mandag 14. november 2011

RØROS - et fantastisk sted

Det er mange flotte steder å skrive om. Det er ikke lenge siden jeg skrev om Baldersnäs Herregård i Sverige.
Nå vil jeg vise deg noen glimt fra Røros - et sted som brenner seg fast i hjerte og sjel.

Kirken er kanskje det mest fotograferte motivet
i Røros. Den heter egentlig "Bergstadens Ziir", men den er mest kjent som Røros kirke.

Hadde håpet også å få tatt noen bilder inne i kirken, da den nylig ble gjenåpnet etter omfattende restaurering. Men dessverre var den åpen bare på lørdager.Jeg var invitert av Byggmakker Røros for å holde foredrag om fargenes betydning på Damenes Aften.
Jeg ble inkvartert på Erzscheidergården fra 1600-tallet. På bildet over til høyre, ser du igjen kirken, og utsikten er fra vinduet i salongen, på dette helt unike hotellet. Hotellet ligger med andre ord vegg i vegg med kirken. Og gatebildet du ser over, er hentet rett utenfor hotellet. Husene er i vakre, godt avstemte farger i den flotte Røros-røde fargen i tillegg til okergult. Sammen med de mørke brune beisete husene, er de et vakkert syn.

Når det gjelder interiøret i Erzscheidergården, forsøkte jeg selv å ta flere bilder inne, men de ble ikke bra. Gå derfor inn på www.erzscheidergaarden.no, så får du se flere interiørbilder med vakre detaljer.

Jeg lyktes imidlertid med å få et bilde av disse søte grisene, som lå foran peisen. Og det var mange flere vakre, spesielle ting å finne rundt om i salongen og i resepsjonen. Både av gammelt og nytt.
Den vakre og rørende keramikkfiguren du ser til høyre, sto i salongen. Den er laget av modellør Per Sverre Dahl. Jeg fant ham senere i Dahlgården, som er et levende gårdstun i hjertet av Røros. Gården ligger like i nærheten av Smelthytta Museumssanter. Mjølbua er ominnredet til keramikkverksted, galleri og verkstedsutsalg. Der har han drevet siden 1988. Jeg fikk lov å fotografere og legge bilder ut på bloggen.
Per Sverre Dahls mange fantasifulle figurer henter han fra Røroshistorien og Johan Falkbergets diktning. Han legger stor vekt på stemningen og fargene. Figurene er utformet med hendene, en tidkrevende prosess, og en arbeidsmåte som gir hver enkelt gjenstand et individuelt preg. Og jeg kunne selvsagt ikke la være å ta med An-Magritt, kjent fra Falkbergets roman. På hjemmesidene til Dahl, kan du glede deg over flere figurer og få flere opplysninger: www.persverredahl.no.
Jeg avslutter her, men kommer tilbake med flere godbiter fra Røros. Tove


                                                                          4 kommentarer:

 1. Hei og takk for sist. Flott at du trivdes hos oss. Vår hjemmeside er www.erzscheidergaarden.no
  eller søk erzscheider på facebook.

  SvarSlett
 2. Det er notert.
  Skal virkelig anbefale dere videre.
  Hilsen Tove

  SvarSlett
 3. Hei Tove
  Du er så flink til å finne frem til unike steder som øker reiselysten til unike steder. Fortsett med det.
  Berit

  SvarSlett
 4. Takk for hyggelig kommentar, Berit.
  Jeg må bare nok en gang si takk til Byggmakker som inviterte meg til Røros.
  Jeg besøkte vel byen for ca. 5 - 6 år siden, og det ga selvsagt mersmak. Så jeg ble kjempeglad da jeg fikk dette foredragsoppdraget.
  Røros anbefales på det varmeste.Og da må du bo på Erzcheidergården. Intimt og koselig! Og de har verdens beste kaker!
  Hilsen Tove

  SvarSlett