onsdag 30. september 2015

Pitahaya - Dragefrukt.


Kjenner du denne frukten?
Da jeg besøkte Thailand for fire år siden tok jeg dette bildet på et stort fruktmarked.
Men dengang visste jeg ikke hva frukten het, hvordan den smakte eller ble benyttet. Men det har jeg funnet ut etterhvert.

Jeg har vært inne og lest både på sidene til Wikipedia, BAMA og frukt.no.
På Wikipedia kan jeg lese at navnet Pitahaya brukes på fruktene fra flere arter fra slekten Hylocereus i kaktusfamilien. Flere av disse kommer opprinnelig fra Sentral-Amerika. Men i dag er den spesielt utbredt i Vietnam og resten av Asia.
Frukten er botanisk sett et bær.

Det finnes flere varianter av pitahaya, men de vanligste er antagelig den røde og gule. Den røde finnes i to varianter, en med hvitt fruktkjøtt og en med rødt fruktkjøtt. Gul pitahaya har hvitt fruktkjøtt.



Som du ser har den røde frukten en slags "bladrester" stikkende ut fra skallet. Det har ikke den gule frukten. Fruktkjøttet har mange små, svarte frø, på størrelse med sesamfrø.










Hele innmaten er spiselig, både fruktkjøttet og frøene. Du kan dele fruktkjøttet i skiver eller biter.
BAMA skriver at fruktkjøttet er saftig, søtt og friskt, og at smaken kan minne om en blanding av jordbær og pære. Den røde og gule er litt forskjellig på smak. Den gule er litt mer intens i smaken.








Du kan spise frukten rett fra skallet med skje, eller kanskje i skiver sammen med is? Et annet forslag er å lage en fruktsalat med jordbær, og bruke det tykke skallet som skål.
Pitahaya bør oppbevares i kjøleskap ved 2 - 4 grader C. Den importeres hele året til Norge.

Dessverre foreligger det ikke noen opplysninger om ernæringsmessige egenskaper ved pitahaya.
Jeg kan derfor ikke anbefale deg å spise denne frukten fordi den er sunn. Kanskje er den det - hvem vet?
Spis den fordi det er godt! Dessuten gjør fargene deg glad! Og det er i alle fall sunt! 


Kanskje kan du lage en kake med røde og gule pitahaya skiver? Den ser helt nydelig ut!
Velbekomme! Hilsen fra Tove.








7 kommentarer:

  1. Hei Tove,

    Jeg driver med research til en sak vi skal sende i Norgesglasset på NRK P1 som omhandler valg av klesfarger i vinterhalvåret. Kunne du ringt meg tilbake på 23521488?

    Mvh
    Cynthia

    SvarSlett
  2. Yes, de er nydelige å se på og smaker godt. Spiste de da jeg var i Vietnam for et og et halvt år siden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Skulle gjerne visst om de var sunne i tillegg til at det er en god og artig frukt (bær).
      God helg ønskes av Tove

      Slett
  3. Jeg vil tro at de er sunne. Har ikke sett den i frukt/grønnsakdisken men skal sannelig se etter og prøve om den er god på smak. De er i alle fall fargerike!

    Ønsker deg en fin søndag.

    Varm hilsen i fra nord.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre fra deg! Veldig lenge siden. Håper alt står bra til. En god søndagskveld ønskes av Tove på fjellet.

      Slett
  4. Hei Tove, Spennende med nye matvarer og denne vakre matvaren er helt sikkert supersunn :-) klem Siv

    SvarSlett
    Svar
    1. Skulle gjerne visst om du har rett. Er det ingen som vet sikkert? Hilsen fra Tove som nettopp kom hjem fra fjellet.

      Slett