformingen av tårnet er inspirert av fuglens flukt opp i luften, der platåene er deres "fuglereder". Under de to øverste platåene er det plassert fuglekasser for tårnseilere.

Det er også plassert fuglekasser for andre småfugler i omkringliggende trær, og her ser du en av dem.

Akkurat her på Fossumberget, som det heter, bodde Nils og Maren Dortea med sine fem barn i 1865. Familien hadde en ku, og de livnærte seg av jordbruk og annet arbeid.
Nabo til Fossumberget var familien som bodde på Øvre Fossum gård. Denne gården var både større og eldre, og har hatt bosetning helt tilbake til 500-tallet.


Forbi gårdstunet gikk hovedveien mellom Oslo og Trondheim. I dag kaller vi veien Oldtidsveien eller Pilegrimsleden, mens Tjodgata (allfarveien) var det gamle navnet. De som passerte her i middelalderen gikk enten til fots eller red på hester, og enkelte av vandrerne var pilegrimer på vei til Oslo eller Nidaros.


På veien opp hit, passerer jeg et stort ridesenter, som ligger på den gamle Øvre Fossum gård. Her er det mange hester.






















Jeg begir meg oppover i tårnet for å se på utsikten, og da ser jeg også hestene som jeg nettopp gikk forbi.
















Det er limtre du ser i de høye bena på tårnet. Det passer godt med tre her, hvor det også er fuglereder
.








Det er også krakker i tre, og her på toppen kan du se at lys er montert på trestokker.




Vi har bodd her på Stovner siden 1964, og den gang var det bare gårder og noen få hus i området. Og så hadde vi den deilige skogen rett ovenfor oss, bak tårnet. Og heldigvis, den er her fremdeles!
Jeg elsker å gå i skogen her, både på ski og på bena, vinter som sommer. Her er det en hyggelig lysløype og en flott stue, Liastua, hvor de serverer kaffe og mer til i helgene. Jeg plukker også mye bær i skogen, og det har sikkert de tidligere beboerne også gjort.

For det bodde mennesker på Stovner lenge før oss - i omtrent 2000 år har det bodd folk her.
Rundt 1865 var det ei bygd med ca. 250 innbyggere, men det er først på 1900-tallet at det Stovner vi kjenner i dag begynte å ta form. Det startet med at jordbruks-landskapet fikk innslag av småhusområder, og som endte med den store drabantbyutbyggingen på 1960- og 1970 tallet. 

I tilknytning til Oldtidsveien over Gjelleråsen ligger flere gravrøyser som sannsynligvis er anlagt i jernalderen (500 f.Kr til 1050 e.Kr.). Trolig stammer også skålgropene, som du kan se rett ved tårnet, fra jernalderen. Skålgroper er det vanligste bergkunstmotivet i Norge, og man tror at de har hatt en rituell funksjon i forbindelse med jordbruk og beiting.

Da ble det også litt historiefortelling i dag. Håper du synes det er interessant. Det er ikke dette de fleste tenker på når de hører om Stovner!
Jeg vil vise deg mer i neste innlegg. Hilsen Tove.


10 kommentarer:

  1. Så fantastisk fint byggverk. Spennende med platåer og linjer som svinger seg rundt. Hvor høyt er det? er det skummelt og gå der? Er rekkverket høyt nok, slik at unger ikke faller ned?
    Vi har her i Åkersvika to høye flotte fugletårn som man kan klatre opp i og se utover Åkersvika, men det er så høyt?skummelt!
    Jeg er oppi der ca en gang i året, når jeg er på sykkeltur, for det er en stor opplevelse. Men det har jo ikke dette omfanget som du viser her.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjempeflott - er virkelig imponert! Og jeg har skrevet i innlegget at det er 15 meter høyt. Ingen fare å gå der hverken for barn eller voksne. Flott også for rullestoler. Høye rekkverk. Ta deg en tur, så kan vi se både på tårnet og biblioteket. Hilsen Tove

      Slett
  2. Takk for interessant innlegg, også for meg som geografisk bor langt unna Stovner. Spennende å høre om slikt, se bilder og lese din opplevelse. Og å høre historien om stedet. For en god ide å bygge et slikt tårn! Kan oppleves hele året, og gir ulike opplevelser hele tiden. Takk for at du deler!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Hvis du besøker Oslo, må du ta deg en tur. T-banen rett fra sentrum med Vestli T-bane. Gå av på Stovner, der stasjonen er i senteret, og tårnet ligger rett bak. Og det flotte biblioteket du ser i forrige innlegg, ligger på senteret. Så alt er enkelt å besøke.
      Kjempeidé med tårnet - vi kan se helt ut til Oslofjorden i klarvær. En fin uke ønskes deg.
      Beste hilsener fra Tove

      Slett
  3. Heisann Tove, supert innlegg med masse spennende informasjon fra nåtid og fortid. Godt at steder blir bebodd over så lang tid og at tradisjonene blir holdt ved like av deg feks i form av bærplukking! Vi må ta godt vare på historien til de som har bodd på stedet før oss -samtidig sette egne spor i landskapet!
    Ha ei flott uke ;:OD)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er spennende å tenke tilbake 2000 år. Da bodde det folk her. Hvordan levde de, hvordan var de?
      Tenk bare på alt som har forandret seg siden 1865! Hadde de kunnet komme tilbake i dag, ville de ikke trodd det de fikk se, høre og oppleve! Takk for flott tilbakemelding.
      En fin uke ønskes deg av Tove

      Slett
  4. Så veldig fint :-)) Stovnertarnet har spennende arkitektur og nå med snø og is ser det ut spesielt interessant mellom trærne. Jeg kjenner Holmenkollen og Sognsvann.
    Nesten alltid når vi er i Norge, tar vi oss tid til Oslo, kanskje bør vi også besøke flere av området.
    Takk for din spennende oppføring og jeg er enig
    det er herlig å bli involvert i fortiden.
    Gleder meg til å høre mer.
    Jeg ønsker deg fantastiske turer med og uten ski i den vakre vinterskogen. Hilsen til deg. Viola

    SvarSlett
    Svar
    1. Klart du bør besøke andre områder. Som jeg har sagt, si i fra, så skal jeg være din guide.
      Det var så utrolig vakkert her helt til i går ettermiddag, da begynte det å regne. Nå er det is og glatt over alt. Veldig, veldig trist!
      Takk for hyggelig kommentar Viola. Hilsen Tove

      Slett
  5. For eit spennande innlegg om Stovner.
    For oss som er på utsida er det interessant å høyre at desse tettbygde områda er gamle bygder.
    Du har fin utsikt, om enn heilt annleis enn mi, men det viktigaste er at ein lika seg der ein bur.

    Eg ynskjer deg ei god helg.
    helsing Anne-Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Det er faktisk ikke så tettbygd på Stovner, fordi det er gjort plass til natur og utearealer innimellom. Dessuten den fine skogen i overkant.
      Fin utsikt er det, men der du bor er det sikkert vakkert!
      Som jeg har sagt til flere bloggere, vi burde ta en bloggersamling, så skal jeg være guide.
      En fin helg ønskes deg av Tove

      Slett