torsdag 5. januar 2017

Er det 6. januar julen slutter?


Julen varer i så tilfelle til den trettende dagen etter 1. juledag. I vår kalender er det 6. januar.
I Norge kalles denne dagen Kristi åpenbaringsdag, eller helligtrekongersdag.
Merket på gamle primstaver var oftest tre menn i en ramme, eller tre kroner. De symboliserer de hellige tre konger, eller riktigere, de tre vise menn.
Mange så på 6. januar som en markering på at den viktigste delen av julen var slutt, og at folk kunne sette i gang igjen med sine mange gjøremål.


Rokken ble ikke tatt inn før 13. dagen, og i folketroen heter det at når jenta denne dagen spant lintråd, ville den første karen som kom inn i rommet til henne, bli hennes "rokkemann". Det betydde at han skulle ha tråden, men at han måtte stelle rokken hennes hele året.


Til venstre ser du min gamle rokk. Snelle mangler, og den er ikke helt i stand, men vi har hatt den i alle år, så den blir stående.
Men spinne gjør jeg ikke, som du forstår.Det het seg også, at slik været var denne dagen, slik skulle det bli i tre uker fremover.
Hvis jeg hadde kunnet velge, er det slik jeg ville ønsket å ha det.


Eller slutter julen 13. januar?
I Norge, Sverige og Finland er 13. januar den definitivt siste juledagen. Det er den 20. dag jul.
Det het blant annet at "Tjuendedagsknut kjører jula ut", eller "No kjem han Jule-Knut aa vippa jula ut". Den Knut som det siktes til her, er den danske hertug og senere helgen, Knud Lavard.


Alt dette, pluss mye av det som står i innleggene om juletradisjoner, som jeg skrev før jul, har jeg kunnet lese i boken "Som julekvelden på kjerringa".


Men juleblomstene holder seg lenge - heldigvis. Og svibler har jeg alltid. Egentlig litt rart, for vi får ikke røde svibler, bare svibler i pastell. Likevel hører på en måte sviblene med til julens blomster.
Kanskje er det duften?

Jeg husker ikke hva alle dem jeg tenker på som "juleblomster" heter, men de du ser helt øverst med røde bær er veldig koselige, og står lenge.


Så kom jeg over en annen med røde bær, men større, den har også stått fint, men har begynt å kaste en del blader. Til gjengjeld kommer nye blader i toppen. Kanskje skal den klippes? De var ikke helt sikre i butikken, for de hadde ikke hatt den før i år.

Her er to som jeg bare har hatt en gang. Den på bildet over til høyre har jeg fått, den heter Sundaville.Men den du ser over vet jeg ikke hva heter.

Men du ser kanskje hvilken blomst som står til høyre?
Denne har jeg fått, og det er faktisk amaryllis som er klippet til og satt i en slags "plast-vase". Den skal ikke vannes eller stelles. Blir spennende å følge med på den videre.

Og fremdeles har jeg flere "vanlige"amaryllis, for jeg har hatt dem i kjelleren og tatt dem opp etterhvert, slik at ikke alle springer ut på en gang.
Den du ser under er fra julen i fjor, og bildet av selve blomsten, viste jeg i et tidligere innlegg om julen. Men her ser du hele planten. Det ble hele tre stilker på den, og hver stilk hadde fem blomster hvis jeg ikke husker feil. Den flotteste jeg har hatt.


Tidligere var julegleden omtrent den eneste "juleblomsten". Den var rosa. Den ser jeg ikke lenger.
Julestjerne er selvsagt også en av de viktige juleblomstene - i hvitt eller rødt - men jeg er blitt litt lei julestjernene, selv om de er dekorative i en dekorasjon.

Men enten julen slutter den 6. eller 13. januar, og mesteparten av julepynten blir ryddet vekk, kan jeg kose meg med juleblomstene en god stund til. 
Hilsen Tove.

8 kommentarer:

 1. Jeg har tatt ned jula, den er over når skolen beg. etter jul syns jeg. Vi starter så tidlig nå, det var anderledes i gamle dager skjønner jeg for da var det stille-hviletid.
  Jeg setter også amaryllisen mine i kjellern, men i år glemte jeg det og satte de ut så av de 6 pottene ble det bare blomst på en. En vakker hvit!
  Nå er tiden inne for å starte med litt skigåing, håper bare det ikke blir så kaldt. Det var 19 grader i Elverum på torsdag. Det er kaldt når det ikke er snø (svært lite)
  Ja, Madeira var kjempeflott

  SvarSlett
  Svar
  1. Synd med de amaryllisene! Jeg har noen smånisser rundt ennå, men vi pynter ikke mye ettersom vi reiser til barna i Åsgårdstrand i selve juledagene.
   Hos oss var det helt oppe i 15 grader, men i går var det snøstorm, og i dag er det minus 2.
   Fantastisk innlegg fra Madeira på din blogg. Anbefaler alle å ta en titt! Fortsatt god helg ønskes deg av Tove

   Slett
 2. Så koselige bilder. Jeg elsker blomster, men tåler dessverre ikke alle inne hos meg selv. Hos meg er det kunstige både amaryllis og svibler. Fine de også, så da går det bra. Juletreet lyser enda hos meg, for jeg lar det stå over trettendedaghelga. Ute kom det snø, som forsvant igjen, og jeg har influensa. Men jeg koser meg likevel. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd med allergier! Mange kunstige er fine, men det blir dessverre ikke helt det samme.
   Her ligger litt snø, og noen nisser og julelys står fremdeles fremme. Synes det er synd å slukke lysene.
   God bedring med influensaen, den har slått hardt til i år. En god søndag ønskes av Tove

   Slett
 3. Vi har pyntet jul til 6.1. Men mange til 2.2.17, da er
  Mari Lichtmess her i Tyskland - det er en katolsk ferie og
  han ender jula. Jeg har kjøpt i går hyasint, vi tar i januar... gleder meg til å se fargen. Unnskyld norsk min,
  jeg har mulighet ikke så ofte.
  God nytt år jeg ønsker deg. Søndagsklem fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig kommentar. Jeg har aldri hørt om Mari Lichtmess, så dette var spennende.
   Flott at du prøver å skrive norsk, du blir bedre for hver gang.
   Jeg ønsker også deg et godt nytt år, og en fin søndagskveld! Hilsen fra Tove

   Slett
 4. Heisann... det er gøy at amaryllis kommer tilbake. Jeg har tidligere år fått dem tilbake og tilbake, men etter noen år er de slitne og kommer ikke med blomster. Da takker de for seg!
  Morsomt med juletradisjoner ... mange er fortsatt holdt ved like.... å gå rundt juletreet er en av dem, men jeg synes det ikke lenger er så nøye med regien. Trist at ringene ikke er ringer lenger, og at folk går den veien det passer dem, ikke annen hver gang i ulike retninger!
  Kanskje er jeg pirkete, og det viktigste er at det gås og synges rundt treet! Ha flott uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dessverre, jeg har ikke fått noen til å komme tilbake, så dette var foto fra i fjor. Men kanskje jeg skal forsøke å få det til.
   Mange prøver nå å ødelegge våre juletradisjoner for å gjøre dem med andre tradisjoner til lags. Det synes jeg ikke blir riktig. Dette er del av vår kultur.
   Jeg starter uken med et foredrag for Lørenskog Husflidslag i kveld. Det blir veldig hyggelig.
   En god uke ønskes av Tove

   Slett