tirsdag 4. april 2017

Vet du hva synestesi er?
Vet du hva som kjennetegner en synestetiker?

Det vet du kanskje ikke, men det er ikke så rart. Men dette fenomenet er spennende. Jeg fikk kjennskap til det for mange år siden, og har et lite innlegg om det i min bok Fargene forteller.

Noen mennesker ser farger når de hører musikk - og omvendt. De omgjør toner til farger eller farger til toner.


Synestesi forklares som at en person får sanseopplevelser på flere sanseområder samtidig, selv om bare ett av dem blir påvirket. Fenomenet har vært kjent fra Aristoteles tid, som en blanding av ulike typer sansninger.
Men det er flere former for synestesi, og en utbredt form er å se bokstaver og tall i farger. Noen sier også at de kan sanse illusoriske farger, som er utløst av ikke-farget stimuli.
Fargene kan variere ganske mye fra en synestetiker til en annen, men den samme synestetikeren oppfatter vanligvis de samme fargene for de samme stimuliene gjennom hele livet. Noen sier også at farger kan utløse smaksopplevelser.

Mange synestetikere viser seg å være mer kreative enn andre.
Blant dem som rapporterer å ha nytte av sin synestesi, er ofte kunstmalere og komponister.
Men også nobelprisvinner i fysikk, Richard Feynman, var synestetiker. Han fortalte at han så algebrasymboler i farger. Kanskje var også Isaac Newton synestetiker? Det sies i alle fall at han har vært interessert i fenomenet.

Synestesi er kanskje ikke så uvanlig som man kan tro, men nøyaktig hvor mange mennesker som har synestesi vet man ikke sikkert. Noen antyder 1 av 200 personer. Majoriteten er kvinner, og arv er en faktor. Vi har som sagt kjent til fenomenet lenge, men vi vet fremdeles ikke hvorfor noen mennesker har synestesi. Og selv om vi har kommet langt, har vi i dag ikke teknologi til å observere alle koplingsforandringer i hjernen, og hvordan disse henger sammen med mentale forandringer.









Journalisten og forfatteren, Victoria Finley forteller i sin bok Colour, at den russiste komponisten og pianisten, Alexander Scriabin (1872-1915), som du ser over, var synestetiker. Dette influerte også på hans musikk. Han utviklet faktisk et key-bord med lys, slik at han kunne få frem fargene når han spilte. Du ser det over. (Bildene er hentet fra Internet.) Det var ikke enkelt teknisk i den tiden å få frem fargene når han spilte, men på nettet finner du en video av en konsert spilt av Moscow National Orchestra i 2009, der du også ser fargene.

Victoria Finlay skriver også at den kjente, finske komponisten, Jean Sibelius (1865-1957) var synestetiker. Bildet til høyre. Hun forteller at Sibelius en gang ble spurt om hvilken farge han ønsket på en kakkelovn, og svaret var F-dur. Derfor ble den grønn.

Noen mener at tonene i en oktav samsvarer med fargene i regnbuen.




Maria Mena, en av våre kjente popstjerner, fortalte en gang i et intervju at hun ikke kunne noter. Når hun skal formidle musikk, må hun derfor prøve å forklare så godt hun kan, og for henne er det naturlig å forklare musikken i form av farger.
"Musikken ligger i hodet mitt. (...) Jeg ser absolutt alt i farger, og hver låt er en farge."


Foto hentet fra Fargene forteller.
                                                            
Jeg mener at farger er det mest spennende i livet. Og uten lys og farger - intet liv!
Hilsen Tove.

12 kommentarer:

  1. Så spennende. Jeg har aldri tenkt over at det var noe som het det en gang. Men noen ganger kan jammen et musikkstykke føles som en fargeesymfoni! Så fint du har fått unna litt i hagen. Her er det forkjølelsestid så jeg har feber og holder meg mest i ro om dagen. Ikke morsomt i det hele tatt, men jeg er jo glad for at dette er noe som går over igjen. Snart er jeg nok i farten ute i våren og sykdommen er glemt! Her er det tåke i dag, ganske fuktig og surt. Gleder meg til flere solskinnsdager! Ha en vakker dag med masse farger!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette synes jeg er et spennende og interessant fenomen. Tror kanskje jeg gjerne ville vært synestetiker.
      God bedring med forkjølelsen. Snart er du på bena igjen! Hilsen Tove

      Slett
    2. Det er spennande, men eigentleg ikkje så unaturleg at fargar og tonar høyre saman.
      Eg har ikkje tenkt på det før eg las om det i boka di.
      Du har heilt rett: Uten lys og farger - intet liv.
      Takk for koselege besøk hos meg.
      Helsing Anne-Mari

      Slett
    3. Helt enig - musikk og farger hører sammen på et vis. Vet du at det som når inn til demente, som nesten ikke kommuniserer, er nettopp farger, musikk og duft. God påske ønskes av Tove

      Slett
  2. Jeg har hørt om dette. Jeg startet i dag å lytte til en lydbok om hjernen "Hjernen er stjernen" av K. Nordengen. Jeg får lytte veldig godt etter hva hun sier, kanskje hun nevner det.
    Hvist ikke skal jeg ta det opp med tantebarnet mitt som er hjerneforsker, både hun og kjæresten som bor Portugaler er det.
    Hjernen er en merkelig og spennende sak, klart den er flink på farger tenker jeg.
    God Påske, den er her snart!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det viser seg nå, etter at to av mine kusiner har lest innlegget, at begge er synestetikere. Som de sier, de trodde at alle så det på denne måten, og var ikke klar over at dette er spesielt. Det er jo artig! Blir spennende å høre hva tantebarna dine sier. God påske ønskes av Tove

      Slett
    2. Jeg ser henne skjelden, men hun var med på dette prosjektet:https://kleppanrova.blogspot.no/2014/10/nobelprisen-i-medisin.html
      GOD PÅSKE!

      Slett
    3. Jeg kommer ikke inn på linken, men jeg får sikkert vite av deg når du en gang har snakket med henne.
      Hilsen Tove

      Slett
  3. Hei, ikke helt ukjent nei, har en del gamle innlegg om det på bloggen min. Ble faktisk med som et kasus i et forskningsprosjekt for en del år tilbake.
    Det gikk lang tid før jeg ble klar over at ikke alle hadde det sånn!
    Jeg hører med til de som forbinder farver og form (bokstaver f eks.) Spennende!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var det samme mine kusiner sa, at de trodde alle hadde det slik. Så spennende at jeg med dette innlegget har funnet frem til hele tre synestetikere! Kanskje er dere flere enn forskerne har trodd?!
      Hilsen fra Tove

      Slett
  4. Hei Tove, Helt enig med deg - farger gir liv og energi til alt <3 klem Siv

    SvarSlett