tirsdag 3. oktober 2017

Naturen er fantastisk - ingen ting er tilfeldig - alt henger sammen!
Farger er naturens sterkeste signalsystem, og farger betyr nesten alt! Også i fuglenes verden.


På fjellhytta har jeg hatt utrolig mange rørende og hyggelige opplevelser der fugler er involvert. Men også noen sørgelige.


Men min mann og jeg har stor glede av bare å se på alle disse fuglene som holder til på terrassen.
Og de har jo så mange flotte farger, har ulik størrelse og oppfører seg ulikt.











Dompappen er ofte  der om vinteren, men stikker også innom høst og sommer.
De ulike meisene er her hele tiden. Kjøttmeisene er lett gjenkjennelige med sin gule farge, men det er også mange forskjellige meiser i grått, hvitt og sort. Og selv om jeg er lei minimalismen ellers i samfunnet, er disse fuglene vakre, selv med fravær av farger.













For to uker siden var vi på fjellet, og plutselig smalt det.
En spettmeis hadde fløyet rett inn i terrassedøren, og lå på gulvet, og det er slett ikke første gangen.
Jeg gikk ut og løftet den opp i hånden, der den lå helt stille, selv da hånden var åpen. Jeg kjente hjertet banke, men den roet seg.
Så satte den seg opp på fingeren min, men ville ikke fly - tror den ville prate med meg. Langt om lenge fløy den.
Men så kommer noe merkelig. Spettmeisen pleier ikke å plukke mat fra gulvet ut fra det vi har sett. Men et par timer etter denne hendelsen, ropte min mann på meg, jeg måtte komme. Da satt den samme fuglen, så det ut som, helt rolig på samme stedet på terrassen. Jeg satte meg ned og snakker med den - kom den for å si takk for hjelpen? Merkelig var det. Den så ikke redd ut.

Her er enda et eksempel på en som har roet seg i hånden min etter å ha truffet ruta. Denne gangen er det en kjøttmeis.
Og den mest fantastiske opplevelsen med fugler har jeg hatt med kjøttmeiser.
En fuglekasse, som vi har hengt opp bare to-tre meter fra terrassen, ser du under. Den må med, for det er i den, og rundt den, historien utspiller seg, som for meg var helt utrolig.


Vi hadde oppdaget at et kjøttmeis-par hadde tatt bolig i kassa, og at hun hadde lagt egg. Han fløy frem og tilbake med mat til henne.
Så oppdaget vi at begge fløy frem og tilbake - med andre ord - det var fugleunger i kassa. Men hvor lenge de ville bli der, var ikke lett å si. Min mann måtte reise, men jeg ble igjen. Matingen fortsatte, og jeg holdt øye med fuglekassa hele tiden.
Torsdag ettermiddag den 30. juni 2016 så jeg et lite hode innenfor åpningen, men ingen ting skjedde.
Fredag morgen 1. juli våknet jeg tidlig, og fikk en følelse av at noe ville skje. Merkelig. Jeg fant frem en liten kikkert, og satte meg foran terrassedøren. Så - bare etter fem minutter fikk jeg oppleve noe helt fantastisk. Fire fugleunger fløy ut av kassa. Ikke nølende og forsiktig, men i full fart, en etter en. Var det flere? En av de voksne fuglene kom tilbake og hang seg i åpningen en liten stund, så fløy fuglen bort til det store grantreet dit ungene hadde fløyet. Det gikk et halvt minutt til - så kom tre unger til! Men da var det slutt. Tenk å få oppleve dette. Jeg har snakket med fuglevenner som aldri har fått oppleve noe lignende. Hadde jeg sovet videre, ville det vært for sent!
Jeg glemmer det aldri! Dessverre gikk det for raskt til at jeg fikk fotografert eller filmet.














Noen fugler til, før jeg kommer til en trist hendelse. Er ikke sikker på hvilke fugler dette er, for her jeg nå sitter og skriver, har jeg ikke fuglebøkene. De ligger på hytta.

Men den vakre, store fuglen her til venstre er en nøtteskrike.
Den pleier å være veldig engstelig, men en av dem ble utrolig modig i år, så det ble vanskelig for de andre fuglene. Den tok all maten.
Synd å jage den, men vi måtte det noen ganger for at de andre også skulle få litt mat. Den er usedvanlig flott og vakker. En helt spesiell blåfarge, som synes på lang avstand.

En fugl vi har hatt stor glede av er Lavskrika, eller Raudskjæra, som den også blir kalt. Den tilhører kråkefamilien, men er relativt liten. Mindre enn nøtteskrika, som er i samme familie. Mange kjenner ikke denne fuglen, men den er tillitsfull og koselig, og er ikke redd folk. Tvert i mot, den oppsøker ofte mennesker.


I alle år på fjellhytta har den vært en fast gjest, men det siste året har vi ikke sett den så ofte.
Vanligvis er disse fuglene svært tillitsfulle, og kan nesten sette seg på hånden for å få mat, men ikke i år. Kan det være nøtteskrika som har skremt den?
Tømmerhoggere og andre skogstravere har kalt denne fuglen for "kompis", ettersom den har satt seg like i nærheten, kanskje helt oppe på sekken, når nistematen blir pakket ut.
Den er veldig vakker i sin drakt av grå-beige, brunt og oransje/rustrødt. Beige på brystet, mer grå oppå.















Den trives i grantrærne, og gjemmer mat til vinteren. Limer maten fast med spytt. Det kan være bær, insekter og frø, og de spiser poteter og matrester når jeg legger ut det. Den spiser også sopp, og noen ganger ruser den seg på giftig fluesopp. Da blir den kranglete og bråkete.
  
Den hamstrer også fjær, dun, hår, skjegglav og bark. De må virkelig polstre kvistredet for å tåle kuldegradene, for hekkesesongen kan starte allerede i mars. De legger  3 - 5 egg.  Et lavskrikepar holder sammen hele livet, og de holder seg i sitt faste område.


Så til det triste. For også den har truffet vinduet. Det skjedde i fjor høst, og jeg måtte selvsagt ut for å se om jeg kunne hjelpe. Men dessverre - denne gangen var det ingen ting jeg kunne gjøre. Den hadde brukket nakken. Jeg felte en tåre da. Hva skjedde med maken? Kanskje det også var en grunn til at de ikke kom så ofte i år - en fugl hadde dødd på vår terrasse.


Jeg la den forsiktig under det store grantreet, pyntet med en kongle og litt blåbærlyng.
Kanskje noen ville ta avskjed med den?!

Som sagt - vi har stor glede av fuglene enten det er vinter eller sommer. Og vi har flere arter på besøk, som jeg ikke har vist her.


Klart jeg måtte kjøpe et av disse håndmalte vinglassene med kjøttmeiser på, til hver av oss, De bruker vi på hytta.
Det er malt av en av de "kreative dølene" på Ringebu. Dessverre husker jeg ikke navnet.
Hilsen fra Tove.

14 kommentarer:

  1. Så fine fuglehistorier, ble faktisk litt rørt. Og for en glede å følge med på det flotte fuglelivet vi har rundt oss. Jeg hadde en far som var så utrolig glad i småfuglene, og som alltid passe på dem. Laget fuglebrett som han hadde utenfor stuevinduet. Vet han hadde mye glede av dem.
    Jeg har også tenkt å sette opp fuglekasser utenfor hytten min når den tid kommer. Gleder meg :)
    Hilsen fra Anette

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for veldig hyggelig kommentar. Ja, det har vært rørende å oppleve disse fuglehistoriene.
      Sett opp en fuglekasse, den vil du sikkert få glede av! Hilsen fra Tove

      Slett
  2. Så flink du er til å ta bilde av fuglar.
    Eg har sannsynlegvis ikkje tolmod nok, for dei flyg før eg får tatt bilde.
    På hytta oppleve me også ofte at fuglar treff glasrutene, men ofte går det bra, dei rister på hovudet og flyg vidare. Forleden skreiv eg eit innlegg om barnebarna og gravferd av ein slik.

    Ynskjer deg fine oktoberdagar.
    helsing Anne-Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Fuglene blir jo vant til oss etterhvert, og da blir det enklere å fotografere. Ille når de treffer ruta, og jeg ble virkelig lei meg da raudskjæra døde.
      Har vært inne på din blogg, men finner ikke noe innlegg om barnebarn og fugler.
      Jeg ønsker også deg fine og fargerike høstdager. Hilsen Tove

      Slett
  3. Kjære Tove, så nydelig eventyr med fugler hele året.
    Nå kommer høst. I dag vi har storm og regn. Snart vil jeg sette opp fuglehuset foran terrassen og når det blir veldig kaldt og snøen kommer, kommer fra skogen fugler - ikke bare by fugler. Så fint å se. Ved siden av fugelhuset er en syrinbusk... nå er fuglene der.
    Takk for vakre bilder Tove. Ha god kveld. Hilsen fra Viola

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding, og takk for vakre bilder hos deg. Så bra at du er glad i Norge. Håper du får mange fine stunder med fugler i kassa. Beste hilsener fra Tove

      Slett
  4. Jeg fant en død flott fugl i går utenfor huset, den hadde flydd på ruta. Hyggelig innlegg!
    Nå har jeg faktisk lagt inn noe som ikke er om bøker, det har blitt litt for mye av det akkurat nå.
    https://kleppanrova.blogspot.no/2017/10/tid-for-samlere.html
    Ha en strålende vakker helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke hyggelig å finne død fugl.
      Vi har vært i Italia og kom hjem i går kveld. Derfor sene kommentarer her, og jeg har ikke vært inne på din blogg. Men det skal jeg senere i dag. Ser frem til det.
      I dag skal jeg publisere nok et innlegg fra Malta som jeg skrev før jeg dro. Men det kommer innlegg fra Italia etterhvert.
      God helg ønskes av Tove

      Slett
  5. Så mange fine fulger du viser fram her. Koselig å følge livet i skogen. Jeg har også hatt de opplevelsene med fugler som flyr rett i vinduet. Ikke gøy når det går galt, men så fint når de er på vingene igjen. Den rareste fuglen jeg har hjulpet etter en krasj er en spurvugle. Så glad jeg var da den fløy avsted igjen ut i det fri!Ønsker deg fine dager i høsten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vet faktisk ikke hvordan en spurvugle ser ut. Må se i fuglebøkene på hytta.
      Enig med deg - deilig når de kommer seg og flyr igjen.
      Ønsker også deg fine høstdager. Hilsen Tove

      Slett
  6. Så fine bilder og tekst. Jeg skal følge oppfordringen din og vise dem til ungene, de vil sikkert fryde seg. Her forer jeg også fugler, men vi har nok noen færre arter her nord. Uansett koser jeg meg med dem som finnes, blant annet et årskull med gråspurv som sitter på rekke og rad på verandaen. De har vært her i hele sommer og begynner å bli noe nærgående. Kanskje har de oppdaget hvor den "enkle maten" kommer fra?

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper ungene likte innlegget mitt.
      Spurvene kommer vel til å holde til hos deg også i venter kan jeg tenke meg. Klart de kommer når det er mat og få!
      Som skrevet over har vi vært i Italia en uke, derfor sene svar. Gode høstdager ønskes av Tove

      Slett
  7. Så vakre bilder og historier... Fuglene er noen kloke skapninger, jeg har blitt mye mer oppmerksom på dem i det siste. Veldig fint å lese det du skriver.
    Så interresant med farger også, skal bli spennende å følge din blogg.
    Ha en fin kveld,
    Klem, Ida

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for hyggelig kommentar. Jeg skal også ta en titt hos deg senere i dag. Vi kom fra Italia i går kveld, så det er litt å ta igjen.
      Jeg vil publisere et innlegg fra Malta nå i dag.
      Veldig hyggelig å få en ny bloggvenn, og som du sier - farger er utrolig viktig!
      Jeg ønsker deg fine og fargerike høstdager fremover! Hilsen Tove

      Slett