onsdag 30. november 2011

Adventsfargen er fiolett - ikke indigo!


I år falt 1. søndag i advent på den 27. november. Første lys er derfor allerede tent i adventstaken eller kransen, selv om jeg ikke hadde tent lyset da dette bildet ble tatt.
En vakker krans, som jeg har fått av min gode venninne, Kari, og som  hun selv har laget.

Men allerede her ser vi to lilla-farger. Lysene er fiolette (rød-lilla), de små sløyfene på kransen er indigo (blå-lilla).

ADVENTSFARGEN ER FIOLETT!!!!!!

Med andre ord, vi kan ikke si at adventsfargen er lilla, for lilla betegner to ulike farger - indigo og fiolett. Og i Den norske kirke, er det gitte regler for fargesymbolikken gjennom kirkeåret.
Folett er adventsfargen, og symboliserer for Kirken, forberedelse, bot og sorg.

Foto tatt hos Kremmerhuset på Stovner
med deres tillatelse.
I bøttene til venstre ser du indigo fargede lys. Det er med andre ord en feil farge når det gjelder å symbolisere advent.

Foto tatt hos Kremmerhuset på Stovner
med deres tillatelse.









Til høyre ser du den riktige adventsfargen - fiolett!

La meg bare også nevne, at det er mye fint og fargerikt å finne hos
Kremmerhuset!

Jeg fikk også lov å fotografere hos Kid på Stovner Senter. Og fant flere vakre produkter i riktig farge:

Foto tatt hos Kid på Stovner Senter
med deres tillatelse.
Foto tatt hos Kid på Stovner Senter
med deres tillatelse.












Noen av produktene kan kanskje se litt vel blå-lilla ut (indigo), men det skyldes faktisk lyset, og at jeg ikke er en profesjonell fotograf.

Foto tatt hos Mester Grønn
på Stovner Senter
med deres tillatelse.
Det samme kan kanskje være tilfelle på dette bildet, men i virkeligheten var dekorasjonene i riktig farge - fiolett. (Den rød-lilla fargen.)

Jeg fant de vakre adventsdekorasjonene hos Mester Grønn, også på Stovner Senter, og nok en gang fikk jeg lov til å fotografere.

Jeg takker alle de vennlige ansatte i de tre forretningene, og ønsker dem en god adventstid!






For å illustrere forskjellen på indigo og fiolett, tar jeg med den flotte fargesirkelen til Johannes Itten. En av de store personlighetene i fargenes verden. Da ser du tydelig forskjellen på de to lilla-fargene.


Vil du vite mer om den fiolette fargen, kan du enten stille spørsmål i kommentarfeltet, eller du kan lese mye mer om fiolett i boken Fargene forteller.

Jeg ønsker også deg, som leser av bloggen, en god, fredelig og fargerik adventstid! Tove

8 kommentarer:

  1. Når det sies at man blir "fiolett av misunnelse", hvordan henger det sammen...?
    Tore

    SvarSlett
  2. Hei Tore.
    Takk for artig spørsmål - et spørsmål jeg ikke kan svare på.
    Hvorfor? Fordi jeg aldri har hørt at man blir "fiolett av misunnelse". Derimot sier man gjerne at man blir "grønn av misunnelse".
    Men jeg er heller ikke sikker på hvor det uttrykket kommer fra. Men man benytter ofte farger i språket for å beskrive noe. Andre uttrykk om grønt er "en grønnskolling" og "å sitte på den grønne gren". Det første beskriver en person uten erfaring, for eksempel en førstereisgutt på et skip. Det andre, at man har det bra både økonomisk og på andre måter.
    Jeg kommer ikke på noe uttrykk med fiolett, bortsett fra at vi kalte studenter på Kunst og Håndverksskolen for dem med "lilla skjerf og fotformsko". Da mente vi fiolett, selv om vi sa lilla. Fiolett var også symbolet for Vannmannens tidsalder og var hippienes farge.
    Hvis noen kan komme på et uttrykk med fiolett, hadde det vært gøy om de fortalte det her i en kommentar.
    Hilsen Tove

    SvarSlett
  3. "Fiolett er skjøgenes farge i det gamle Venezia". Ikke vet jeg, annet enn at vår store maler Henrik Sørensen tålte ikke den fiolette farge. Han som ble kalt en trollmann med farger utsto altså ikke denne farge, og det er hans utsagn. Det fortelles også om en gang han var i et bedre middagsselskap, og på bordet var det pyntet med lilla (fiolette?) tulipaner. Og Henrik Sørensen greide ikke det heller, "fjern dette ludderet" var hans tydelige beskjed. Men at fargen skulle ha noe uanstendig over seg....?

    Magne

    SvarSlett
  4. Hei igjen Magne. Artig at du har begynt å kommentere på bloggen, og også denne gang forteller du meg noe jeg ikke har visst. Da begynner tankene å romstere i mitt hode.

    Jeg tror jeg skal skrive et eget innlegg i morgen som svar, i stedet for å svare deg her. Det er vel greit? Hilsen Tove.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det er rart med det, noen ganger er det ikke så mye som skal til før det trigger av noe av min unyttige kunnskap. Men det er mye morsomt -og nyttig på sidene dine, jeg lærer jeg også, så bare fortsett. Men jeg må få lov til å innrømme at ikke alle dine tema leses like nøye (jeg er tross alt en "gammel" mann)

      Magne

      Slett
  5. Jeg synes det er kjempehyggelig at du leser det som interesserer, Magne. Og ikke minst - at du kommenterer.
    Har du temaer i forbinnelse med farger som du ønsker jeg skal ta opp, er det bare å komme med forslag!

    Jeg lovet i går at jeg skulle skrive mer om fiolett i dag. Ettersom vi har 17. mai på torsdag, skriver jeg litt om det i stedet, og så tar jeg fiolett til helgen. Håper det er OK. En god og fargerik 17. mai ønskes av Tove.

    SvarSlett
  6. Lilla er altså nederst i farvesirkelen.
    Og til venstre er indigo (blå-lilla) og til høyre fiolett (Rød-lilla)?

    Har aldri helt klart å skille mellom disse tre farvene, særlig på "Lilla" biler med lilla som grunntone ispedd litt blått eller rødt eller sollys, eller mangel på sollys. Har fornærmet mang èn bileier med indigo blå farve i sollys, og kalt den lilla eller fiolett. Lyset bilen står i synes å endre farven på bilen. I overskyet vær kan "lilla" biler se mer indigo ut, men i rent sollys kan de bikke mye mot fiolett. Takk for hjelpen, bra forklart med bilder og ord. Ble 40 før jeg skjønte forskjellen. Det er enda håp.

    SvarSlett
  7. Hvorfor sier du tre farger? Indigo (blå-lilla) kommer etter blått. Deretter fiolett (rød-lilla). Goethe brukte også purpur som en mellomting mellom fiolett og rødt. Men Goethe sa at mange har vansker med å skille disse nyansene. Og fargene forandrer seg veldig i ulikt lys.
    Mange kaller alle disse tre for lilla, men det blir ikke helt riktig. De er på en måte lilla, men disse tre nyansene har ulike kvaliteter.
    Takk for kommentaren. Det er flott at du skriver.
    Fortsatt god sommer ønskes av Tove

    SvarSlett