fredag 23. mai 2014

Mange har lyst til å pusse opp både inne og ute nå i mai.

Men det tar så lang tid å male. Kanskje ikke?!
Det er så vanskelig å bestemme seg for farge. Kanskje ikke?!


Du har helt sikkert hørt uttrykket - "Alle gode ting er tre!"

Her har du tre "gode ting" du kan bruke for å få et godt resultat:

Den nye sprøytepistolen til Bosch - PFS 5000 E, som gjør at du kan utføre diverse maleroppgaver, både ute og inne, på et blunk  og med et flott resultat.

Men den kan benyttes først etter at du har valgt farger!
Og da trenger du min bok Fargene forteller, for å bevisstgjøre deg på fargevalg for deg og dine. Hvilke farger er gode for alle familiemedlemmene, ikke bare for deg? Hvordan du skal kunne vite det? Les boken, så blir du straks mye klokere!

Når du har valgt farger ut fra et fargepsykologisk perspektiv, hvordan fargene påvirker oss på et dypt underbevisst nivå, kan du begynne å tenke fargenyanser og fargesammensetninger.

Da kan du benytte NCS-systemet. Kanskje har din fargehandler en NCS-fargevifte? Hvis ikke ta kontakt med IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, og bestill heftet "farger". Det koster ikke mange kronene. Du kan klikke deg fra denne bloggen og inn på www.ifi.no.
Eller ta direkte kontakt med NCS Colour Centre. Klikk deg direkte inn fra min blogg, eller gå på Facebook.


Men så litt mer om sprøytepistolen, og noen bilder fra demonstrasjonen av den.

Jeg ble i begynnelsen av april invitert til å holde et foredrag om farger på et informasjons-treff for Bosch, der den nye malerpistolen skulle introduseres.
Pressefolk og bloggere var invitert, og da jeg så sprøytepistolen i bruk ble jeg både inspirert og imponert.
Men som jeg sa til dem, jeg ville valgt en annen farge enn grått - det har vi hatt mer enn nok av gjennom mange år!

Men det er slett ikke bare vegger som egner seg å male med dette verktøyet.
Jeg ble nesten enda mer imponert over hvor raskt og enkelt man kan male en gammel stol! Kroker og kriker tar lang tid å male på vanlig måte, her ble det gjort på et blunk.
Til høyre ser du en av de inviterte gjestene som
får prøve seg. Og det ble ikke noe søl på tøyet hennes!


Dette skal jeg selv forsøke, for jeg har nå en egen
sprøytepistol. Du skal få lese hvordan det gikk.
Men ikke glem at du må dekke til det som ikke skal sprøytes. Skal du sprøyte en vegg, må du selvsagt dekke til taket over, gulvet og den tilstøtende veggen.


Men det var mer jeg ble begeistret for. Og det var denne lille Dremel sliperen. For kanskje du trenger å jevne litt på en gammel stol før den blir sprøytet? Med denne kommer du inn i alle kroker og kriker.
Ta en titt i Dremel-katalogen, så finner du flere supre små
"universalverktøy", som de kaller det. Dette er noe for oss damer!

Men la meg vende litt tilbake til farger og fargevalg.
I tillegg til boken min og heftet, der du kan lære om NCS-systemet, kan du selvsagt gå på kurs for å lære mer om farger.


NCS Colour Center her i Oslo arrangerer kurs av ulike slag.
Nå har jeg nettopp hatt et to-dagers kurs sammen med NCS her i Oslo, og deltagerne lærer om farger fra flere ulike innfallsvinkler.Her er Therese Sandem i NCS og jeg i full gang med å undervise om farger. Det er kjempegøy!


Her er elevene ivrig opptatte med den siste, store oppgaven - å velge farger på interiøret i en bolig, der det bor en familie på fire.
Her må de først velge farger ut fra fargepsykologi - hvilke mennesketyper er familiemedlemmene? Deretter finne nyanser som kan gå godt sammen. Da benyttes NCS.

Det er en omfattende oppgave, men som du ser - de synes det er gøy!

Under ser du en av besvarelsene.
Fargeuttakene må begrunnes både ut fra fargepsykologi, og ut fra NCS-systemet.
Dette burde være pensum for alle interiørarkitekter, interiørkonsulenter,
og designere, og veldig interessant også for fargeinteresserte personer generelt.

I en landsdekkende undersøkelse gjennomført av analyse-selskapet Infact, på vegne av Bosch Elektroverktøy, kom det frem at 90 % velger å gjøre malerjobben selv, selv om hele 39,8 % av de spurte (1 000 personer)
svarte at de opplever malerarbeid som kjedelig.

Nå behøver det ikke lenger være kjedelig å pusse opp!
Nå har du fått tre gode grunner av meg til å ta fatt.
Det er gøy å velge farger når du vet hvordan du kan få hjelp.
Og malerjobben blir langt morsommere med sprøytepistolen fra Bosch. Lykke til! Har du spørsmål? Jeg svarer.
Hilsen Tove.11 kommentarer:

 1. Kommer innom deg før jeg skal finne loppekassa etter en fin dag, er nemlig friskmeldt av kiropraktoren!
  Herlig å lese innlegget ditt nå! Fattet interesse for sprøytepistolen fra Bosch jeg! Skal høre om de har den på Byggmakker dit jeg skal ta turen skal jo ha malingen.. Jeg vet hva jeg skal ha, så den saken er grei.. Nattbordet skal pusses, og jeg håper på litt bedre vær slik at man kan pusse ute. Det blir mye støv....

  Spennende med kurs og man ser jo engasjerte elever. Men skjønner godt at du kunne styre din begeistring for fargen han sprøytet veggen med..

  Ønsker deg en riktig fin og koselig helg.. Jeg skal på teater i morgen.. Skal ta kamera med så det kan bli noen bilder..

  Varm hilsen i fra nord..

  SvarSlett
 2. Så flott at du er friskmeldt! Når du skal pusse og male trenger du god rygg!
  Ja, den sprøytepistolen egner seg sikkert veldig godt når du skal ta fatt på nattbordet. Det var fabelaktig å se hvor enkelt det var å sprøyte den stolen du ser på bildet.
  Veldig artig å ha kurs, men det er på tide at menn begynner å forstå at farger er så viktig at de også må lære litt. Det skulle vært en mann på dette kurset, men han måtte melde forfall. Businessmenn begynner å forstå det når de ser hvor mye farger har å si for eksempelvis salget av en vare. Riktige farger på emballasjen er helt vesentlig.
  Her er det veldig varmt og lummert, og tordenvær i går kveld.
  Kos deg på teateret og ellers god helg! Hilsen Tove

  SvarSlett
 3. Heisann!
  Sprøyta må være ideel for meg som elsker å pusse opp møbler og sette farve på dem. MEN det er en sak som jeg vil ha på meg under arbeidet - og det er ansiktsbeskyttelse, både for nese, munn og øyne. Siden jeg sitter her med et sviende, rennende øyne, ikke pga av maling, men annen væske, hadde det vært obligatorisk. Ved sprøytemetoden blir mlingsdråpene så fine at de vil sveve lenge i lufta og trenge inn i kroppen, og der skal jo malinga ikke være!!! Så sett i produksjon noen farveglade masker og briller også! Det vil bli perfekt.
  Å sprøytemale møbler inne i store esker der en side er åpen, er smart.
  Tidlig høst er maletid, så jeg skal skrive tipsene dine bak øret ;:OD)
  Så forresten på noen oransje topper i dag, men fant ut at jeg har nok i klesskapet fra før..... -og veggene i stua vår er engelsk rød (dyp oransje i sollyset som nå). Det har den vært i 24 år. Fikk ideen etter at vi hadde vært på en italiensk restaurant, farven heter jo også Pompeiiansk rød!
  Moro med farver ;:O)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal prøve sprøyta selv en av dagene, på et par stoler jeg har stående. Det blir spennende å prøve selv, ikke bare se andre gjøre det.
   Som du ser av bildene over, hadde alle de inviterte på seg vanlige klær, og en av damene sprøytet jo selv stolen, og flere andre forsøkte seg. Ingen fikk noe maling på seg, ikke engang små mikrodråper. Jeg skal følge nøye med på dette nå. Og sender ballen og ditt forslag over til Bosch. Takk for det!
   Du er tydeligvis en fargeglad person, det er også jeg. Men rød stue hadde jeg ikke følt meg vel i. Et familiemedlem hadde det for noen år siden, og for meg var det nesten ubehagelig. Men det er jo det som er så spennende med farger, vi reagerer ulikt på dem!
   God bedring med øynene! Hilsen Tove

   Slett
 4. Hei Tove, Denne supersprøyta er på min ønskeliste! Tenk hvor mye jeg kunne fixet opp både her og der! klem Siv:-)

  SvarSlett
 5. Hei Tove, Dette må vel være drømmeverktøyet mitt som elsker å male? Den er omgående ført opp på mine ønskeliste! Tenk hvor mye jeg kunne fixet både her og der? klem Siv:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Du er tydeligvis begeistret, for du har jo lagt inn kommentar to ganger! Jeg skal fortelle deg mer når jeg har prøvd den selv senere i uken. Hilsen Tove

   Slett
 6. Hei Tove. For et fantastisk verktøy - blir spennende å høre mer når du har fått testet den!
  Ja, å velge farger fargepsykologisk er viktig, og skal man benytte flere farger eller nyanser av en farge, er NCS-systemets fargekoder med sine innebygde egenskaper til god hjelp. Det er derfor viktig å lære seg hvordan kodene er bygd opp, og hva tallene i en kode betyr.
  NCS-systemet er et vitenskapelig fargesystem som bygger på hvordan vi mennesker ser farger, - altså hvordan hjernen ser de ulike elektromagnetiske bølgelengdene som blir reflektert inn i øyet. Hvordan vi oppfatter fargene er fargepsykologisk og står i forhold til hvilke egenskaper vi har som mennesker.
  Vi vet at farger endrer seg veldig i ulik belysning/lyskilder, og for å være helt sikker på at fargene man har satt sammen vil fungere sammen uansett lyskilde, vil NCS-kodene kunne fungere som en fasit. For å lære mer om dette kan man gå inn på www.ncscolour.no eller man kan melde seg på et av NCS-kursene som NCS-fargeskolen tilbyr. Et av kursene kombinerer fargepsykologi og NCS.
  Heftet du nevner Tove, heter "Tema farger" - det gir en god forklaring på fargesamensetning ved bruk av NCS-systemet. Det koster bare kr 49,- og kan også bestilles via NCS sin hjemmeside.

  SvarSlett
 7. Ja, et fantastisk verktøy! Gleder meg veldig til å prøve selv.

  Dette var mye viktig informasjon. Når jeg lager et nytt innlegg om malersprøyten, skal jeg ta med noe av det du skriver her. Spesielt er dette med at farger forandrer seg i ulikt lys viktig.'
  Fint at du rettet opp tittel på heftet, takk for det. Hilsen fra Tove

  SvarSlett
 8. Hm, dette innlegget burde jeg lest FØR forrige helg. Malesprøyta ser jo genial ut!
  Denne uka har jeg nemlig malt på gamlemåten. Med pensel. Men vet det blir mer maling senere i sommer i feriehuset vårt i Romsdal.

  SvarSlett
 9. Nå har jeg så vidt forsøkt den selv, sprøytet to stoler. Det skal jeg lage innlegg om.
  Men vær klar over at du må dekke til, det skal jeg skrive mer om. Men du verden så raskt det går, to stoler - 5/10 minutter! Jeg får ikke lagt inn dette med en gang, må få bilder først, som en annen tok. Følg med! Hilsen Tove.

  SvarSlett