lørdag 5. september 2015

Valg og politiske partier.

De politiske partiene har alle en logo og farger som er "deres farger". Og det er viktig å bruke disse fargene helt bevisst hvis de er riktig valgt.  Du har kanskje ikke tenkt over at farger sender sterke signaler? Dette handler om merkevarebygging!
Vi tar en titt på logoene og fargene:

                  Her ser du regjeringspartiet Høyre sin logo. Den er selvsagt blå. Blått representerer de "konservative".
Blå mennesker er ofte ganske konservative, de er flinke til å ordlegge seg, de har gode kunnskaper, og de fleste er gode planleggere. De lar seg ikke lett vippe av pinnen. Fargen blå er med andre ord et riktig valg for dette partiet.
Her ser vi Statsminister Erna Solberg, som også er leder av partiet Høyre. Hun bruker flere farger både i klær og smykker, men er flink til å kle seg i blått. Det bør hun absolutt gjøre når hun skal snakke i store offentlige sammenhenger og på TV. Det er viktig å sende riktige signaler!
Hun nevnte en gang at hun følte at hun av og til trengte å bruke rødt. Og det er klart. Rødt gir fysisk energi, og det handler om å holde seg i god balanse. Men hun bør bruke rødt i fritiden.Det andre regjeringspartiet er Fremskrittspartiet.
Fargen på logoen er selvsagt ikke riktig. Frp betegnes ofte som "mørkere blå" enn Høyre. Hvorfor har de da valgt et rødt eple som logo? Det er merkelig. Rødt er venstresidens farge.


Finansminister Siv Jensen ser ikke ut til å ha et bevisst forhold til farger. Hun bruker alle farger, og sender derfor ulike signaler. Skulle gjerne visst hvorfor det røde eplet ble valgt som logo, og om hun tenker over at farger handler om merkevarebygging.
Dette bør de gjøre noe med før neste valg. Jeg hjelper gjerne.


Her er Arbeiderpartiets røde logo. Det skal antagelig forestille en rose? Formen er ikke pen synes jeg, men fargen er riktig. Arbeiderbevegelsen er rød. Rødt står også for revolusjon.
Da partiet ble startet, var de fleste medlemmer fysisk aktive arbeidere, noe den røde fargen står for. Det var et parti for arbeidere, slik navnet sier.

Hverken tidligere leder Jens Stoltenberg, eller dagens leder Jonas Gahr Støre er fysiske arbeidere. Det er heller ikke de fleste medlemmene eller velgerne av Ap. Det er antagelig også  like mange velstående personer i Ap som i Høyre. Røkke kan være et godt eksempel. 
                                                                                                Mannlige politikere har det ikke enkelt når det gjelder å sende fargesignaler. Det er slipset de må ty til. Og rødt slips er derfor riktig å bruke for Støre.


Kristelig Folkeparti har de siste årene valgt å bruke en sterk, varm gul farge som bakgrunnsfarge for et rødt hjerte. 
Som symbolikk, som skal oppfattes av velgere, er fargene feil! Krf tilhører ikke arbeiderbevegelsen, men har kanskje tenkt på et "rødt, bankende hjerte"? Men omsorgsfargen er ikke rød, men faktisk grønn. Rød er fargen for lidenskap, og det kjennetegner knapt Krf!? 
Gult symboliserer riktignok solens gyldne farge, men det er vel ikke Solguden de tilber? Derfor blir fargevalget feil!

Gult sender signaler om logikk, kunnskap og kontroll, men også om et byråkratisk tankemønster.
Kan ikke huske leder Knut Arild Hareide med gult slips! Da blir kanskje rødt slips også for han? Blir det riktig? Jeg vet hvilke farger jeg ville valgt til Krfs logo. Partiet kan gjerne spørre meg.


Venstres logo er en grønn nyanse som heller mot mørk turkis, med en hvit V i sirkelen. Vet de selv hvilke signaler den turkise fargen sender, eller er det fargen grønn de har tenkt på?
Venstre er opptatt av miljøet, og også omsorg, så fargen kan passe bra hvis det er grønt de har hatt i tankene. Turkis derimot, er en forfriskende og kald farge, men politisk synes jeg ikke fargen sender riktige signaler.  Det er den beste hygienefargen, men det er nok ikke det de har tenkt på da de valgte farge. 
Hvis det er grønt de har ment, bør de bytte fargekode.


Trine Skei Grande bruker ulike farger både i klær og smykker. På samme måte som Siv Jensen, sender hun ulike signaler.


Senterpartiet har en grønn firkløver som sin logo. Og ser du på de to grønnfargene i logoen, får de deg til å tenke på naturen. De er "grønnere" enn Venstres logo-farge, som har mer blått i seg.
Et riktig fargevalg med tanke på at Sp representerer bønder (tidl. Bondepartiet) og bygdene våre.


Trygve Slagsvold Vedum er nå deres leder. Og igjen er det bevisst bruk av slips som må stå for symbolikken.        
Sosialistisk Venstreparti har valgt både rødt og grønt i sin logo.
Ikke så dumt! Sosialisme er rødt, og de er også opptatt av miljøet. Riktignok stjeler nå et annet parti stemmer i miljøspørsmål, men fargene er gode.På bildet har leder Audun Lysbakken valgt en rød bakgrunn. Den kan påvirke han for mye. Han overkjører som regel andre i debatter, også programleder, derfor burde han i stedet roes ned med grønt!
Han kan variere med rødt eller grønt slips, eller med et slips i begge fargene.  
     
Her er partiet som nå vokser mye på meningsmålingene, og som stjeler mange stemmer fra SV - Miljøpartiet de grønne. Partiet kunne selvsagt ikke valgt en annen farge enn grønn. I Vesten i dag er grønt blitt symbolet for miljø og sunn mat.

La meg likevel  innskyte at grønt er enn hellig farge for muslimer. Rasmus Hansson er"nasjonal talsperson" for partiet. Han står ikke oppført som leder. Han er uformell, og benytter sjelden slips.
Han bør derfor tenke grønt i skjorter og gensere.
Da er vi tilbake til et rødt part - partiet som rett og slett heter Rødt.
Riktig fargevalg av et "kommunistisk" parti.
Bjørnar Moxnes er leder av partiet. Han er også uformell, og slips er sjelden noe for han. Tror heller ikke jeg har sett han i sterke farger.
En rød skjorte, jakke eller genser ville gitt riktige signaler, dersom ikke temperamentet blir for "rødt".

Jeg tar også med Pensjonistpartiet, som både har valgt blått og rødt i sin logo. Signalene de da sender er at de kan samarbeide med begge sider i det politiske miljøet.


Egentlig fortjener de større oppmerksomhet fra mediene. Det er mange pensjonister i Norge!

Leder for partiet er Einar Lonstad. Jeg har ikke sett han mange ganger, men på dette bildet tror jeg han har en mørk, vinrød jakke.


Men både menn og kvinner bør bli mer oppmerksomme på betydningen av farger. Som sagt - farger er en av de viktigste faktorene i merkevarebygging - kanskje den viktigste!


Hvilket parti som går av med flest stemmer rundt i landet er vanskelig å forutsi. Jeg vil bare minne velgerne på at de ikke må ta alt politikerne sier for god fisk. Spesielt unge velgere kan nok la seg begeistre uten å tenke følgene. Det er enkelt for små-partier å love gull og grønne skoger, men de har lett for å glemme at penger først må tjenes før de kan brukes! Mye loves i en valgkamp, lite holdes.

Har vi i det hele tatt visjonære politikere i Norge i dag? Det er det dårlig med. Men ikke bare i Norge, jeg kan vanskelig i dag få øye på en visjonær politiker på verdensbasis.
Vi har hatt Nelson Mandela, President Kennedy og Martin Luther King. Men det begynner å bli lenge siden. Hvilken farge burde disse valgt i sin logo?

La oss ønske hverandre lykke til med valget! Hilsen Tove.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar