lørdag 12. september 2015

Hjerneslag - Kan det komme noe godt ut av det?
Min venn Jan Schwencke er et bevis på at det er mulig!

Omslag på Jan Schwenckes CD For store sko.
Jan og jeg har i mange år tilhørt en kreativ gruppe mennesker. Flesteparten har vært konsulenter og kursholdere, som har drevet egen business og ikke hatt kolleger. Da har det vært godt for oss å møtes i "Heffalonia", og være sammen med andre likesinnede, for å få inspirasjon og en prat. Vi har opplevd mange spennende foredrag og innlegg av mange slag på møtene våre, og også vi medlemmer har bidratt. Og ikke minst - vi har knyttet vennskap.


Og Jan har vært den som ofte har bidratt mye til kos og refleksjon med sine egne komponerte sanger, som han har fremført for oss.

På Jan Schwenckes egen blogg, www.hodethalter.no, kan du lese mer om Jan, og hva som skjedde med ham i 2009, og i tiden etter. Her er tekst hentet fra denne bloggen:

"Jeg fikk hjerneslag i 2009, 52 år gammel. Med få synlige følger, opplevde jeg i stor utstrekning å stå utenfor oppfølging fra helsevesenet. Plager relatert til øket trettbarhet («fatigue»), balanse og koordinering samt kognitive utfordringer gjorde det vanskelig for meg å komme tilbake til min tidligere hverdag. Å finne «den nye Jan» ble en viktig utfordring. Å tørre å velge ny retning for å få et meningsfullt liv preger fremdeles hverdagen min."


Vi i Heffalonia har i mange år før Jan fikk slag, mast på han om å spille inn en CD med egne sanger. Det ble bare ikke noe av.
Men nå er den kommet, kassetten med 13 av Jans sanger. De heter:
For store sko, La dagen bli den beste du har hatt, La meg bære sekken din i dag, Amalie Lohne, Sofapute, Godt nok, Du er her, Kjenn, kjenn!, Selv er jeg plaget av flass, Styrkedrikke, Egentlig, Porten i gjerdet, Nå er tiden inne, Lev livet langsomt.


I programmet Norsk på norsk på NRK P1 tidligere i sommer, ble Jan intervjuet, og vi fikk smakebiter fra CDen. Veldig bra!

Jeg kjenner noen av sangene fra tidligere, og det er tekster som går rett inn i manges hjerter, det er jeg helt sikker på.

Tidlig i prosessen spurte Jan meg om hva jeg syntes om forslaget til omslag, og om fargene. Forslaget var omtrent slik det ferdige omslaget ble.
Jeg synes det er et vakkert omslag, og fargene passer utrolig godt.


En svak oransje glød i bildet, som domineres av blått og gult. Jeg ser en helt suveren symbolikk i fargene.
Oransje - livsglede. Så viktig å føle den igjen etter hjerneslaget. Gult - solen som igjen titter frem bak skyene, og blått, som fremmer kommunikasjon. Og kommunikasjon var ikke så enkelt etter slaget.
Helt utrolig hvor bra og riktig denne fargekombinasjonen er!


Men Jan har ikke bare laget og sunget vakre sanger, det er også han som har tatt de fantastiske bildene!
De fleste finner vi igjen på cover og i en en booklet, som følger med CDen. Der finner vi alle tekstene til sangene.

Designet på cover og booklet har Jan selv tegnet en røff skisse på, og Tale Frisak har valgt endelig bilder og billedutsnitt. Kanskje er du enig med meg i at Jan også kunne vært fotograf!Gå inn på bloggen til Jan, www.hodethalter.no. og les hva Jans datter, Ellen skriver om tiden etter farens hjerneslag. Her er det mye til ettertanke! Og sikkert mye å lære for andre i samme situasjon.
Ellen: "Det er så mye godt jeg kan si om pappa, og jeg får ikke frem alt, men han har hjulpet meg med å utvikle evner jeg ikke visste jeg hadde".

"Jeg måtte si opp min tidligere jobb og arbeider nå som frittstående konsulent. Det viktigste og mest verdifulle jeg gjør er å holde foredrag og forelesninger om mine erfaringer knyttet til mestring av usynlige utfordringer. Gjennom selvskrevne tekster og melodier og bruk av bilder og egne malerier synliggjør jeg utfordringene mine og de veivalgene jeg har tatt." Hentet fra Jans blogg.


Jeg ønsker Jan og hans familie lykke til videre. Hilsen Tove.9 kommentarer:

 1. Hei Tove, Takk for at du deler dette. Nydelige bilder. klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er et viktig innlegg. Det er faktisk mange som får hjerneslag! Les mer på Jans blogg og Facebook!
   Og bildene er veldig vakre. God søndag ønskes av Tove

   Slett
 2. Jeg kjenner flere som har fått hjerneslag, blant annet ei god veninne. Man må passe på seg selv litt.

  Flotte bilder, jeg skal ta meg en titt på bloggen.
  Du lurte på hva jeg undrevister i år. Jeg har ikke Design-tekstil 2kl i år pga for få søkere. Jeg har kommunikasjon og samfunn på helse og sosialfag, det er spennende men helt nytt for meg selv om jeg har grunnfag i media. Elevene er så anderledes enn formgivingselever. Ellers har jeg studiespes. med Formgiving og Design-håndverk 1.kl.
  Så jeg er i Elverum hver dag, grrrrrr... skulle gjerne ha hatt en fridag i uka, slik jeg har hatt de siste årene.
  Ha en strålende ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjenner også flere som er blitt rammet. Det er viktig å komme under behandling straks, men det kan jo være vanskelig.
   Tenkte du ville like bildene -de er vakre.
   Når det gjelder deg og skolen - slitsomt å jobbe hver dag! Men spennende fag. Men du som gjør så mye ved siden av, burde hatt en fridag i uka! Lykke til! Hilsen Tove

   Slett
 3. Hei, ja, jeg vet hva hjerneslag - har opplevd det i nær relasjon - og 52 år gammel ga det sterk vedvarende tinnitus, og et nytt oppsto da hun 90 år gammel som hun ikke overlevde.
  Mye kan reddes ved rask behandling, sekundene teller!
  Har kunnskap om symptomene og er på vakt....

  Nyyyydelige fotoer ..

  Ha ellers en fin uke ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi må være på vakt, og som du skriver - er rask behandling helt avgjørende!
   Og helt enig - nyyyydelige bilder! Hilsen Tove

   Slett
 4. Hei igjen, glemte å svare deg ja, 13 dager i februar! Har aldri vært der jeg heller, nå eller aldri?

  SvarSlett
 5. Hei Tove,
  For en flott artikkel du har skrevet, så moro! Og du har virkelig fått frem de flotte bildene til Jan, jeg er stolt av å kjenne dere begge! Moro også at du får frem tanken bak bildene. Sangene til Jan, som du skriver, er fantastiske. Store klemmer til dere begge fra Grete

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Grete. Jan fortjener all den oppmerksomhet han kan få.
   Vi er heldige som har Heffalonia, Vi som har vært med i flere år har blitt glade i hverandre, og støtter hverandre så godt vi kan.
   Jeg har lært mye av deg! Med fargeglade hilsener fra Tove

   Slett